Politika

Članice NATO potvrdile jedinstvo i posvećenost usvojenim smjernicama

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović učestvovao je na dvodnevnom sastanku NATO političkih direktora koji je održan u Briselu. Zaključeno je da je nastavljen  stabilan rast procenta izdvajanja za odbranu, čime su saveznice još jednom potvrdile da postoji jedinstven i usaglašen pristup kada je u pitanju sprovođenje usvojenih smjernica.

“Konstatovano je da je ovakav stav potvrđen i prilikom nedavne odluke o prestanku važenja Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), koju su saveznice jednoglasno podržale”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Politički direktori su još jednom potvrdili da će pristup NATO po tom pitanju biti koordinisan i balansiran, kao i da će Alijansa ostati posvećena kontroli naoružanja, razoružanja i neproliferacije oružja za masovno uništenje, kao veoma važnog faktora evroatlantske stabilnosti.

Ivanović je naglasio posvećenost Crne Gore zajedničkim aktivnostima saveznica, budući da smo svjesni činjenice da snaga Alijanse leži upravo u njenom jedinstvu.

Kao jedan od konkretnih doprinosa, Ivanović je naveo da je naša zemlja odlučno pristupila ispunjavanju odluka sa Samita u Velsu, kako bi do 2024. godine dostigli potreban nivo izdvajanja za odbranu.

Takođe, Ivanović je naglasio da ćemo ostati posvećeni savezničkim naporima na planu očuvanja bezbjednosti građana od prijetnji koje mogu doći iz svih strateških pravaca. Tim povodom, podsjetio je da je tokom juna druga rotacija pripadnika VCG  raspoređena u okviru Multinacionalne borbene grupe u Letoniji, kao doprinos ojačanom prisustvu na istoku (eFP).

Na marginama sastanka, direktor Ivanović sastao se sa podsekretarkom za politiku odbrane u Ministarstvu odbrane Estonije, Kadi Silde.

“Sastanak je bio dobra prilika  za razmatranje smjernica za intenziviranje saradnje  i da se definišu predstojeće zajedničke aktivnosti u oblasti odbrane”, saopšteno je iz Ministarstva.

Direktor je istakao da će Crna Gora, kao članica NATO nastaviti da promoviše demokratske vrijednosti sjevernoatlantske zajednice, kao i da podržava sve susjedne zemlje koje su orijentisane ka članstvu u Alijansi.

Podsekretarka Silde je istakla da je Crna Gora prepoznata kao kredibilan partner na globalnoj bezbjednosnoj sceni i naglasila da će Estonija dati svoj puni doprinos unaprjeđenju odbrambene saradnje sa Crnom Gorom.

Sagovornici su saglasni da postoji dovoljno prostora za unaprjeđenje bilateralne saradnje Crne Gore i Estonije u oblasti odbrane, ističući da unaprjeđenje saradnje zemalja članica NATO doprinosi jačanju kapaciteta svih članica i očuvanju povoljnog bezbjednosnog ambijenta u cijeloj međunarodnoj zajednici.

Send this to a friend