Politika

Đukanović: Kineski kapital na Balkanu radi ono što bi trebalo Evropa

Kineski kapital u Jugoistočnoj Evropi radi ono što ne radi Evropa, a trebalo bi, kazao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, u intervjuu dopisniku ORF-a, Kristijanu Veršucu.

https://www.facebook.com/predsjednikcg/videos/2242858492625455/

Ako vrata Evrope budu otvorena i ako se zadrže dosadašnja pravila proširenja, nesumnjivo je da će Crna Gora biti prva sljedeća članica Evropske unije, naglasio je Đukanović, ističući da se plaši da će klima za proces proširenja Evropske unije biti nepovoljnija nakon evropskih parlamentarnih izbora 2019. godine.

“Nemam nikakvu dilemu da je jedini dobar pravac evropske politike puno ujedinjenje Evrope. Ne govorim to smao iz balkanskih interesa, nesumnjivo vjerujem da je balkanski interes da bude dio EU , zato što mislim da je zadnje vrijeme da se Balkan vrati svojoj evropskoj kući. Mi pokušavamo, kao Crna Gora, da budemo dobar primjer tome. Mi smo, nakon obnove nezavisnosti, vrlo predano radili na usvajanju evropskih standarda, koji su nas, za sada, kvalifikovali za članstvo u NATO, ali kvalifikovali su nas i za zemlju lidera u procesu pregovaranja sa Evropom”, rekao je Đukanović.

Uvjeren je da ćemo do kraja godine otvoriti jedno pregovaračko poglavlje, naredne godine i drugo, a potom će pred nama biti proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

“Možda će najteži izazov za nas biti ispunjavanje standarda kada je u pitanju životna sredina, iako je sada podignut nivo očekivanja u EU kada je u pitanju vladavina prava”, kazao je prvi čovjek Crne Gore.

Prema njegovim riječima, iako će životna sredina i vladavina prava biti najzahtjevnije oblasti u cjelokupnim pregovorima sa EU-i ti problemi su savladivi.

“Crna Gora je zemlja i društvo koje svakodnevno unaprjeđuje svoje kapacitete. Ne zaboravimo, tek prije 12 godina smo obnovili nezavisnost, već smo članica NATO-a, a i za taj status smo morali ispuniti neke vrlo zahtjevne standarde. I ispunili smo ih mi, nije to neko uradio u imena nas, naši kapaciteti rastu i ja ne zebem mnogo od tog problema da li ćemo mi biti u stanju da u toj administrativnoj proceduri ispunimo ono što se od nas očekuje”, naglasio je Đukanović, ocijenivši da je ključni izazov geopolitički-hoće li EU pravilno percipirati da je važno da Zapadni Balkan bude dio evropske civilizacije, a ne meki trbuh Evrope, u koji će se miješati neke druge politike, čije su vrijednosti znatno drugačije od onih u Uniji.

Govoreći o usvajanju evropskih vrijednosti, predsjednik je ukazao na razliku između političara i državnika, naglasivši da će političar uvijek slijediti javno mnjenje i neće se konfrontirati sa javnošću, dok će državnik donijeti odluke koje možda većina u tom trenutku ne podržava i koje će razumjeti tek za nekoliko godina, ali u koje on vjeruje.

“Mislim da je sada jako važno da kapacitet ozbiljnih državnika koji imamo u regionu bude podržan iz Evrope. Otuda je taj vapaj kojega veoma često čujete sa Zapadnog Balkana i koji i sam iznosim možda u dramatičnijoj formi nego što žele da ga čuju u Briselu ili na nekoj drugoj evropskoj adresi. Zato što mislim da je ovo sada trenutak u kome se prelama budućnost Balkana-ili ćemo podržati one koji danas vuku Balkan ka Evropi ili ćemo, nažalost, dozvoliti da zbog pasivnosti Evrope, zbog nekih kalkulacija koje nemaju dugoročnu važnost (…) da se izgubi euro-entuzijazam na Zapadnom Balkanu”, poručio je Đukanović.

Predsjednik je ocijenio da je veoma važno da izgradimo dobru saobraćajnu, energetsku i  informatičku vezu sa Zapadnom Evropom.

“Niko od nas na Zapadnom Balkanu to ne može da uradi sam, to mora biti podržano evropskim fondovima i evropskim finansijskim institucijama. Uzalud se ljute evropski zvaničnici kada kažu: “Šta to sada radi toliko kineski kapital u Jugoistočnoj Evropi? Znate šta radi?-Radi ono što ne radi Evropa, a trebalo bi da radi”, istakao je Đukanović.

Ako Evrope na Zapadnom Balkanu nema, upozorava predsjednik, onda će svi drugi željeti da uđu u region i ne treba na njih da se ljutimo.

