Politika

Đukanović: Crna Gora nije teren za eksperimentisanje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović danas je bio jasan – ako EU odluči da uspori proces ujedinjenja mi moramo biti spremni na tu soluciju.

“Svi moraju da shvate da ovo nije teren na kojem se može eksperimentisati. Ovdje žive vrlo ozbiljni i odogvorni ljudi. Sa EU razgovaramo kao Evropljani. Vjerujemo da je važno da i Evropa mora biti ujedinjena. U suprotnom će izgubiti trku sa Rusijom i Kinom. Potrebno je da u Crnoj Gori svi razumijemo šta nam je zajednički interes”, poručio je predsjednik Đukanović.

Predsjednik vjeruje da smjena direktorice RTCG Andrijane Kadije neće uticati na dalji put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

“Mislim da to ne može i neće uticati na tempo puta Crne Gore ka Uniji. Svima u Crnoj Gori, a i onima koji se bave Crnom Gorom, treba malo više udubljenosti i više informacija da bi razumjeli suštinu procesa koji se odvija”, kazao je Đukanović.

Predsjednik  Đukanović osvrnuo se i na novi zakon o predsjedniku koji tek treba da bude usvojen. On tvrdi da cilj novog zakona nije da proširi njegovu nadležnost i da bude proširena ruka vlade.

“Pročitao sam komentare i mislim da je jasno da te komentare daju oni koji zakon nijesu vidjeli. Ja sam već obavljao ovu funkciju i znam šta su moje nadležnosti i neću koristiti nikakva prava koja mi ne pripadaju”, jasan je bio Đukanović.

Kada je riječ o opoziciji, Đukanović ni tu nema dilemu. Uvijek je, kako sitiče, otvoren da čuje koji su još to konkretni koraci koje bi vlast trebalo da preduzme da opozicija bude u Skupštini.

“Opozicija je promovisala cilj da blokadom državnih institucija skrati mandat i dovede do prijevremenih parlamentarnih izbora”, smatra on.

Predsjednik Đukanović je poručio da vlast nakon pobjede na izborima želi da realizuje one razvijene projekte koje su obećali građanima.

Đukanović kaže da je uvjeren da svi ele da Crna Gora do kraja ostvari svoj naum, odnosno, da usvoji evropski sistem vrijednosti i da kada postane članica EU, bude zaista organski dio savremene evropske civilizacije. Ocijenio je da je potrebno da svi u Crnoj Gori razumiju da je zajednički interes usvajanje evropskog sistema vrijednosti, ne samo u zakonodavnoj i institucionalnoj sferi, nego i u praksi.

“Ono što je usvojeno mora se primjenjivati, a ta primjena da ne bude selektivna”, jasan je bio on.

M.D.

Tagovi
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend