Politika Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija o Crnoj Gori

Društveni rascjep između suverenista i prosrpskih snaga

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je objavila novi godišnji izvještaj u kojem se ocjenjuje da su bezbjednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske i dalje nestabilne.

“Jugoistočno susjedstvo Hrvatske, odnosno Zapadni Balkan, još je opterećeno brojnim bezbjednosnim, političkim, privrednim i društvenim izazovima”, navodi SOA u javno dostupnom izvještaju o svom djelovanju.

Podsjećajući da sve države Zapadnog Balkana iskazuju namjeru pristupanja EU i da sve osim Srbije žele da postanu članice NATO, SOA u izvještaju dodaje da u isto vrijeme i druge države poput Rusije i Kine nastoje da ojačaju uticaj na tom području.

Ocjenjujući prilike u regionu, SOA navodi da se “i dalje radi o prostoru koji obilježavaju teške privredne prilike, uz pojavu korupcije i organizovanog kriminala, političkog klijentelizma i manjkavosti u vladavini prava”.

SOA u izvještaju ukazuje da su “društva jugoistočnog susjedstva opterećena pojavama radikalnih islamističkih i nacionalističkih snaga, kao i teškoćama u pristupanju evroatlantskim integracijama”, dok “pojedine države jugoistočnog susjedstva i dalje funkcionišu uz aktivno djelovanje institucija i mehanizama međunarodne zajednice”.

U izvještaju se navodi da, uprkos zastoju u evropskim integracijama, proširenje NATO na Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju označava širenje stabilnosti i pružanje perspektive državama ovog prostora, ali u isto vrijeme, upravo zbog njihovog ulaska u NATO, postoji rizik da države koje NATO percipiraju kao bezbjednosnu prijetnju, iskoriste pojedine unutrašnje procese u novim članicama NATO-a za njihovu destabilizaciju.

Uz to, navodi SOA, neriješena međuetnička pitanja i napetosti u pojedinim državama ponekad se koriste za ostvarivanje spoljnih geopolitičkih ciljeva.

U izvještaju na 40-ak strana, za Srbiju se kratko ocjenjuje da “i dalje na spoljnopolitičkom i bezbjednosnom planu nastoji da balansira u odnosima između Rusije i Zapada” i navodi kao primjer da “kao kandidatkinja za članstvo u EU, Srbija i dalje ne slijedi restriktivne mjere EU protiv Rusije”.

Tokom ove godine, ukazuje SOA, Srbija je značajan fokus stavila i na javno promovisanje jačanja odnosa s Kinom. Slično kao i prethodnih godina, SOA je u izvještaju ukazala da vjerski i nacionalni ekstremizam i dalje opterećuje društva država jugoistočnog susjedstva Hrvatske.

“I dalje su prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma u pojedinim državama koji se manifestuje negiranjem teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Hrvatske, ali i drugih država susjedstva, poput Kosova, BiH i Crne Gore. Ovaj ekstremizam se javno ogleda kroz istupe i okupljanja velikosrpskih ekstremističkih organizacija, kao i korišćenjem drugih javnih okupljanja, u kojima se, uz ekstremističke poruke, uništavaju i hrvatski državni simboli”, navodi se u izvještaju.

Velikosrpski ekstremizam promoviše i poruke protiv širenja EU i NATO na jugoistok Evrope uz isticanje privrženosti Rusiji, navodi SOA. Takođe, ukazuje SOA, u pojedinim državama susjedstva i dalje su prisutne pojave plasiranja lažnih vijesti u medijskom prostoru ili na društvenim mrežama kojima se Hrvatska želi prikazati u negativnom svijetlu.

U društvima pojedinih država susjedstva izraženi su protivzapadni stavovi, koji su osobito vidljivi kroz medijske objave, piše u tekstu.

SOA ukazuje i da se na prostoru jugoistočnog susjedstva odvija više stabilizacionih procesa koji utiču na ukupne političko-bezbjednosne prilike u regionalnom okruženju, a najvažniji su, kako se dodaje, dogovori oko unutrašnjeg funkcionisanja Bosne i Hercegovine (BiH)i pregovori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Situaciju u Crnoj Gori, po ocjeni SOA, obilježava društveni rascjep između prozapadnih suverenističkih snaga i prosrpskih snaga koje su ujedno protiv članstva Crne Gore u NATO-u, te za snažnije vezivanje Crne Gore uz Rusiju.

SOA u izvještaju navodi da je u državama jugoistočnog susjedstva Hrvatske i dalje prisutno i radikalno tumačenje islama, a dodatni bezbjednosni rizik, dodaje se, predstavlja i povratak “džihadista” iz Sirije i Iraka u matične države.

Položaj Hrvata u BiH u političkom smislu obilježava nastojanje da se ispune svi elementi koji ga čine konstitutivnim narodom, te da se postigne, Ustavom BiH predviđena, puna ravnopravnost s ostala dva naroda.

Uz političke okolnosti, Hrvati u BiH suočeni su s trendom ekonomskog iseljavanja čime je ugrožen i njihov fizički opstanak u BiH, a time i multietnički karakter BiH, piše hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija u godišnjem izvještaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Hrvatska ima svoje probleme. Ekonomska situacija nioje bas najbolja , dosta je iseljavanja iz drzave itd. Medjutim nema probleme koje ima Crna Gora. Nema Amfilohija , nema litijase i popove koji su istovremeno i popovi i politicari.

Ziva istina
Gost
Ziva istina

Da smo i mi iscerali ovu okupatorsku spc i ove cetnike kad vi, sad bi bila druga pjesma, mislili smo da moze i diplomatski ali greska velika istoriska moglo bi se reci, snjima nema diplomatski nego samo kao sto ste vi uradili …!🤷‍♂️

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Mogu sad na miru da analiziraju.

Matrix
Gost
Matrix

Hrvatska je nama dobar susjed i može samo da nam bude primjer kako se ide u EU,u čemu nam ona čitavo vrijeme i pomaže,za razliku od “bratske” srbije!

nepristrasan
Gost
nepristrasan

oj hrvatska ljubomoran sam na tebe . srecni suvereni eu clsnica , bez rista i cetnika , svaka cast

zorka
Gost
zorka

hahah a kod njih je divotica ….

Gledam
Gost
Gledam

Ali, srbi ih ne tlače više onim svojim putovanjima sa moštima nekog sveca…nekad bilo i nikad više. Gotovo.

Gledam
Gost
Gledam

nema litija ni u snu !

Zagor
Gost
Zagor

Zorka a muski si valjda , cut

Karl
Gost
Karl

Lako je njima sada😂

Vjera vječna
Gost
Vjera vječna

Prava vaša braća.. ponosan sam što sam SRBIN!!!

Billy Jean
Gost
Billy Jean

I četnik, očigledno.

Gledam
Gost
Gledam

ono čega se pametan stidi, budala se ponosi.

Zagor
Gost
Zagor

Idi u Srbiju

Bernini
Gost
Bernini

Lako je njima pametovati,ini su SPC pelcovali i mirni su,a kod nas……

Zagor
Gost
Zagor

Tacno bogami

Dmajka 80
Gost
Dmajka 80

Mili okreni moj broj.

Suverena.
Gost
Suverena.

Kad pada sistem.pada.nema struje .nema nista.ali svice.i korak po korak.
Ekonomija je osnov svega.
Sve sotale strahove i strasti metnuti po strani.

Third_man
Gost
Third_man

I seks?

Send this to a friend