“EU je, dopadalo se to nekome ili ne, lokomotiva Evrope i ona mora preuzeti odgovornost za sve što se događa u Evropi, uključujući i kretanje posljednjeg vagona, kakvim bismo možda mogli smatrati Zapadni Balkan”, zaključio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NEKO NOVO DOBA
Gost
NEKO NOVO DOBA

Uvjek tema i obecanja narodu oko ulaska u EU a ne ispunjavaju obaveze koje su postavljene .Ne mogu se tek tako osloboditi patriotskog profita za sebe i svoje,kriminal legalni i dalje cvjeta i glavni je ekonomski preporod ove legalne mafijaske drzave.Kinezi plasiraju svoj kapital i po cjeloj Evropi gdje god vide da mogu profitirati i unaprjediti njihovu industriju i ekonomiju.Sta… Više »

Dejo plačko 💔
Gost
Dejo plačko 💔

Da me ne zavrne ko sto u banku ada to ne može. 👍

Dejo plačko 💔
Gost
Dejo plačko 💔

Dobija li se izveštaj iz banke godišnje? 👍

Ooooo izdajnici
Gost
Ooooo izdajnici

Znaci vise ne tezimo Evropskoj uniji no Kini. E pa dobro Milo, bolje i to nego sektasi sa zapada. Pa onda živjela nam Kineska Crna Gora i Adolf Milo, ovaj… drug Milo.

Dejo plačko 💔
Gost
Dejo plačko 💔

Za deset godina prebacam milijardu u crnogorsku komercijalnu banku. 👍Da vidimo kako ce se odvijati stanje do tad 👍to su strane investicije. 👍

Dejo plačko 💔
Gost
Dejo plačko 💔

Sad razmišljam kako će proći to oko prebacivanja para oće li biti sve u redu. 👍

Dejo plačko 💔
Gost
Dejo plačko 💔

Rekla mi je majka da je razgovarala sa nekim u Baru i da su joj rekli da je crnogorska centralna banka stabilna i sigurna daju jedan ipo procenat da prebacim milijardu. 👍

bodulski borej
Gost
bodulski borej

svatko gleda svoje interese, tako i kinezi/kitajci.

Dejo plačko 💔
Gost
Dejo plačko 💔

Mladene drag si za deset godina se vraćem i stavljam milijardu u centralnu crnogorsku banku daju mi jedan ipo procenat a u italiju četiri. 👍

Piroska
Gost
Piroska

Pa mi smo vec kao Monte Karlo, tako da za nas nije bitno da li cemo uopste uci u EEZ. Pa ni Svajcarska nije clanica EEZ pa joj dobro ide. Oj-Ha :)))))))))

Maverick
Gost
Maverick

A Kineze ne volim ni na film da vidim…

Pravican
Gost
Pravican

Najveci problem ce biti zatvaranje poglavlja o zastiti zivotne sredine 😀

Dejo plačko 💔
Gost
Dejo plačko 💔

Silvija što sam ja nesrećan. 👍

Velizar
Gost
Velizar

Sta je sa tobom? Nisu ti ovo licni oglasi…bar si makao ono 23cm u nicku haha…e cega sve ima

Dejo plačko 💔
Gost
Dejo plačko 💔

Silvija oli mi pomoći. Za deset godina se vraćem. 👍

Felix
Gost
Felix

U pravu je ovoga puta g. Djukanovic !

Pele
Gost
Pele

Evropljani nas poznaju a ovi ce tek da nas upoznaju

Dule
Gost
Dule

Samo sto bi evropa pazila Taru.

Đoko Peśov
Gost
Đoko Peśov

I sve otalo…

freesamples
Gost
freesamples

a zar je bitno ciji je kapital?jesu li nesto bolje evopske pare od kineskih!? vrsni ekonomista sa 6-ticom na fakultetu

Dejo blejo 💔
Gost
Dejo blejo 💔

Silvija čekam te biće neno sa mnom. 👍

Mariofil
Gost
Mariofil

Crnogorci zavidim vam!! Imate pravog lidera, od formata! Da barem mi u Hrvatskoj imamo i sjenu od Đukanovića!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Imali ste Sanadera

Đoko Peśov
Gost
Đoko Peśov

Imali ste pa ste ga uhapsili..

ninja
Gost
ninja

rijetko mudar političar.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vise rijetko nego mudar.

Stari
Gost
Stari

Ne umije Evropa kao Kinezi

Dejo blejo 💔
Gost
Dejo blejo 💔

Silvija mi pjeva ovako ”ja imam nekog a ti si sam ja ceo život sa tobom reskiram ♩

Pjer
Gost
Pjer

Kralj

Srbin
Gost
Srbin

Ne morate se oglašavati. Ljudi vas glasaju kako bi zadržali preko veze dobijen posao, eventualno ga dobili (mada mrka kapa, nije kao nekad) ili zaštitili pokrano i oteto. Nema četvrtog razloga. Tako da je svaka izjava tu suvišna. Da kažete da je zemlja ravna ili da je duvanje lijepka zdravo ili da ste juče vidjeli kamilu na balkon u City… Više »

