Politika

Đukanović: Ne vjerujem da u Crnoj Gori danas žive Crnogorci toliko različiti od onih koji su hiljadu godina branili svoju slobodu, čast, dostojanstvo i državu

Milo Đukanović/ Foto: Antena M

Crna Gora u posljednje gotovo četiri godine prolazi burno iskustvo promjene vlasti, ali uprkos svemu, uoči “punoljetstva” obnove državnosti “meni Crna Gora danas zaista liči kao 18-godišnja mladost pred kojom je dobra budućnost”, kaže u intervjuu za Antenu M Milo Đukanović.

Nekadašnji crnogorski predsjednik i premijer smatra da je u prethodnom periodu postavljen veoma solidan temelj arhitekture savremene Crne Gore, u kojem je: obnovljena nezvisnost, multietnička demokratija, svijest o ekonomskoj samoodrživosti i okrenutost zapadnom kulturnom krugu. Zahvaljujući tome, uvjeren je, “dizgini su i dalje čvrsto u rukama Crne Gore”.

“Promjena je bila neminovna i očekivana”

Sada prolazimo jednu bolnu fazu koja je uzrokovana prvom promjenom vlasti u Crnoj Gori nakon uvođenja višestranačja. Za mene je ta promjena bila neminovna i očekivana. Ali, to što je Crna Gora dobila kao alternativu na vlasti definitivno nije ono što je većina ljudi koji su željeli promjene očekivala, kazao je nekadašnji predsjednik.

Đukanović skreće pažnju na “nedostatak identifikacije građana Crne Gore sa svojom državom i sa svojim nacionalnim interesima”. Uzrok vidi u shvatanju politike kao sposobnosti manipulacije ljudima.

“Mi danas imamo novu političku elitu u Crnoj Gori, imamo novu vladajuću koaliciju koja se vratila ideji da nije važno šta radite, važno je šta pričate.”

“Početak skidanja evropejske maske i pokazivanja anticrnogorskog lica”

Na pitanje da li je prijem Kosova u Savjet Evrope i Rezolucija o Srebrenici, koja treba da bude usvojena u UN, trenutak u kojem će barem dio vlasti početi da skida evropejsku masku, Đukanović kaže kako i glasanje u PS SE pokazuje “da nema nikakve stvarne homogenizacije u redovima kreatora i realizatora državne politike u Crnoj Gori”.

“Šta više, govori da niko od njih ne mari za državne intereste Crne Gore! Jer da mari, i da mari za svoj koalicioni sporazum, oni bi vodili računa o tome da je Crna Gora priznala Kosovo 2008. godine. I vodili bi računa o tome da su u koalicionim sporazumom konstatovali da će slijediti spoljnopolitičke prioritete koji su sadržani u državnoj strategiji razvoja. Nema ničeg od toga. Uz to, po meni, nema ni elementarne političke pameti. Ako svi na političkoj sceni kažemo da nam je interes da Crna Gora bude članica Evropske unije i ako istu želju iskazujemo kada je u pitanju evropska perspektiva svih drugih država regiona, pa koji je rezon da jednoj državi koja nam je susjed uskraćujete pravo da osvari početni korak, da postane članica Savjeta Evrope? Očigledno da se već došlo do određenih pitanja na kojima nije tako jednostavno kamuflirati svoju antievropsku i anticrnogorsku suštinu”, kazao je Đukanović.

“Terapija za ovaj kancer neće doći sa Zapada”

Bivši predsjednik i premijer Crne Gore komentariše i politiku “zapadnih partnera” prema Crnoj Gori i regionu.

“Oni jako dobro vide šta se ovdje događa, ali ne posvećuju tome potrebnu pažnju. Razumijem, imaju mnogo važnije prioritete nego što je Crna Gora i nego što je Zapadni Balkan, ali to ih ne opravdava za pogrešne politike koje iniciraju ili podržavaju kada je u pitanju evropska perspektiva našeg regiona”, kazao je.

