Politika

Đukanović – Nađ: Evropeizacija Balkana jedini put za izlazak iz dugogodišnjeg zaostajanja

Evropeizacija Balkana je jedini put za izlazak iz dugogodišnjeg zaostajanja regiona, a to znači posvećenost reformama i promocija evropskih vrijednosti. Optimistični vjetrovi iz Brisela su uvijek dobri i korisni, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na današnjem sastanku sa ministrom odbrane Republike Slovačke Jaroslavom Nađom.

Đukanović je poželio dobrodošlicu ministru Nađu ističući da je posjeta slovačkog zvaničnika uvijek prilika za posebnu zahvalnost Slovačkoj na podršci obnovi nezavisnosti Crne Gore.

“Povjerenje koje je tada stvoreno je čvrst temelj međudržavnih odnosa i saradnje dvije zemlje, što potvrđuje i ova posjeta, kazao je Đukanović.

On je pozdravio kvalitet odnosa dvije zemlje, naročito u oblasti odbrane kroz aktivnosti u okviru NATO i zajedničko učešće u misiji u Letoniji, i prenio očekivanje za njeno dalje jačanje u ekonomiji i drugim oblastima.

Predsjednik je zahvalio na podršci koju slovačka pruža evropskoj integraciji Crne Gore, uz podsjećanje na važnost integracije Zapadnog Balkana u evropske strukture u cilju pune stabilnosti i razvoja regiona.

On je kazao da su predstojeći parlamentarni izbori pitanje izbora daljeg strateškog pravca kretanja Crne Gore, ali u krajnjem i pitanje opstanka Crne Gore.

Nađ je zahvalio na odvojenom susretu u predizbornim uslovima i poželio uspjeh. Slovačka kao veoma dobar prijatelj Crne Gore trudila se da pomogne i podrži ulazak Crne Gore u NATO, a danas to čini u procesu integracije u Evropsku uniju. Ministar Nađ je izrazio nadu da će njegova posjeta u ovom trenutku biti signal da zemlje u NATO i EU, kao Slovačka, podržavaju kontinuitet procesa koji se odvijaju u Crnoj Gori, posebno njenu evropsku integraciju.

Pozdravio je saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane, posebno saradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga. Izrazio je očekivanje daljeg napretka Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji, i punopravno članstvo imajući u vidu njen dosadašnji stepen pripremljenosti, koji je najbolji u regionu.

Prenio je pozdrave predsjednice Slovačke Republike Zuzane Čaputove, i izrazio želju da u skorijoj budućnost Predsjednik Crne Gore posjeti Bratislavu.

Send this to a friend