Politika

Drljević: Savez za Evropu može da bude tačka okupljanja svih

Dijalog Vlade sa predstavnicima nevladinih organizacija, političkih partija, medija, akademske zajednice, pod nazivom Savez za Evropu, za cilj ima da se sve razlike koje postoje ostave po strani, da se ujedinimo i da zajedno težimo ka evropskim vrijednostima i standardima, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević.

“Jednog dana kada Crna Gora uđe u Evropsku uniju, neće ući određena vlada, ni pojedinci, već će ući kompletna Crna Gora i svi njeni građani”, kazao je Drljević u emisiji “Fokus” na TVCG.

Zbog toga je, kako je kazao, jako važno da Crna Gora sve razlike ostavi po strani i da pokuša da nađe odgovore na pojedine izazove koji se trenutno nalaze pred njom.

“Mislim da Savez za Evropu, kako smo ga simbolično nazvali, može da bude tačka okupljanja svih nas”, saopštio je Drljević.

On je izrazio zadovoljstvo što se pozivu Vlade na dijalog odazvala većina NVO, političkih partija, medija, akademske zajednice.

Drljević je ocijenio da je već dobar rezultat to što se krenulo u razgovor i što su od nevladinih organizacija sa kojima su se sastali dobili vrlo jasne i konkretne predloge kako da se unaprijedi sistem i ojačaju instutucije.

“Jako je važno da kroz ovaj razgovor vidimo koje su to dodirne tačke i da li ih je moguće naći. Ja mislim da u Crnoj Gori ipak postoji dovoljno zrelosti i znanja da razlike koje postoje ostavimo po strani i da se ujedinimo oko zajedničkog cilja, a to je punopravno članstvo Crne Gore u EU”, naveo je Drljević.

Glavni pregovarač smatra da je dijalog jedini odgovor na trenutnu situaciju u Crnoj Gori.

“Dijalog je nešto na čemu EU insistira, to je poznato i iz posljednjeg Izvještaja o napretku. Potpuno je normalno da imamo različita viđenja o određenim pitanjim i različita stanovišta, ali samo dijalogom možemo da se približimo i mislim da smo u prethodnom periodu, posebno nakon obnove nezavisnosti, pokazali da možemo da se okupimo oko nekih krucijalnih ideja”, kazao je Drljević.

Prema njegovim riječima, na Crnoj Gori je da pokaže da je predvodnik u integracijama na Zapadnom Balkanu, iako je možda zbog svih izazova došlo do određenog pada entuzijazma.

Drljević je kazao da je nova metologija za pregovore država kandidata sa EU veoma značajna zato što pokazuje dodatnu političku spremnost novoformirane Evropske komsije i novih institucija, da politika proširenje bude u fokusu nove briselske administracije.

“Ona se prije svega odnosi na države kandidate koje tek treba da otpočnu pregovore sa Evropskom unijom, ali i u slučaju Crne Gore donosi određene novine koje se odnose, prije svega, na jaku političku važnost, kako država članica Evropske unije, ali i pokazivanja spremnosti sa naše strane da postignemo rezultate koji su možda u prethodnom periodu izmakli”, objasnio je Drljević.

Glavni pregovarač je dodao da Crna Gora pregovara po najstrožijem modelu pregovaranja od kad postoji Evropska unija, kao i da novi model donosi određene novine.

“Zasniva se na istim principima na kojima se zasnivao i prethodni model, a to je važnost demokratskih institucija, važnost vladavine prava, pune funkcionalnosti institucija, pokazivanju da postoje administrativni kapaciteti da se implementiranju određena zakonska rješenja koja država priprema”, naveo je Drljević.

Novine su i grupisanje poglavlja po određenim klasterima, mada se, pojasnio je Drljević, u slučaju Crne Gore to ne može u potpunosti i primijeniti jer smo, izuzev jednog, ostvorili sva pregovaračka poglavlja.

“Možda rezultati nisu baš vidljivi, ali su institucije bile veoma aktivne i u prošloj godini uspjeli smo da zaokružimo sve što se od nas očekivalo, što se tiče poglavlja 8. Ispunili smo sve tehnička mjerila koja su se od nas tražila, i sada je sve stvar sve političke volje. Ovo je sada više političko nego tehničko pitanje”, kazao je glavni pregovarač i dodao da je moguće da se poglavlje 8 otvori i prije Samita u maju.

Drljević je dodao, da nakon problema sa kojima se EU suočila, Brexita, migrantske krize, ekonomske krize, izbora za Evropski parlament, sada iz Brisela dolaze vrlo jasne i vrlo konkretne poruke da je politika proširenja među ključnim prioritetima i, kako navodi, to ih raduje.

“Raduje nas i činjenica da je Hrvatska preuzela predsjedavanje, budući da nam je dugo vrijeme pomagala u procesu pristupanja kroz ekspertsku pomoć. Na nama je da uhvatimo ritam i da iskoristimo pozitivan zamah koji postoji na samo početku rada Evropske komisije”, naveo je glavni pregovarač.

Dodaje da je dijalog Savez za Evropu, koji je pokrenut, najbolji pokazatelj da je Crna Gora spremna da radi na uspostavljanju institucija, izgradnji administrativnih kapaciteta, pripremi zakonodavnog okvira.

“Na nama je da pokažemo da smo predvodnici procesa pregovora na Zapadnom Balkanu , iako je možda zbog dužine trajanja pregovora i svih izazova došlo do određenog pada entuzijazma”, rekao je glavni pregovarač.

Drljević je istakao da ga posebno raduje posljednje istraživanje agencije Defacto, koje je pokazalo da uprkos svim izazovima, građani žele da vide Crnu Goru kao buduću članicu Evropske unije.

“U prethodnim talasima proširenja situacija je bila da podrška opada kako se država približava članstvu, a istraživanje je pokazalo da 66 odsto građana podržava put Crne Gore ka EU, što je I blagi porast u odnosu na prethodnu godinu”, pojasnio je Drljević.

“Na svima nama je dodatna odgovornost da pokažemo spremnost i damo odgovore svim ovim građanima koji su na poslednjem istraživanju podržali ovakvu politiku”, zaključio je Drljević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Moramo I njih sa nama u Evropu,prvo u Podgoricu dovoditi pokazati im civilizaciju,zamislite onako nepripremljeni da podju u Evropu i da skacu kao ono atomski sa desna kad vide auto,obavezno prvo PG

eu kolonija
Gost
eu kolonija

50-60% građana je na ulici I oni su za vlast potencijalni državni neprijatelji. e toliko državnih neprijatelja nije bilo ni u sssr-u a vi o evropskim standardima

Pero miš
Gost
Pero miš

Čestitke Zdravku Kasalici, oficiru vojske Crne Gore koji je poručio: “Pozdrav za narod moj i prijatelje, Vidimo se u nedjelju, ako Bog da”.

Send this to a friend