Smatra da bi bilo pogrešno očekivati da će sa te strane doći neka “spasonosna terapija da izliječimo ovaj politički kancer koji trenutno opterećuje Crnu Goru”.

“U vrlo autoritativnim zapadnim centrima prećutkuje se da je odsustvom podrške i brige od strane naših saveznika otvoren prostor za direktnu penetraciju ruskih imperijalnih interesa na Zapadnom Balkanu. Takođe, previđa se da je takvom ulogom Rusije podstaknuta najretrogradnija politika u ovom regionu, a to je nacionalizam i to su velikodržavni projekti. Pokušava se previdjeti i da je koketiranjem nekih autoritativnih zapadnih političkih adresa sa regionalnim nacionalističkim politikama pušten duh iz boce u društvima Zapadnog Balkana, da se danas Zapadni Balkan bavi istim temama kojima se bavio i 90-ih godina, zaštitom tobože ugroženih pripadnika određenih naroda izvan granica matične države, čime se ruši suverenitet susjednih država, kvare dobrosusjedski odnosi i u suštini ugrožava stabilnost, time i evropska perspektiva regiona”, kazao je Đukanović.

“Open Balkan je bio pokušaj da se institucionalizuje dominacija Srbije i Albanije u regionu”

Đukanović ističe da se sve to događa “zahvaljujući inicijalnom inputu iz Rusije”, jer se Rusija istorijski vrlo umješno poigravala sudbinom Zapadnog Balkana, ali ovog puta brine podudarnost politike određenih zapadnih centara. Upitan da pojasni zašto kaže da je posrijedi “namjeran previd”, odgovara.

“Namjerno se previđa’, to i dalje ne znači da je napravljena neka rusko-zapadna koalicija sa namjerom da skrene zemlje Zapadnog Balkana s evropskog i evroatlanskog puta. Pod namjernim previdom podrazumijevam da su zbog svojih kalkulacija i svojih interesa u odnosima sa određenim državama Zapadnog Balkana, prije svega sa Srbijom i Albanijom, spremni da tolerišu neke bahatosti koje te države iskazuju prema drugim državama u regionu. Dozvolite da budem još konkretniji. Za mene je Open Balkan pokušaj institucionalizacije dominacije Srbije i Albanije na Zapadnom Balkanu. A svaki pokušaj dominacije bilo koje države na Zapadnom Balkanu, istorija nas opominje, uvijek je vodio u rat.”

Kad nacionalistički duh izađe iz boce, “a danas je dobrano izašao”, nema autoriteta, ni domaćeg ni međunarodnog, koji može da spriječi eskalaciju nacionalizma, obnovu nestabilnosti pa i ratne sukobe, upozorava Đukanović.

“Zato mislim da SAD, tj. Stejt Department sebičnom apsolutizacijom svojih interesa ignoriše krupne političke štete koje time čini u regionu, a za koje mislim da su toliko uzele maha da ih je sada teško bezbolno popraviti. Vidjeli smo šta se dogodilo u Banjskoj, vidimo šta se događa u BiH, vidimo šta se sprema za predstojići (Vaskršnji) sabor, vidimo do koje mjere je obesmišljena uloga visokog predstavnika u BiH… Daju li sva ova iskustva pravo na neki optimizam? Ne, ako se bez oklijevanja ne konstatuje greška i hitno ne okrene ploča”, kazao je Đukanović.

