Politika

Đukanović: Borba protiv antisemitizma trajna obaveza sadašnjih i budućih generacija

Crna Gora, koja je utemeljena na istorijskim vrijednostima slobodarstva i antifašizma, ostaje trajno privržena očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta, odlučna da i kroz sistem obrazovanja osigura da milioni žrtava jevrejskog i drugih naroda nikada ne budu zaboravljeni, saopštio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na Međunarodnom liderskom forumu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i 75. godišnjice oslobođenja Aušvic – Birkenaua.

Predsjednik Crne Gore je zajedno sa više od četrdeset predsjednika, premijera i predstavnika kraljevskih porodica iz Evrope, Sjeverne Amerike i Australije položio vijenac u znak sjećanja na žrtve holokausta.

Crna Gora se, kako je rekao, pridružuje globalnim naporima da sjećanje na žrtve i borba protiv antisemitizma ostanu trajna obaveza sadašnjih i budućih generacija.

“U vremenima u kojima počinju da blijede sjećanja na važnost antifašističkih tekovina, kako zbog protoka vremena, tako i zbog rasta ekstremno desnih politika koje pokušavaju da prekrajaju istoriju i relativizuju odgovornost fašista, ovakvi događaji još više dobijaju na značaju”, rekao je on.

Prema njegovim riječima Crna Gora, koja je ponosna na prvi opštenarodni ustanak u Evropi protiv fašizma 13. jula 1941, ponosna je i na činjenicu da je jedna od rijetkih država u kojoj je bilo više Jevreja nakon Drugog svjetskog rata nego prije njegovog početka.

“Nepokolebljivi smo da u uslovima rastuće nesigurnosti, nepredvidivosti i pojačanog antisemitizma proaktivnim pristupom djelujemo u pravcusprečavanju svih znakova mržnje i netrpeljivosti; da unapređujemoi branimo vrijednostimultietničke demokratije koje vijekovima baštini Crna Gora kao svoj najvažniji strateški cilj i potencijal za budućnost i da gradimo društvo čiji građani poštuju ljudsko dostojanstvo za sve, odbacuju antisemitizam, rasizam i sve vrste predrasuda koje mogu voditi konfliktima, nasilju i genocidu”, naglasio je on.

Đukanović je istakao da samo zajedničkim naporima na nacionalnom i međunarodnom nivou, jačanjem najviših standarda demokratije i obrazovanjem kao najmoćnijim oružjem savremenog doba, naša beskompromisna borba za jednakost i sjećanje na žrtve Holokausta može da bude snažan zalog za bolji i sigurniji svijet.

“Antisemitizam nije problem i prijetnja isključivo za jevrejski narod. Antisemitizam je zajednički problem svih nas, prijetnja koja razara naša društva u cjelosti, podriva demokratske vrijednosti i ljudska prava. Antisemitizan nema granica. Koordinisan i globalan odgovor je neophodan i Crna Gora, sa svojim mogućnostima, mu se bespogovorno pridružuje”, zaključio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Milo je evo cijeli Januar posvijetijo jevrejima, dali mi to trazimo neko vece zaduzenje od MMF-a ili je razlog sukob sa SPC ??

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Postovanje dragi presjednice Da necu vrijedjati jer od penzije ako mi naplatite 500 e znaci da je necu primiti sledeca TRI MJESECA I 5 DANA Zelim samo da bacis pogled koliko komenara I procitas ih redom Eto cisto da znas stavarah nezavisnu C.G. I danas je volim ali se BOGU DRAGOME MOLIM I MOLICU SE I BICU UZ MOJ NAROD… Više »

Komunista
Gost
Komunista

To je stvarno trenutno najvažnije pitanje u zemlji u kojoj živi brat bratu 15 jevreja. Da ne planira da svraća u CG ove godine njegovo veličanstvo?

Osa
Gost
Osa

Tamo pred izbore će navratiti da nas uvjeri u kakvom blagostanju živimo a nijesmo ni svjesni…

šveđanin
Gost
šveđanin

bolje da ti je prioritet da ovaj unesrećeni narod spasiš od jada u koji si ih zavio

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Milo majstore

Predsjednik
Gost
Predsjednik

Čovjek ispred vremena a državnik za najveće države.Cio civilizovan svijet mu se divi,samo ga kod nas pokušavaju poniziti,što o takvima dovoljno govori.

Osa
Gost
Osa

BRAVO, ISPRED VREMENA. ALI PO BOGATSTVU. ZARADIO JE TOLIKO DA BI MU TREBALO BAREM 200 GODINA DA UŠTEDI OD SVOJE PLATE TOLIKE MILONE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skaljarin 5
Gost
Skaljarin 5

„We Remember“

Pomorac
Gost
Pomorac

Milo na ove manifestacije ka da gleda njemi film

Skaljarin 5
Gost
Skaljarin 5

Drzava Izrael i JEVREJSKI narod uvjek pamte svoje ogromne zrtve sa dubokim postovanjem . Neka Bog cuva Drzavu Izrael i njene gradjane i sveukupni JEVREJSKI narod sirom svijeta . „We Remember“

Misko miskovic
Gost
Misko miskovic

Dejo Barba, kako si?

Kawasaki
Gost
Kawasaki

read more

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Znam ja daša golf četiri plavi registarski broj 12 12 tražim ga da odigramo derbi.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Znam ja dasa u golf četiri plavi 12 12 registarski broj.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Pratite san remo da nece biti kakva pjesma pošto mi je otac lud.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Kako mi siznu jedna prije dvadeset godina kaparu za lokal u zavod za izgradnju bara.

Dresko Popovic
Gost
Dresko Popovic

Vidim i Vijesti su prenijeli informaciju. Kakav tabloid

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Ja dobar za još jedan bilion godišnje porez od kineza u italiju plaća njihova vlada pošto ih ođe ne kontrolišu. Tako njemci plate vladi crne gore da bi došli na ljetovanje ili zimovanje. I onda nam njemci stave nalepnicu da izginemo. A albanci su čvrsti u tome da nam uzmu dio teritorije a u svajcarsku njemački kanton se plaća po… Više »

Phobos
Gost
Phobos

Svaka cast predsjednice!

Naravno
Gost
Naravno

Majami

Jelena
Gost
Jelena

Bravo, Svaka čast predsjednice!

Hdz Lepetani
Gost
Hdz Lepetani

Jelena
Ne mlati skorupačo

mrkela
Gost
mrkela

Kako su smjeli zvati Vučića ? NJih ne boli genocid u Bosni .

Црногорац
Gost
Црногорац

Тај геноцид у Босни је починила NDH.

veki
Gost
veki

ko dozvoli groblje njemačkih vojnika pored aerodroma u glavnom gradu MNE

Send this to a friend