Politika

Đukanović: Crna Gora ima ozbiljan kapacitet proevropskih politika, kako u opoziciji, tako i u parlamentarnoj većini

U posljednjih 10 mjeseci vidjeli smo da Crna Gora ima ozbiljan kapacitet proevropskih politika kako u opoziciji, tako i u parlamentarnoj većini. To garantuje da ćemo nastaviti dinamično da se krećemo u pravcu cilja priključenja Evropskoj uniji, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji “Zapadni Balkan: Ključni dio slagalice evropske bezbjednosti” u organizaciji GLOBSEC-a.

On je, učestvujući na ovoj konferenciji u okviru drugog dana posjete Bratislavi, kazao da su se strukture moći prošle godine u avgustu promijenile.

“Logično je da se ljudi umore od jedne strukture na vlasti toliko dugo, a u posljednjih 10 mjeseci na vlasti je nova struktura moći. Mi smo ih dočekali sa nepovjerenjem, zato što su do tada bili protiv nezavisnosti Crne Gore, članstva u NATO-u i protiv svih reformi”, naveo je Đukanović.

Nekoliko dana nakon izbora čelnici partija koalicije na vlasti potpisali su sporazum kojim se obavezuju na poštovanje svih vrijednosti važnih za evropske i NATO integracije.

“Zato smo odlučili da svoju sumnju umanjimo i da dozvolimo da vidimo kako će raditi. Nakon 10 mjeseci mi se čini da vladajuća koalicija pokazuje sklonost da usvoji evropske vrijednosti koje će garantovati da se Crna Gora dinamično kreće na putu evropskih integracija, ali mi se čini i da se najveći dio vladajuće koalicije, odnosno dvije trećine te strukture na vlasti drži se srpskog nacionalizma i važni su im ruski geopolitički interesi na Zapadnom Balkanu”, ocijenio je Đukanović.

Ne mogu, ističe, biti uspješni u ostvarivanju tih ciljeva.

“Kada smo izgubili rekli smo da ćemo nastaviti da se borimo u političkoj areni i protiviti se ako pokušaju da promijene strateška opredjeljenja Crne Gore. Sada se borimo u političkoj areni, ali ja sam optimista”, naveo je Đukanović.

Postoji, kako je rekao, određeni zamor zbog procesa proširenja Evropske unije koji je u jednom momentu zaustavljen.

“Proces proširenja je spor i to otvara vrata miješanju politika koje stvaraju ozbiljne posljedice na Zapadnom Balkanu”, kazao je Đukanović.

Istakao je da je tokom devedesetih Crna Gora bila jedina zemlja u regionu koja nije učestvovala u ratovima, što je uspjeh, a pored toga je primila i više od 120.000 izbjeglica na svoju teritoriju.

Tokom postojanja Jugoslavije Crna Gora je, prema njegovim riječima, bila najnerazvijenija država, da bi prešla put od toga da želi da ima održivu ekonomiju, te se izborila za nezavisnost.

“Crna Gora je veoma ponosna na svoju državnost”, naglasio je Đukanović.

Nijedna država bivše Jugoslavije, kako je rekao, nije stekla nezavisnost bez rata, i zato je Crna Gora veoma ponosna na činjenicu da je to postigla 2006. godine bez rata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ĐUKA
Gost
ĐUKA

Zajedno s’tobom… 💪

Borko
Gost
Borko

Ti si tu da nas povedes u svijetlu buducnost

Baka
Gost
Baka

I mi smo ponosni na Crnu Goru!

Send this to a friend