Politika

Đukanović: Genocid u Srebrenici vječita opomena za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne budućnosti

Genocid u Srebrenici, koji je zajednička sramota svih koji ga nijesu spriječili, i nas i međunarodne zajednice, svjedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, vječita opomena i podsjećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne, ni sigurne budućnosti, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom 25. godišnjice genocida u Srebrnici.

“Iskreno žalim što zbog poznatih razloga nijesam u mogućnosti da u svojstvu predsjednika Crne Gore budem danas s vama u Potočarima; da se u ime građana Crne Gore i svoje lično, poklonim sjenima i odam poštu žrtvama genocida u Srebrenici; da izrazim saosjećanja sa onima koji danas nakon četvrt vijeka sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih; da odam priznanje porodicama svih žrtava srebreničkog masakra za istrajnost u borbi za pravdu i istinu o stradanju više od 8000 golorukih, nevinih ljudi i djece”, rekao je u video obraćanju Đukanović.

Prošlo je dvadeset pet godina od genocida u Srebrenici, najvećeg stradanja na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

“Ovaj strašni zločin nad bošnjačkim narodom i danas nameće ista pitanja. Zašto? Kako je moguće da na ovom tlu na kraju XX vijeka nastane monstruozna misao o istrebljenju jednog naroda? Nema jednoznačnog odgovora. Najtačnije je reći da se genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila”, istakao je Đuanović.

Prema njegovim riječima takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama.

“One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima. One su izvorište zla i stradanja, i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sljedbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja.  Sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatram pozivom da se i danas traga za istinom, da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza”, poručio je on.

Srebrenica, kako naglašava Đukanović, jeste sinonim zločina, “ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde.”

“Mi smo ponosni što je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prije 11 godina usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog Parlamenta o Srebrenici. Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sjećanja na srebreničke žrtve, i žrtve svih zlodjela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja, što je jedina garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti. Slava žrvama Srebrenice”, zaključio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
JoKso
Gost
JoKso

a dje su srbi iz sarajeva, ima li ko u selima oko bratunca, …..

mala murtenica
Gost
mala murtenica

glavni pop u manastiru koajerevo . bivsi tehnckii direktor fepa -a iz plyzina , ostrasceni i neskriveni cetnik , zapopio se u svetosavlju prie neku godiny . U kanelaruji kao tehuckom direktoru su mu na zidu stajale velike slike dimitrija ljotica i draze mihajlocica. Direktor fepa je bio vasilije blecic . E to im je dozvoljeno tada a sad y… Više »

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Bilo, ne ponovilo se! Sve nevine žrtve su iste!

Lav
Gost
Lav

Neki barem nauce i pokaju se, a neko dovijeka ostane genocidalni srbocetnicki fasista.

expert123
Gost
expert123

Medjunarodna zajednica i visoki predstavnik bi trebalo da nametnu zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Medjunarodni faktori se rukovode idejom da kod Srba proradi savjest i svijest o pocinjenom genocidu i ne zele da nametnu takvo rjesenje u zabrani negiranja genocida u Srebrenici. Poznato je da je u Njemackoj jos od 1945 zabranjeno negiranje holikausta i strogo kaznjivo. I… Više »

Borko
Gost
Borko

Cetnici su fukara neljucka

VukMandusic
Gost
VukMandusic

A i ti si nepismena…

Nikola
Gost
Nikola

To je genocidna tvorevina sumska

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ili genocidi(obavezno u množini) u Srebrenici ili nikom ništa, a svakom kuku za svojima.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Svako ko ima ista ljudsko u sebi zgrozava i osudjuje monsntrume i monstrumsku politiku koja je dovela do ovakvih zlocina.Samo kad se sjetim onih slikaj iz Potocara i onih selekcija odvajanja muskaraca jeza me prodje kroz Sto su Oni nestetnici prosli prije strijeljanja.Svako ko ovo negira i umanjuje ili pravda je isto taj zlocinac.Nazalost ima ih jos dosta ovdje medju… Više »

SRK
Gost
SRK

Ne daj Bože da ih ođe zapane…!!!

mala murtenica
Gost
mala murtenica

probali su jednom .OJ CETNICI XRNI VRANI CRNI CE VAM DOCI DANI
NIKAD VISE 1918.

Njanjanja
Gost
Njanjanja

Nikada nisam imala problemm sa Srbima, Hrvatima , Bosancima , Makedoncima i Slovencima. Samo sa budalama. I nije mi jasno da je u 21.Vijeku nakon svega neko i dalje zeljan rata. Zivjela moja Crna Gora
Bice nam bolje kad budemo bolji ljudi.
A to je nikad.
Aj uzdravlje.

HR8
Gost
HR8

Tako je predsjednice, ti nisi izgubio cast ni obraz zato sto si posteni Crnogorski sin. Zna se ko su zlocinci. To su oni isti sto bi htjeli u Crnoj Gori zlo da naprave. Oni isti sto su skrivali i velicali ratne zlocince a sad masu istim zastavama po Crnoj Gori.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Strašno,što čovjek čovjeku može uradit?

