Politika

Državni organi da rade svoj posao, prag tolerancije je davno preskočen

Crnogorski pokret je proteklih dana podnio dvije krivične prijave protiv Mitropolije crnogorsko primorske i drugih lica i to će i ubuduće raditi kada za to bude pravnog osnova. Neka počinioci krivičnih djela budu ubijeđeni da Crnogorski pokret neće odustati i da će svim dozvoljenim sredstvima uticati na državne organe da rade svoj posao, jer je njihova obaveza da štite i reaguju na povrede ustavnog poretka, prava, dostojanstva i ugleda države Crne Gore i njenih građana, poručuje u razgovoru za Dnevne novine Zoran Mugoša, koji je nedavno izabran za koordinatora Odbora Crnogorskog pokreta za opštinu Podgorica.

Tročlani Koordinacioni odbor za Podgoricu formiran je 13. avgusta, a čine ga, osim Mugoše, Danilo Burzan i Filip Martinović.

Mugoša je bio potpredsjednik Crnogorske do februara ove godine, kada je, zajedno sa još osam članova, napustio ovu partiju, navodeći da se kao iskreni borci za državotvorne i nacionalne interese Crne Gore više ne prepoznaju kao dio partije u čijem su formiranju, organizovanju i razvoju aktivno učestvovali.

Svoj angažman za takve interese zbog kojih je Crnogorska i osnovana, usmjerio je na djelovanje u Crnogorskom pokretu. Ta odluka, kako kaže, nije bila nimalo teška.

“Crnogorski pokret je organizacija koja se jasno, nedvosmisleno i bez kalkulacija zalaže za sva identitetska pitanja Crnogoraca uz puno uvažavanje svih drugih koji Crnu Goru poštuju i doživljavaju kao svoju kuću, tako da je izbor Crnogorskog pokreta kao organizacije kojoj želim dati lični doprinos bio logičan”, naglasio je on.

Mugoša ističe da je “očigledno” da Crna Gora i poslije 13 godina od obnove nezavisnosti vodi borbu, za pravo čast i slobodu.

“Moramo se zapitati zašto je to tako. Građani su 2006. godine uradili što je zavisilo od njih, a da li su država i institucije sistema uradile ono za što su se građani izborili? Crna Gora je na međunarodnom planu napravila korake od ‘sedam milja’ ali je na unutrašnjem morala više. Uz razumijevanje da su mnoge stvari proces i da je za njih potrebno vrijeme, nedopustivo je da se u okviru samih institucija vrše opstrukcije kada je u pitanju rješavanje bilo kog pitanja koje se tiče identiteta Crnogoraca i zaštite crnogorske kulturne baštine”, ocjenjuje Mugoša.

Mugoša je vrlo precizan i kada govori o tome što će mu biti u fokusu unutar Crnogorskog pokreta.

“Kroz djelovanje u Crnogorskom pokretu veoma ću se zalagati da se jasno ukaže na svakog ko u okviru institucija sistema pravi štetu državnim i nacionalim interesima, a crnogorski građani ga finansiraju. Posljednji slučaj pokušaja izmjene i preimenovanja imena udžbenika za Crnogorski jezik bez saglasnosti autora ukazuje na neodustajanje snaga koje kontinuirano djeluju i čekaju momenat kada će napraviti štetu državnim interesima. Dok god takve stvari budu prolazile nekažnjeno i bez odgovornosti nadređenih ne vidim razloga da ih počinioci ne ponove i nastave atak prvom sljedećom prilikom”, upozorava Mugoša.

Sagovornik Dnevnih novina smatra da su i sami počinioci svjesni da se “bliži kraj njihovom destruktivnom djelovanju”, te je i otud njihova sve veća nervoza koju ispoljavaju prijetnjama i uvredljivim saopštenjima.

“To im je samo i preostalo jer su svjesni da su prag tolerancije države Crne Gore davno preskočili”, poručuje Mugoša.

Građani, kako kaže, prepoznaju da je Crnogorski pokret organizacija koja okuplja sve slobodnomisleće i patriotske snage čiji je jedini interes Crna Gora i koji nikada neće praviti bilo kakav kompromis na njenu štetu.

“Svakodnevno nas iz svih opština kontaktiraju ljudi koji žele da se priključe aktivnostima Crnogorskog pokreta i to nas raduje, pa nas u narednom periodu očekuje formiranje koordinacionih odbora u opštinama gdje do sada nijesu bili formirani”, kaže za on.

CRNOGORSKA JE DANAS NAJMANJE CRNOGORSKA

Mugoša se u razgovoru za Dnevne novine osvrnuo i na svoj kratak angažman u politčikoj partiji koja, kako ističe, nezasluženo nosi ime Crnogorska.

“Imali smo velika očekivanja od te partije, i ja i drugi koji više nijesu članovi te partije. Ta očekivanja su bila na polju jačanja identiteta i državotvornosti Crne Gore, što uostalom očekuje i dobar dio građana. No, kako to bude, nažalost, često u našem društvu, ideje, programi i principi u određenom momentu za nekoga imaju cijenu. Crnogorska je danas najmanje crnogorska i njeno djelovanje je isključivo interesno i više liči na djelovanje advokatske kancelarije koja se bavi zaštitom opozicionih partija i njihovih lidera, nego na djelovanje ozbiljne političke partije. Ne bih trošio više riječi o toj grupaciji”, rekao je Mugoša.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Crnogorski pokret zasluzuje punu podrsku u borbi za ocuvanje inditeta i Crne Gore kao Drzave.. mugosa je u pravu i dajem mu punu podrsku.

Toliko.
Gost
Toliko.

Samo naprijed. Imate podrsku CG I Crnogoraca.

Sefket
Gost
Sefket

Jos bizona na drzavno pojilo.Dokle vise.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ko vam je sad ovaj ? Svaki dan nadjete nekog novog da mlati praznu slamu.

Djuro Vučinić
Gost
Djuro Vučinić

Bokelju Ti vjeruješ da nijesi iz CG,to je tako ko ima slame u glavi. Ako ste mislili na takvo mlaćenje slame,ovaj momak to onda dobro radi.

Pircio CT ❤
Gost
Pircio CT ❤

Boka i nije CG

Pravda zaGrgura
Gost
Pravda zaGrgura

Ne, Boka je na Kosovu ….

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Samo naprijed. Crnogorski gradjani su uz vas

Send this to a friend