Politika

Dres sa državnim grbom mora da bude svetinja

Andrija Popović

Utakmica između fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Kosova ostaće upamćena po odbijanju sada već bivšeg trenera našeg nacionalog tima Ljubiše Tumbakovića da vodi, a fudbalera Crvene zvezde Ivanića i Stojkovića da igraju za crnogorsku reprezentaciju i to samo nekoliko sati prije početka meča u Podgorici. Za dugogodišnjeg sportistu, političara, predsjednika Liberalne partije i poslanika u Skupštini Crne Gore ovaj događaj predstavlja frapantan primjer prenošenja politike na sport, koji ne može da ostavi ravnodušnim nijednog sportistu niti ljubitelja sporta.

“Dres sa državnim grbom mora biti svetinja”, poručuje Popović, naglašavajući da uprkos eventualnim šovinističkim prijetnjama trojici sportista nema opravdanja za njihovo povlačenje iz reprezentacije minut prije početka utakmice.

Pre,a njegovim riječima frapantan slučaj koji je prenesen iz politike na sport duboko je pogodio nas sportiste, ali i sve ljubitelje sporta.

“Prisjećam se sličnog slučaja iz 1991. godine, kada je Hrvatska nakon izlaska iz SFRJ povukla vaterpolo reprezentativce pred Evropsko prvenstvo u Atini. Da paradoks bude veći tada je podmlađena reprezentacija Jugoslavije, bez hrvatskih reprezentativaca, osvojila zlato prvi put u istoriji. Prije toga mnogo puta smo bili olimpijski i svjetski šampioni. U sportu nema pravila, optimista sam da ćemo se prvi put plasirati u završnicu velikog fudbalskog takmičenja”, ističe on.

Popović naglašava da je nažalost, Crna Gora bez obzira na nezavisnost i suverenost još talac poremećenih odnosa Srbije i Kosova, kao i većina ostalih eks-ju država.

“Kao i većina sportista veoma sam razočaran reagovanjem bivšeg selektora i dva reprezentativca koji su reprezentaciju Crne Gore ostavili na cjedilu, bukvalno minut prije početka izuzetno važne utakmice, iako su to imali prilike da urade bar pola godine ranije, otkad se zna da smo u grupi sa Kosovom”, smatra on.

Pojedini mediji su pisali da su Tumbaković, Ivanić i Stojković bili izloženi velikim pritiscima od strane srpskih klubova i politike. Sa druge strane, tu je Fatos Bećiraj, koji je igrao za crnogorski tim u kojem je sportski protivnik bila njegova država…

“Imam dozu razumijevanja za Tumbakovića, Ivanića, Stojkovića, porodice im žive u Srbiji, a mogu i pretpostaviti kakve su prijetnje dobijali iz svih šovinističkih krugova. Ali, Tumbaković je navikao na tako nešto, on je u prvom redu profesionalac, vezan visokim ugovorom i zbog svih rizika i odgovornosti. Veoma su me razočarali odbjegli igrači, crnogorski državljani. Dres sa državnim grbom mora biti svetinja, kao što je to kapitenu Bećiraju, ali i ostalim našim reprezentativcima, ne samo fudbalskim. Sportisti je dres odnosno kapica sa državnim grbom, iznad svega”, poručio je Popović.

Ovo nije prvi incident u sportu koji je obojen politikom. Prisjetimo se dešavanja na košarkašnim utakmicama između Budućnosti i Crvene zvezde.

Popović napominje da je sport mnogo puta spajao i mirio države koje su na ratnoj nozi.

“Za vrijeme održavanja Olimpijskih igara su prestajala ratna dejstva, imamo i primjer zajedničkog učešća Južne i Sjeverne Koreje na posljednjoj zimskoj Olimpijadi. Ali, to nije Balkan. Strah me je da će se politička dešavanja u regionu još dugo nepovoljno odražavati na sportska dešavanja. Balkan je istorijski pokazao da je poseban, mnoga zla su kretala sa ovog geografskog područja”, navodi on.

Popović ističe da ovo nije zvanično “maslo” Srbije, ali kao i uvijek, tenzije kreću od crkvenih i akademskih krugova, a onda se sve preliva na obične izvršioce.