Crimen
Gost
Crimen

Zaista monstruozan zločin i velika tragedija. Ima li iko normalan da ovo neće da osudi.Koliko se puta na ovim našim prostorima ponavljaju ovakva masovna i zvjerska ubistva i to nedužnih i nevinih ljudi. Kada će se Srbi,Hrvati,Bošnjaci,Crnogorci i Albanci opametiti ?

Njegoš
Gost
Njegoš

Kakve veze imaju ostali te ih nabroja sa srbima i srpskim genocidom, osim sto su bili srpske žrtve?? Jedan i jedini krivac su srbi.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Bivši vojnik Armije BiH Samir Avdić je tužiocu za ratne zločine ispričao da je prilikom napada na selo Založje zarobljeno osam Srba, od kojih je Orić jednog zaklao prethodno mu izvadivši oči nožem.”Evo, videli ste šta je sa njim urađeno. Ovako treba da prođe svaki Srbin”, rekao je tada Orić, naveo je svedok.Avdić, koji je inače i sam bio osuđen… Više »

Mi smo
Gost
Mi smo

Transport i logistika……. Zivio Dps i Df.

Mi smo
Gost
Mi smo

Logistika i transport…..

Pometohse
Gost
Pometohse

A on je 1995. godine bio na kojoj strani? Saveznik Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića… Priča kao da se juče počeo baviti politikom i kao da su svi zaboravili koga je on podržavao i šta je radio tokom krvavog građanskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.

ass
Gost
ass

Ovaj na svakih par godina drugo misljenje i drugu pricu vrti, nije Srebrenica oslobadjana prosle godine nego 95. Ima li neka njegova izjava iz 90-ih da kaze da je to genocid, pa cak i zlocin, ili tad mu vise odgovaralo da prica nesto drugo.

Rozaj
Gost
Rozaj

Sta cetnik moze da uradi, to samo bosna znade !!!

Rozaj
Gost
Rozaj

Bravo predsjednice !!!

Virus
Gost
Virus

Realno, da nije bilo Mila, ni Srebrenica ni Goražde ne bi bili srpski

Seka
Gost
Seka

Ponosna sam što imam ovakvog predsjednika.

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Živio predsjedniče

MILO MNE NATO
Gost
MILO MNE NATO

Isto to bi oni uradili i ovdje no im ne moze bit!!!

Sorela
Gost
Sorela

Molimo se da se ne ponovi. Dace Bog da se na ovome stane i da na ovaj način niko vise ne izgubi zivot.

Rejna
Gost
Rejna

Koliko boli nosi ovaj dan.. Znaju samo oni kojima su rake pune brace, oceva, majki i sestara.

Taske
Gost
Taske

Zalosno je sto danas ima onih koji se diče genocidom i koji danas slave. Ne zelim da mi takvi budu u blizini.

Zorka
Gost
Zorka

Da se ne zaboravi i da se nikad ne ponovi! Da se ne desi nikome.

Goran
Gost
Goran

Ima li ijedan član kabineta predsjednika države da mu je poznato značenje termina ”genocid”? Ako ima, neka mu objasni jer se olako koristi tim terminom u svojim izlaganjima!

HR8
Gost
HR8

Ima li iko da ti objasni da su tvoji srbi i cetnici pocinioci najveceg genocida u Evropi poslije drugog svjetskog rata i da su tvoje srpske vodje zbog toga osudjeni ratni zlocinci.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

To je prava definicija onog sto zlikovacke horde napravise u Srebrnici.Genocid i to ne jedini u Bosni ima ih mnogo.Genocidni su kroz svu svoju istoriju pravili genocide

King
Gost
King

Sve dostupno na internetu. Na doživotni zatvor osuđen je i potpukovnik Drinskog korpusa VRS Vujadin Popović, koji je prolašen krivim za genocid, istrebljenje, ubistvo i progon Bošnjaka. Tribunal u Hagu je doneo prvu presudu koja je zločin u Srebrenici okarakterisala kao genocid, i to bivšem generalu Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću, 2001. godine. Sve odluke su javne i na crnogorski… Više »

Poaro
Gost
Poaro

Djukanovic kao pravi lider i covjek koji nema mrlje i koji nije ucestvovao u ovakvim stvarima ima potpuno pravo i obavezu da oda pocast zrtvama.

Putnik
Gost
Putnik

Hahahaha. Milo BEZ MRLJE????Nadam se da si samo sarkastican.

King
Gost
King

Nije Milo bez mrlje ali njegov stav o genocidu u Srebrenici je razumna odluka jednog lidera sa ljudskim i evropskim vrijednostima.

Imela
Gost
Imela

Kad cujesm Ratko Mladic heroj, kosa mi se na glavi digne. Mi znamo sta se desilo i koje su zrtve podnijeli nasa rodbina i nasa braća u Srebrenici.

Omegle
Gost
Omegle

Genocid se desio koliko god oni danas povinioce smatrali herojima.

