Politika

Đukanović: Crna Gora ide dobrim tempom ka EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kazao je nakon razgovora sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom za vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i radnog ručka sa liderima zemalja Zapadnog Balkana, da su oba razgovora bila prilika da od strane EU dobijemo priznanje za ono što je Crna Gora uradila tokom ove godine.

“Inicijativa je bila korisna, kraj je godine i bilo je neophodno rezimirati šta je urađeno na planu dostizanja evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana. Razgovor je bio sadržajan. Oba razgovora su bila prilika da od strane EU dobijemo priznanje za ono što je Crna Gora uradila tokom ove godine”, naveo je Đukanović.

Podsjeća da je Crna Gora na samom kraju godine otvorila u pretposlednje najzahtjevnije pregovaračko poglavlje i stvorila uslove za zatvaranje jednog broja poglavlja.

“Verujem da će to uslijediti u prvom polugođu 2019. godine, kao da ćemo otvoriti i poslednje poglavlje 8 konkurencija. Administrativno-proceduralno gledano Crna Gora ide dobrim tempom. Ono što je izuzetno važno Crna Gora kvalitetno otvara poglavlja, kvalitetno pregovara i stavara uslove da u trenutku pristupanja EU organski bude dio savremene EU integracije”, istakao je Đukanović.

Preči povod današnjeg razgovora, dodaje Đukanović, je sagledavanje mogućeg tempa dostizanja evropske perspektive ukupnog regiona Zapadnog Balkana.

“Tu smo posebno u fokusu imali tri preostala pitanja-Makedonije, prištinsko-beogradskog dijaloga i funkcioonalnosti Bosne. Prepoznato je od svih učesnika da jako dobro prepoznajemo da je rješavanje svakog od tih pitanja interes svih, jer dok god imamo jedan otvoren problem to ugrožava perspektivu, dinamiku dostizanja evropske perspektive svih zemalja”, naveo je Đukanović.

Kako je istakao, interes svih država je bolji kvalitet života građana.

“To možemo ako prethodno učvrstimo stabilnost jer je to ključni deficit svih zemalja Zapadnog Balkana”, naglasio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je odmah po dolasku u Brisel imao duži razgovor s Federikom Mogerini, prije radnog ručka sa liderima zemalja Zapadnog Balkana.

Radi se o praksi koju je ona ustanovila prošle godine kada je pozvala sve premijere iz zemalja regiona s ciljem da se raspravlja o prilikama na Zapadnom Balkanu i potvrdi podrška briselskih institucija za procese evropskih integracija.

Ove godine, Mogherini je pozvala “lidere regiona”, tako da se među zvanicama nalaze tri predsjednika i tri premijera.

Nakon čestitki za napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu, fokus je bio na aktuelnim procesima na Zapadnom Balkanu.

Pored Đukanovića na ručku, su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Kosova Hašim Tači, premijer Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Ručku je prisustvovao i komesar za proširenje Johanes Han.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
paja patak
Gost
paja patak

Tako je Milo, lavčino. Jesi gospodin za sve njih, od miline čojek da te gleda i sluša.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Što brže, brže, brže,…..
Da ste što dalje od nas.

Crnigorac
Gost
Crnigorac

Tempo da se za 20 i kusur godina od kako si na vlasti nista nije uradilo. Standard sve losiji, ljudi i drzavi sve manje. Za 50 godina ce postojati Podgorica i primorje, koje ce pritom biti ko zna cije. Milo, mici se vise, zivota ti. Evo ja, kao neko ko te glasao vise puta, vise ne mogu da te gledam.… Više »

Muda za bubrege
Gost
Muda za bubrege

A sto ce milo nije los,nije ni njemu lako.

Prč
Gost
Prč

Aj milo pozuri malo sa rim reformama,ocu i ja da docekam da mi na kraj mjeseca pretece 50 eura od plate

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

odlicnim ti i tebi slicni ste izazvali rat sve pokrali i sad krckate ….imali smo 1000 eura plate sad radimo najgore poslove za 300 bezi osiguranja …polako dobrim tempom dok tebi prodje zivot a da ne zavrsis u zatvor …

veki
Gost
veki

Mogerini zadovoljena od Balkanaca

193eura
Gost
193eura

tako je! lideri u regionu!!!

CTL
Gost
CTL

Naprijed Crna Goro!! Milo uz tebe je vascijela Crna Gora!!

logicno
Gost
logicno

judin poljubac vucica

Pol
Gost
Pol

E moja Mogerini…ne znas ti dje mi zivimo

Skobalj
Gost
Skobalj

Kolika je ljudina ovaj Vucic, za glavu veci od svih. Pravi Srbin.

marius
Gost
marius

Cini ti se. Vucko je natapira frizuru, i obuo cipele sa visljim potpeticama

Send this to a friend