“Današnja retorika Beograda ista je kao 90-ih, isto će i završiti”

Na pitanje koliko su osnovane tvrdnje da je Otvoreni Balkan zapravo neka vrsta eksperimenta iza kojeg stoji Aleksandar Soroš i njegovo partnerstvo sa Vučićem i Ramom, te podsjećanje na biznis Trampovog zeta Kušnera u Srbiji i Albaniji, Đukanović kaže:

“Moguće. Moguće je i da postoje ti interesi o kojima govorite, ali moguće je da postoje i drugi interesi. Legitimno je da Amerika eksponira svoja dva vrlo važna politička interesa u ovom regionu. A to je da odvoji Srbiju od Rusije i drugo da negdje suspregne političku i diplomatsku destrukciju Srbije kada je u pitanju međunarodno priznanje Kosova. Uobičajeno je pravo velike sile da svoje političke interese pretpostavi interesima drugih država i regiona i da zbog toga namjerno zatvara oči pred današnjom retorikom zvaničnog Beograda, koja ni po čemu ne odudara od narativa i prakse Srbije iz ranih 90-ih godina. Tada je Milošević krenuo da zaštiti navodno ugrožene Srbe u Bosni i Hercegovini i danas Vučić pokušava da zaštiti navodno ugrožena prava Srba u Crnoj Gori i u drugim državama regiona. Znamo kako je završilo prvi put i znamo kako jedino može završiti i drugi i svaki sljedeći put.”

Na opasku da su sada, globalno i regionalno, stvari umnogome drugačije, u skladu sa očekivanjima Beograda, i pitanje zašto vjeruje da će ishod opet biti isti, Đukanović odgovara:

“Ne mora biti isti ako mi pristanemo da gubitnički pognemo glavu. Srbija je legitimisala, manje-više, svoje velikodržavne planove. Osnovno pitanje je da li ćemo mi to da dozvolimo?! Mislim da nije realno da se to dogodi zato što ne vjerujem da danas ovdje žive toliko različiti Crnogorci u odnosu na naše pretke koji su tokom prethodne hiljadugodišnje istorije uvijek branili svoju slobodu, svoju čast, svoje dostojanstvo, svoju državu.”

Đukanović dodaje kako se u različitim vremenima sa različitih adresa moglo čuti o neprimjereno velikom vaninstitucionalnom uticaju Soroš fondacije napolitiku u Evropi, primjećuje “veliku razigranost Soroša naslednika na Zapadnom Balkanu” sa ambicijom da nam objasni šta je za nas dobro i da nam nametnne svoje “spasonosno otkriće” Open Balkan koji nije ništa drugo do uvertira za stvaranje velike Srbije i, zakonomjerno, njene protivteže- Albanije u prirodnim granicama.

“Nije ga nametnuo. Iako je pokušavao to uradi sa svoja dva najbliža podržavoca koja ste pomenuli, sa predsjednikom Vučićem i premijerom Ramom, koji su za taj cilj regrutovali i našeg nesrećenog Abazovića koji je bio apsolutno nedorastao politički pajac nezainteresovan za nacionalne interese Crne Gore i koji se nadao da će tako, služeći igri ovih, za njega autaritativnih regionalnih i međunarodnih igrača, učvrstiti svoj nedostajući autoritet i produžiti vijek svoje karijere. On je danas opet margina. Crna Gora se unekoliko politički otrijeznila zahvaljujući lekcijama koje smo naučili tokom prethodne četiri godine, a mislim da je ideja Open Balkana u međuvremenu postala prošlost.”

Slijedi pregrupisavanje na političkoj sceni Crne Gore 

Đukanović smatra da je bilo pogrešno prekinuti lobiranje u Vašingtonu nakon ulaska Crne Gore u NATO. Na pitanje da li je sa pozicija na kojima se nalazilo mogao da utiče na promjenu takvoga stava, odgovara:

“Jesam i uticao sam. Bezuspješno. Jer su to politike koje pripadaju vladi. Dok sam vodio vladu, vlada je imala lobističke partnere na toj adresi, nakon toga nije. Na moju inicijativu odgovoreno je potrebom za budžetskim uštedama. Mislim da je ‘dara’ višestruko prevršila mjeru i da su rezultat štete koje su nastale ostavljanjem slobodnog prostora Srbiji da tumači srpsko-crnogorske odnose i svoju ulogu u regionu.”

Osvrćući se na analogije između cijepanja DPS na njegovo i Bulatovićevo krilo i dešavanja u PES nakon izlaska Jakova Milatovića, Đukanović kaže da nema mnogo osnova za njih.