“Nije lako izdržati, ali Crna Gora mora imati maksimalan prag strpljenja i razumijevanja za probleme susjednih država. Sportske tenzije u regionu će uvijek postojati, iako ih ne diktiraju sportisti već okolni vladajući sportski krugovi. Vjerujem da će vremenom sportsko viteštvo nadjačati i pobijediti zle scenarije koji se periodično koriste kako bi sport uvukli u “tamni vilajet””, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

ZAINTERESOVANOST ZA DOBROBIT CRNOGORSKOG SPORTA,KONKRETNO SI POKAZAO,KADA JE USVAJAN ZAKON O SPORTU.

^M^
Gost
^M^

Ovo nije moje Crne Gore zastava i himna zastava moje Crne Gore je trobojka s bijelim orlom a himna je Onamo namo za brda ona.Ko god ne zeli da istakne moju zastavu ili ne ustane na himnu moje Crne Gore nece bit kaznjen

CPC cuce
Gost
CPC cuce

Da niesi kad donira platu za reprezentaciju ili CPC dodjes u crkvu kad ti poziv urucimo a slavu i ne slavis toliko o tvom patriotizmu

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Kako domaci Srbijanci pjene na bilo kog politicara koji nije ocaran Srbijicom i nece da pljune na Crnu Goru.
Cak i na ovog bezazlenog tipa.

Aska
Gost
Aska

Haha meni je ovaj Popović kralj.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Drzavni simboli Crne Gore 1905 iz Ustava. Clan 39: “Narodne su boje: crvena, plavetna i bijela.” Clan 39: “Grb je Knjaževine Crne Gore dvoglavi bijeli orao”.

nik
Gost
nik

Bolest

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Protiv li si Knjazevine Crne Gore?

GL🌐BALISTA
Gost
GL🌐BALISTA

Koja je zastava bila prije toga, kako je izgledala?

Sigurica
Gost
Sigurica

A koliko ovaj gospodin ima dresova,… Ide li u crkvu …

Ukratko
Gost
Ukratko

Ko se ne osveti, taj se ne posveti. Iako su dobili peticu po glavi isti dan!

POJK
Gost
POJK

Ti da pricas o patriotizmu. I Jugoslavija nam je bila domovina pa ste je svi vi veliki patriote izdali. A ko izda jednom i opet ce samo kad ga interesi ili strah povuku.

Enesa Rozaje
Gost
Enesa Rozaje

Popovicu,sjedi 1

mina
Gost
mina

Svidjalo se to nekome ,ili ne ,ova ekipa iz Srbije je ,po njihovim moralnim princpima postupila,i ne treba im zamjeriti.To sto Kosovo iMetohija,fakticki nije vise dio Srbije,nazalost,on je za sve srbe i dalje njihovo.Popovic je umislo da je neki moralni arbitar ,pa svako malo pokusava da nam drzi lekcije iz domoljublja,iako prilicno plitko i demagoski.Narocito,kada se zna da je sa… Više »

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Omladina bjezi iz drzave glavom bez obzira,nema dje da radi i zaradi,a ovaj patriota sa pet plata, nasao da soli mozak.Najveci patriotizam u C.G treba da bude pun frizider,a ne mlacenje prazne slame,i busanje u prsa junacka dok krci stomak.

Pjer
Gost
Pjer

Najveci patriotizam po mene rad za opste dobro ove drzave a takvih nazalost nema ili ih je vrlo malo skoro pa su neprimjetni.

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Patriota,do poslednjeg centa u drzavi,covjek koji prima pet plata i penziju.Svi bi bili takve, velje patriote da ih moze zapasti.

Cunami
Gost
Cunami

Isto kao sto drzava mora da ima postovanja prema vecinskoj volji svojih gradjana…postovanje je uzajamno

aStoVeliš
Gost
aStoVeliš

A koja je većinska volja, prosvijetli nas, molim te. Volite da u zabludi živite, da vjerujete u neistine, projekcije vaših vođa, najedenih i napijenih.

