Politika

Drljević: Država pokazala posvećenost pregovorima

foto: Igor Šljivančanin

Crna Gora je kontinuirano ispunjavala svoje obaveze iz pregovaračkog procesa i sada, nakon konsolidovanja snaga unutar evropskih institucija, očekuje od država članica da donesu odluku o otvaranju preostalog poglavlja u pregovorima između Crne Gore i Evropske unije, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Drljević je poslanicima Skupštine Crne Gore predstavio deseti polugodišnji Izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period jul-decembar 2018.

“Aktivnosti sprovedene u ovom periodu predstavljaju odraz kontinuirane posvećenosti ispunjenju obaveza u okviru pregovaračkog procesa i želje da se intenziviraju aktivnosti koje vode dostizanju najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja“, rekao je glavni pregovarač.

On je podsjetio da je Crna Gora u tom periodu otvorila poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene i intenzivno radila na ispunjenju obaveza s ciljem otvaranja poglavlja 8 – Konkurencija. „Što se tiče poglavlja 23 i 24, Evropska komisija je u Nezvaničnom radnom dokumentu o stanju u tim poglavljima iz novembra 2018, konstatovala kontinuirani napredak u zakonodavnoj reformi i izgradnji institucija“.

Smatra da održani sastanci sektorskih pododbora, Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore, Odbora za stabilizaciju i pridruživanje i Zajedničkog konsultativnog odbora između Crne Gore i EU, u kojem učestvuju i predstavnici civilnog sektora, ukazuju na posvećenost crnogorskih struktura dijalogu sa Evropskom komisijom.

“Polugodišnji izvještaj potvrđuje da je Crna Gora vrijedno i posvećeno radila na ispunjenju obaveza iz pregovaračkog procesa u drugoj polovini 2018. godine, da smo uspjeli da prevaziđemo specifičan predizborni ambijent u državama članicama i kroz značajan diplomatski angažman sa pravom otvorimo jedno od najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene, te da smo završili sve postavljene obaveze u jedinom preostalom poglavlju, Konkurencija, tako da spremni čekamo odluku država članica i o otvaranju ovog poglavlja“, zaključio je Drljević.

Send this to a friend