Barani
Gost
Barani

Па кажи истину председниче,да почнемо од тебе!!! Зашто смо са границе Црне Горе вратили људе који су без помоћно бјежали од хаоса а само због вјере нису пуштени да се спасу.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

A Potocari? Muslimani i Hrvati su počeli rat, ne zaboravite

AmonRa
Gost
AmonRa

Tipican primjer srpske vrste. Negiranje genocida, trazenje opravdanja za zlodjela, mržnja svega sto srpsko nije, nemognost i nemoc da sagleda istinu, agresivnost i konstantno kreiranje problema. Ne zaboravi sta je tvoj osudjeni ratni zlocinac Karadzic izjavio pred pocetak rata ‘muslimani ce se suociti sa nestankom’. Srbi su zeleli veliku srbiju i uz blagoslov SPC ste to krenuli da sprovodite devedesetih… Više »

Putnik
Gost
Putnik

Ja ne procitah da je negirao genocid. A negiras li ti srpske zrtve u Potocarima ili ti je to ok?Ja eto kao Srbin ne negiram genocid u Srebrenici. Nego ti se nisi izjasnio za ove druge “nepopularne” srpske zrtve.

KAKO NE
Gost
KAKO NE

Jesu, tako sto nijesu htjeli da budu pod Srbijom, ne zaboravi ti

Dusko
Gost
Dusko

Aj ti u BG da branis vozda, sto si ovdje?

Jedan Hrvat
Gost
Jedan Hrvat

Xaxaxaxaxaxaxaxaxa,i da znaš Crnogorci nisu i nikada neće biti Srbi jel ti krivo barabo ?

Zoko
Gost
Zoko

Ovako je čestitao i oslobađanje Srebrenice prije 25 godina

Dusko
Gost
Dusko

Tako ti sve cetalo kako istinu govoris…

Sanja
Gost
Sanja

Tako je!Ziv bio!

5g ili 4s a?
Gost
5g ili 4s a?

Hajde da se spustimo do sekcije za komentare da vidimo sta o ovome imaju da kazu eksperti!

oko
Gost
oko

Dok je bio Medojevic za mir, vase rukov odstvo je surovalo sa republikom srpskom. Mi Muslimani to pamtimo.

Karl
Gost
Karl

Ne mlati, sram te bilo

Pedja
Gost
Pedja

E bogami Medo ti je sad veci chernik od vojvode Mandica !!!

Neko
Gost
Neko

Tako je i mora se pamtit da bi se znalo. Oni se ponasaju naivni…

Sa HAJLE
Gost
Sa HAJLE

Za one koji kritikuju ĐUKANOVIĆA, Dali je dovoljno priznati Đukanoviću koji se suprostavijo VELIKOSRPSKO NACIONALIZMU i sačuvao CRNU GORU ,pogledahte samo ,,GROBLJA,, u BiH ,HR, SRB,KOSOVU, gde su vječno ostala tuga i bol ,zar to nije dovoljno za respekt ĐUKANOVIĆU ,ON je taj koji je sačuvao manjine u CG naše familije, sinove, ćerke, očeve o majke, maše bogomolje , našu… Više »

Mi smo
Gost
Mi smo

Ti nisi odavle?

Mi smo
Gost
Mi smo

Ti nisi odavle?

Mehmed Aga
Gost
Mehmed Aga

Bravo Predsedniče samo tako možemo naprijed.

Damir
Gost
Damir

Svaka vam je na mjestu al sve dok ljude koje Crnom Gorom sire mrznju organizuju setnje podrzavaju te ljude koje su bili organizatori svega toga ne pohapsi te i stavi te ih na svoje mjesto koje im pripada a ne da mi uzivaju u svim blagodetima raskalasno zive imaju novca voze najbolja kola podkradaju budzet ,meni i mojoj familiji uzimaju… Više »

Malisa
Gost
Malisa

Ne mogu, pise se odvojeno
Trtebate, pise ze zajedno

Mi smo
Gost
Mi smo

Stojo na cosak i borio sa za nas vikajuci: Gorivo, devize.

Cica Dr.
Gost
Cica Dr.

Djuka gde si ti bio tad?

El Grande
Gost
El Grande

Đe i svi 🏴‍☠️

rale
Gost
rale

Svaka cast Djukanovicu za priznanje i razuman govor . Nikada ga nijesam glasao ali ovaj put hocu .

El Grande
Gost
El Grande

Sigurni smo da ga nikad nisi glasao 😂🥪

Misko
Gost
Misko

ElGrande zar nisi u BG da branis oca nacije?

El Grande
Gost
El Grande

Nisam, u PG sam da branim Crnu Goru

El Grande
Gost
El Grande

Veli lik koj je slao gorivo za srpske tenkove

Dusko
Gost
Dusko

A slazes li se sa ovim sto je rekao da je u Srebrenici pocinjen genocid?

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Dusko tamo su pobijeni rusitelji i mrzitelji svaga u Republici Srpskoj to su bile gole ubice i zlocinci.

Kaligula
Gost
Kaligula

Tako je.

Primorac
Gost
Primorac

da Presjedniče,bez prave istine nema ni zdrave budućnosti.

Delboj
Gost
Delboj

Slava im. Smrt fasizmu.

Send this to a friend