Cunami
Gost
Cunami

Vecinska volja Crnogoraca je ocuvanje Kosova i Metohije srpskim granicama (po kralju Nikoli Kosovo Srbiji, Metohija Crnoj Gori), ocuvanje jedinstva pravoslavne crkve i jedinstva Crnogoraca (a ne dijeljenje jednog naroda na dva, dva brata na dva stranca), vracanje Crne Gore sebi, petrovickim idejama…e to je vecinska volja Crnogoraca

aStoVeliš
Gost
aStoVeliš

hahahha. demagogija svetosavska. Nekad ste mogli to narodu sortirati, ali, na sreću, ne više. Očuvanje koje crkve!? One koju je Aca Prvi ukazom ukinuo. Podijelila je Srbija 1918 Crnu Goru, niko drugi. A za Kosovo neka Srbalji bitke biju, ako smiju. Neka nam je vječna. Okrenimo se nama, svi narodi u CG!!!

Cunami
Gost
Cunami

Crna Gora nije nikad bila veca nego za vrijeme ,,Aca prvoga”. Zasto je kralj Nikola i Mitrofanban slali Gavrila Dozica kao episkopa Peckog i sa zeljom da osvjetla ime Crne Gore na celu najznacajnije srpske episkopije, zasto patrijarh Srpski salje pisma vladici Danilu pocetkom 18vijeka kako treba da se ponasaju, ako to nije jedna crkva. Crnogorska crkva (mitropolija crnogorsko primorka)… Više »

aStoVeliš
Gost
aStoVeliš

Hahahaha. Toliko je ovo smiješno, da je suvišno komentarisati.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Crveno je slovo, gledaj bolje sine. A tvoj glavni istoricar je konobar 😂

aStoVeliš
Gost
aStoVeliš

Samo mi reči, koju je crkvu, po tvojoj istoriji, kralj Alexandar dekretom zabranio, koje je popove protjerao, čije je manastire zauzeo, odakle je popove doveo, od čijih je zvona kvake pravio srbijanskoj vlasteli, kako je narod tjerao da ga prihvati, sa vojskom i oružjem i popom su krstili narod po CG…Batalite više sa istorijom kako vam kad odgovara…

Cunami
Gost
Cunami

Nije niti jednu crkvu zabranio….dekretom sultana 1766.godine ukida postojanje srpske patrijasije koja potpada pod Carigradsku partrijarsiju i od tada postoje samo pokrajinske crkve koje su nasledile autokefalnost srpske crkve Mitropolija Karlovacka i Mitropolija Cetinjska, kao i od 1832. i Beogradska mitropolija koje nisu imale zajednicku organizaciju kako zbog teritorijalne razdvojenosti kako zbog posvecenosti vecem cilju a to je oslobodjenje i… Više »

Cunami
Gost
Cunami

Za razliku od vojske i drzavne sluzbe, ciji su neki pripadnici bili protiv ujedinjenja i stvaranja unitatne kraljevine a ne federalnog uredjenja, u crkvenoj organizaciji nije postojao niti jedan zabiljezen slucaj otkazivanja sluzbe u novoj organizaciji Crkve, to jest vracajju staroj organizaciji vlasti prije 1766.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

“demagogija svetosavska” pogledaj sine Kalendar Crnojevica 1494 g., crveno slovo Sveti Sava pa stavi prst na celo

aStoVeliš
Gost
aStoVeliš

CrnogorciSuSrbi”” Nije crveno, nego crno, ne plasirajte demagogiju. Tvoji “istoričari” su i granice po knjigama mojenjali kako im se svidi…

suzavac
Gost
suzavac

Jeli naš Genije zaštićen na ovom portalu, admine?! NE dozvoljavate komentare kad se on pomene. Neka se zna ko je glavni krivac za sve loše rezultate reprezentacije od osnivanja. Koji su to uspjesi repke, dok je evo ova garnitura na čelu!? Nema ih, nula. Dako mi dozvolite ovaj komentar, baš vam hvala.

Sugradjanka
Gost
Sugradjanka

Bice svetinja Popovicu, kad drzavi njeni gradjani budu svetinje
Nego je tebi lako. Nijesi ni gladan ni zedan

Panda
Gost
Panda

Tako treba,a nije tako.Za taj dres mora da se izbori igrač,da mu je čast da ga nosi,a ne da ga silom i za pare dovode sa strane…

Suljo Šehović
Gost
Suljo Šehović

Da bi dres bio svetinja,mora drzava da bude svetinja,da bi bila drzava svetinja raspisite novi referendum,ne o drzavnom statusu to je gotova stvar,nego o zastavi i himni,pa kad vecinski narod u Crnoj Gori se slozi oko toga krenuce nam na bolje,a dok god se bude tjerao inat izmedju ,,srba i crnogoraca,, (a mi smo jedan te isti narod) bice ovako!

