Politika

DPS za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve

Demokratska partija socijalista zalagaće se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve, navodi se u prijedlogu novog političkog programa te stranke koji će biti usvojen na 8. Kongresu te partije zakazanom za 30. novembar, piše Pobjeda.

“Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dijela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore”, navodi se u prijedlogu programa u dijelu identiteta.

U pitanju je značajna izmjena političkog programa DPS-a kada je u pitanju odnos te stranke prema crkvenom pitanju, imajući u vidu da su na prošlom kongresu u svom političkom programu zapisali da se zalažu za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

“U cilju prevazilaženja podjela u crnogorskom društvu, a poštujući najveće međunarodne standarde, DPS ostaje privržena opredjeljenju da se podjela među pravoslavnim vjernicima može prevazići uvažavanjem istorijskih činjenica, kao i savremenih strateških državnih ciljeva, kroz jedinstvenu i organizaciono samostalnu pravoslavnu crkvu koja će prostor svog djelovanja uskladiti s međunarodno priznatim granicama države Crne Gore”, ističe se u političkom programu DPS-a, koji je usvojen na 7. Kongresu održanom 2016. godine.

Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori posljednjih godinu dana je zastupao predsjednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od strane Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

U novom političkom programu DPS-a podsjeća se da je ta partija u “snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinijela njegovom utemeljenju i definisanju”.

“Ipak, ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. vijeka”, navodi se u prijedlogu programa koji je upućen predsjednicima svih opštinskih organizacija. Dodaje se da je ta stranka pobornik principa razdvojenosti države i vjerskih zajednica, što je ustavni i univerzalni evropski princip.

“Odlučno zagovaramo nemiješanje države u djelovanje vjerskih zajednica koje počiva na religiji. Ali, isto tako, protivimo se miješanju vjerskih zajednica u poslove države. Posebno političkom djelovanju koje je nespojivo s njihovom misijom”, piše u prijedlogu političkog programa.

423

avatar
1000
171
252
0
 
297
ОклеCrnogorciSuSrbiCrnogorciSuSrbiGen. DukljaninDragan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Окле
Gost
Окле

Радите што оћете, зидајте цркве или канцеларије не занма нас, само наше не пипајте, та отимачина би јако лоше завршила по све нас, запамтите.

gag
Gost
gag

je li ovo priznanje da je CG pravoslavna drzava? nije vise gradjanska?

CG_Patrijarh
Gost
CG_Patrijarh

Crna Gora je pravoslavna drzava i mora da vrati sve manastire i crkvena imovina meni Patrijarhu Crnogorskome i nasoj registrovanoj crkvi, Istinska Crnogorska Crkva®. Mi smo registrovani i jedini pravi nasljednici Autokefalne Crnogorske Crkve sa sjedistem u Rozajama.

Hvala i Dovidjenja,

Младен
Gost
Младен

Само не знам са ким сте то мислили да правите Цркву? Пробајте милогорци и нећете добро проћи.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Neka madjo necu moc spavat neka

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Bese li onaj osnivac nvo cpc, pred kraj zivota trazio oprost greha od Patrijarha Pavla?

DUKLJA
Gost
DUKLJA

NIJESAM ČLAN NIJEDNE PARTIJE,ALI VAŠA ODLUKA JE ZA POŠTOVANJE ,SVAKA ČAST.PRED BOŽIĆNE BLAGE DANE CRNOGORCI CRKVU BRANE.KONAČNO DA SE U PUNOM KAPACITETU OSLOBODIMO OKUPATORA.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Možda je “blizo” ali Katolički Božić, naš je u januar

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Za sve treba vremena,koliko je trebalo od 1918godine.Pomoći će nama Sveti Đorđe,Sveti Đorđe i Ilija i Ostroški Vasilija.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zivjela Srpska Crna Gora!

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Živjela nezavisna srbija i nezavisno Kosovo!!!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Dogodine u nis

Tomos
Gost
Tomos

Podrska zaDPS

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Botovi dje ste :DDDD

Tomos
Gost
Tomos

Podrži ti dps, nije problem, ali sada prave “svoju” Crkvu, e tu im kad sam ja u pitanju nadležnost staje…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ja sam Crnogorac i volim samo CPC

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Pošto voliš samo CPC, vjerovatno ideš kod gospodina Dedeića na pričest i da ti očita molitvu za zdravlje.

veki
Gost
veki

30 novembar baš izabrali datum kad ČOLA ima koncert u Beogradu

Mikica Verusa
Gost
Mikica Verusa

Ovo je uvod u predizbornu kampanju,jer sa pitanjem crkve se zeli skrenuti paznja sa ostalih problema,male zarade iseljavanje mladih,enormno zaduživanje,koverte,dodjela stanova odabranim, korupcija u sudstvu, i tuzilastvu,,itd,samo sa ovom pričom zele da zavade i ovako podijeljeni narod,a oni opet na funkcije i plate po nekoliko hiljada a ti narode avetni posvadjaj se sa bratom,prijateljima,komsiijom

Danko
Gost
Danko

Vise je vrijeme da se izjasne!!!

vuko
Gost
vuko

O cemu dase izjasne ? Zar se nije ta CPC obnovila 1991 Jedino ako zabrane da mi Srbi Njegosevi,Crnojevica,Balsica,K Nikole,Nemanjica ne vjerujemo u Srbstvo i odrecemo se vjere pradjedovske.Ja licno nemam nista protiv CPC ali ostavite i ostale vjere na mir

DUKLJA
Gost
DUKLJA

VUKO,SVE ŠTO JE SRPSKO,MORA DA BUDE SRPSKO I KO TAKA U SRPSKE SVETINJE I IMOVINU NESRETNO MU BILO,ALI ISTO TAKO,I KAD SU CRNOGORSKE SVETINJE I IMOVINA U PITANJE.

liberal
Gost
liberal

Zivjela Crna Gora i obnovljena CPC

Filip
Gost
Filip

Jedno s drugim veze nema. Odnosno to drugo isključuje prvo

Ljubo Hn
Gost
Ljubo Hn

Sretno vam bilo CPC samo se drzite sto dalje od Boke

H Novi
Gost
H Novi

I ti ljubo samo što dalje od CG

Brat u Hristu
Gost
Brat u Hristu

Biće Pravoslavna Crkva Crne Gore, biće!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Bice malo šjutra

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Autokefalna kosovska crkva!

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Bice i dobitak na loto-u samo ne znam kad i kome

Dejo voli sise
Gost
Dejo voli sise

E ako sam ja pametan poludio a imam garanciju da sam pedeset posto normalan. 😆

Send this to a friend