Politika

Drljević: U EU ulazi čitavo društvo, svi njegovi segmenti treba da se integrišu

Kao što smo nekoliko puta naglasili, u Evropsku uniju ne ulazi Vlada ili jedan pojedinac ili jedna institucija. U EU ulazi čitavo društvo, svi segmenti našeg društva treba da se integrišu i, bez obzira na to da li smo u Vladinim institucijama, nevladinim organizacijama, da li dolazimo iz medijske zajednice ili različitih političkih partija, treba svi zajedno da shvatimo da je ovo proces koji je za dobrobit Crne Gore i njenih građana i da svako u svom segmentu i opsegu svojih odgovornosti doprinese postizanju konačnog cilja, a to je punopravno članstvo Crne Gore u EU, naglasio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević povodom osme godišnjice pregovora.

Kako dodaje, ako tako shvatimo ovaj proces, ako nastavimo marljivo da radimo u narednom periodu, vjeruje da za mandata ove briselske administracije možemo da završimo pregovarački proces i da se ispune svi uslovi za naše punopravno članstvo u EU.

“Crna Gora osmu godišnjicu pregovora sa Evropskom unijom dočekuje sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima i sa tri privremeno zatvorena poglavlja u okviru pregovaračkog procesa. Zvaničnim otvaranjem i posljednjeg pregovaračkog poglavlja briselska administracija je pokazala da politika proširenja ostaje aktivna i u ovim teškim vremenima kad se svi suočavamo sa pandemijom korona virusa i da su vrata EU širom otvorena za nove članice”, naveo je Drljević.

Do danas, prema njegovim riječima, Crna Gora je ostvarila zapažene rezultate, prije svega kad je zakonodavni i institucionalni oblik saradnje sa EU u pitanju, i ono što je važno u narednom periodu je da kroz konkretne rezultate i mjerljivi bilans rezultata pokažemo da su naše institucije i naš zakonodavni okvir koji smo kreirali u prethodnom periodu apsolutno funkcionalni.

“U narednoj fazi pregovaračkog procesa nas, naravno, očekuje još dosta posla. To se, prije svega, odnosi na vladvainu prava i poglavlja 23 i 24 koja će ostati u fokusu naše pažnje i u narednom periodu. Ono što je pokazao Nezvanični radni dokument Evropske komisije je da u Crnoj Gori možemo da budemo zadovoljni napretkom koji smo ostvarili u ovim poglavljima, prije svega kad je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, borba protiv trgovine ljudima, pranje novca, a iznad svega policijska saradnja i veoma uspješne akcije koje je naša policija sprovodila zajedno sa policijama država članica EU”, objasnio je on.

Naravno, kako je istakao, “ovo samo treba da bude dodatan podstrek za sve nas koji smo u integracionom procesu, da nastavimo da sa konkretnim, mjerljviim rezultatima dokazujemo da je vladavina prava naš prioritet, jer to je preduslov našeg daljeg napretka kad je proces evropske integracije u pitanju”.

“Međutim, primjetno je da je u nekim segmentima potrebno dodatno sazrijevanje i, prije svega, mislim na oblast političkih kriterijuma, gdje je jako važno da određeni izazovi koji se nalaze pred nama, a to je, prije svega, održavanje parlamentarnih izbora, vraćanje političkog dijaloga u institucije sistema, i potpuna funkcionalnost demokratskih institucija sistema bude u fokusu naše pažnje. To će biti jedan od ključnih preduslova našeg daljeg integracionog procesa”, napomenuo je on.

 

Send this to a friend