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Mislim da bi trebalo Filipa Vujanovica angazovat ….Da nas uvede u EU…

Dejo blejo 💔
Gost
Dejo blejo 💔

Dule ti si bio sa rankom kako meša za ručak 😂👍

Čatko
Gost
Čatko

Dejo, Deša prijatelju! Aaaa ha ha haaa 😀😂🤣😄😅😆😁👍👌

BG-PG
Gost
BG-PG

Đukanoviću,EU je digla ruke od tebe i tvoje politike,postao si prežvakani političar kojeg niko vise za ozbiljno ne shvatiš,zbog tebe u EU idemo možda za sedam godina.U CG imaš još podršku manjina sa kojima i vršiš vlast ali i to ti je pri kraju…..sada ti Kinezi odgovaraju jer možeš od njih da kraduckas a evropa ti je zaključala šef,ne trebaš… Više »

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Takvi kao ti mu predvidjaju kraj evo 25 godina a in sve jaci i jaci. Na iduce izbore ce vas tej razbiti

BG-PG
Gost
BG-PG

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Smiješan si i on i ti ….jedva čekamo sljedeće izbore😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Nemoj na silu da se smijes zaprijece ti!!. DPS vlada do 2036. To je Milo Djukanovic predvidio ba Cetinju 1994 ba jednom skupu. Za sad je u pravu a tako ce biti do kraja. A ti se smijesi samo. Smej se smej uvek se smej, jer je to zdravo a trebace ti zdravlja jer treba da izdrzis do 2036 a… Više »

BG-PG
Gost
BG-PG

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
E jado jadni nesretni,izgubljeni u vremenu i prostoru……😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Pati bejbi put Bg. U stvari tebe nece u Bg pustiti. Tebe ce u Knić ili Gadzin Han

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

BG-PG jado jadni znaš li kad će za tebe gospodin Đukanović otići sa vlasti.Kad on bude htio.On je pojam za Vas srbe koji mrze svoju državu Crnu Goru.

Krsto
Gost
Krsto

Djukanovic je svjetski politicar a ti tutusu prevazidjeni opozicionar.

BG-PG
Gost
BG-PG

I ti i on ste obični kokošari koji neznanju sto pričaju kad im dodje kraj a vama je blizu…..iiiššš

Krsto
Gost
Krsto

E kakvi ste, ni srpski politicari vas nece, jer ste bruke neznavene. I srpski politicari vam savjetuju da kleknete Djukanovicu pred noge, dako bi sto naucili. Nego zlo govedo dovijaka june.

Dejo blejo 💔
Gost
Dejo blejo 💔

Silvija ja te čekam. 👍

Velizar
Gost
Velizar

Druze tebi bas nije dobro…nisu ti ovo licni oglazi…odmori malo

Silvija
Gost
Silvija

Ne mogu doci nikako,izlazim sa novim deckom.

Caka
Gost
Caka

Nesoju

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Nemoj tako za oca

Caka
Gost
Caka

Tvoga

Dejo blejo 💔
Gost
Dejo blejo 💔

Sve je to slabo gospodine evo primjer auto put ko zna koliko kosta sa kamatama a kada ce se te pare izvući. 👍

Krsto
Gost
Krsto

A prije nego ti sa Silvijom izadjes.

Marv
Gost
Marv

NATO standard – kukaj na Ruse … Eto to je jedini realni zahtjev koji ste morali ispuniti. Demokratija od covjeka koji 30 godina vlada i prica istu pricu. To se samo Crnogorcu mzoe prodati.

Oki
Gost
Oki

Nego vidi ti Milllo …najbolje Crnu Goru napraviti kraljevinom pa nam mozda krene…dosta nam je komunizma i demokratije…nista ti ne bi falilo da budes kralj…nisi glup…

Dejo blejo 💔
Gost
Dejo blejo 💔

Silvija ljubavi. 👍

Dejo blejo 💔
Gost
Dejo blejo 💔

Ne propada Evropa. 👍

SpaceWarrior
Gost
SpaceWarrior

Evropa demokratskih i suverenih nacija, odnosno tradicionalnih demokratija, i nacionalnih drzava naravno da ne propada, ali Evropska Unija, ta fundamentalno anti demokratska tvorevina koju vode neizabrane birokrate, i koja preko Evropske Komisije ima neosnovano pravo da mijenja Ustave i pravne normne zemalja clanica naravno da propada. Migrantska kriza, ekonomska kriza, mjere stednje koje ulaze u 11-tu neslavnu godinu, izlazak V.… Više »

Oki
Gost
Oki

Zaboravih reci…Milllo kralju Crne Gore hocemo polumesec na zastavi…kao za vreme kralja Allleksandra…amin Boze ..

Oki
Gost
Oki

Kinezi i dalje streljaju…evropa je tolerantnija ali ide ka propadanju

Oki
Gost
Oki

Ko je sad pa pametniji…kinezi ili evropljani…pitanje je sada…

Send this to a friend