Špijunsko Čevo
Gost
Špijunsko Čevo

Čuveni rezdrvni golman…koji je sve osvojio ,a ništa odbranio,isto ko i danas sto radi sa svojom minornom strankom…

Moje ime
Gost
Moje ime

Kakav ljudski karakter posjeduju naš saživotnici ,braća. Strašno je to, na kom nivou obitavaju određene grupacije i njihovi sljedbenici. Ovaj ” nick ” i njegov komentar su primjer nedostatka ljubavi u duši.
To je stanje svijesti neobrazovanog pojedinca niskih životnih vibracija.

Pjer
Gost
Pjer

Vjeruj Pura je jedan od najpostenih politicara

Ostavka
Gost
Ostavka

a što se ti baviš tim, tugo?

Realno
Gost
Realno

Treba da se zna mi smo mali i zato uvozimo reprezentativce koji igraju za pare a ne srcem za drzavu. Tako je i sa klupskim sportom primjer kk buducnost 8 stranaca i sta su uradili nista samo uzeli pare. Treba forsirati nase mlade i u njih ulagati i ne mjesati politiku u sport.

🇺🇦5 ⚽️ 0🇷🇸
Gost
🇺🇦5 ⚽️ 0🇷🇸

Uradili su isto sto i Zvezda fmp prokleti, sa strancem vise. Izborili EL. Sacekaj koji dan pa placi zajedno s Covicem

ćaZe
Gost
ćaZe

Tako je Andrija, neka barem neko izadje i kaze ono sto vec svi znamo… zavukli su se u misije rupe svi politicari i institucije koje treba ovo da sankcionisu, smjene rukovodstva saveza pod hitno!!! Sinoc su igrale mlade rukometasice srbije sa kosovom, kako je to moguce, to im ne smeta???

free samples
Gost
free samples

aj podijeli nam link sa tom informacijom o rukometu please (stari crnogorski izraz)

Orbit
Gost
Orbit

Prvo država treba da bude svetinja, a to će biti onda kada poslanici prestanu političare porediti sa svecima

Prc CG
Gost
Prc CG

Aaaahhhaaa ali obavezno,svetinja je junače porodica nego je ne možemo prehraniti od vas…..

cekajmalo
Gost
cekajmalo

Pa stani malo. Drzavljanin druge drzave igra za drugu drzavu protiv svoje drzave ? Regulisite prvo taj mind blow pa onda pricajte o drugim stvarima. Politika je umijesana u sport vise nego i sami sport. Igraj za drzavu iz koje jesi, i kraj diskusije. Ne nego dovedi crnca iz Afrike i neka igra za CG, i recite da su mu… Više »

Klicevski Zbor
Gost
Klicevski Zbor

Cekaj mnogo

Elektra
Gost
Elektra

Zašto svi pišu da treba odvojiti sport od politike, kad su nam sportisti političari

Mozda sad citirah Nikolaidisa….
al u pravu je čovjek

Bx45
Gost
Bx45

U potpunosti se slažem. I dodajem, poslanicka funkcija mora da bude svetinja. Ipak je posao poslanika da rade za narod koji ih je birao, a ne za sebe. Sta si ti i tvoje kolege poslanici (izuzev par pojedinaca) ikada uradio za narod?

Pjer
Gost
Pjer

Tacno tako i ne samo igracima vec citavom savezu i da svi rade u interesu fudbala i drzavnog grba.

Miško CG
Gost
Miško CG

Nema nikakvog opravdanja ni za koga ni za FSCG i njegovog predsednika, ni za Tumbakovića a ni za igrače. Ovakve stavove prema Crnoj Gori Srbija ima već više od jednog vijeka počev od politike preko fudbala do crkvena. Svima treba da bude jasno da će se oni i dalje nastaviti.

Send this to a friend