“Ja vidim tamo sukob lidera, što nije za potcjenjivanje. Niti želim o tome da govorim u ružnom smislu. Taj sukob u ovoj fazi, kao što ste vidjeli, nije doveo ni do kakvog restrukturiranja unutar te partije. Treba primijetiti da su slični procesi lagano zahvataju i neke druge partije vladajuće koalicije. Ja mislim da su to procesi koji će neminovno, ako ne sada, u bliskoj budućnosti, voditi pregrupisavanju na političkoj sceni.”

“DPS neće širiti koalicioni kapacitet trulim kompromisima, ekspresni povratak na vlast nije tema”

Bivši predsjednik DPS komentarisao je i stalne kritike da se ta stranka nije dovoljno reformisala, uprkos potpunoj kadrovskoj obnovi, i dao svoje viđenje stvarnog cilja te kampanje:

“Moje prvo pitanje je: šta bi to trebalo DPS da reformiše od svojih ključnih politika koje su, u međuvremenu, verbalno prprihvatili svi na političkoj sceni Crne Gore, uključujući i novu vlast, nakon sveobuhvatne kadrovske obnove na koju ste ukazali. Da li da promijeni svoj pristup razvojnoj politici? Da li da promijeni vajnsku politiku? Da li da promijeni bezbjednostnu politiku? Da li da promijeni odnos prema nezavisnosti? Ne!”

Na pitanje da li bi svojim nasljednicima u stranci sugerisao da, zarad proširenja koalicionog kapaciteta, promijene stav o temama poput Srebrenice, 1918, agresije Rusije na Ukrajinu, priznanja Kosova… odgovara:

“I kada bih to pokušao, a ne bih nikada, siguran sam da me, s pravom, ne bi poslušali. Morali bi primijetiti da je Demokratska partija socijalista ozbiljna politička partija i da i u vrijeme personalno nove strukture imate već nekoliko dokaza da DPS ostaje nesklona trulim političkim kompromisima. Možda neko očekuje da se DPS dokazuje onima koji nas etiketiraju da smo organizovana kriminalna grupa, a ne vodeća partija političkog pokreta koji je Crnu Goru u nedavnoj prošlosti doveo do istorijskih ostvarenja. Dakle, nagledao sam se u politici, ne samo u Crnoj Gori i ne samo na Balkanu, te matrice: kada želite da pošto poto promijenite vlast i kada realno nemate za šta da je kritikujete kada su u pitanju ključne politike, onda se najlakše zalijepi etiketa nedovoljne vladavine prava, nedovoljne borbe protiv kriminala i korupcije.”

Đukanović naglašava da je nakon 30. augusta 2020. DPS ubjedljivo dokazao da njen prioritet nije povratak u vlast odmah i po svaku cijenu, već da je to elimisanje uočenih slabosti u cilju povratka na vlast kada za to dođe vrijeme, kako bi bili spremni da preuzmu odgovornost za nastavak i uspješno okončanje evropskog puta.

“Da je DPS želio da pravi trule kompromisa, imao ih je kad napraviti.”

Na podsjećanje da je Andriji Mandiću nudio saradnju, uoči predsjedničkih izbora, Đukanović objašnjava da “to nije bila ponuda za formiranje vlasti” nego iskaz spremnosti da se razgovara, kako bi se DF “emancipovao u nekom pravcu u kojem su se emancipovale srpske političke strukture, recimo u Hrvatskoj”.

“Nema čovjeka-nema problema, njihov cilj nije ruiniranje, nego aneksija Crne Gore”

Na pitanje da li danas ima jasnu sliku čime su DPS i on lično doprinijeli da ih dio javnosti percipira kao simbole zaštite kriminala i korupcije, a ne simbole obnove nezavisnosti, Đukanović odgovara:

“Odavno sam tu sliku zaokružio! U beogradskoj centrali velikosrpskog nacionalizma DPS i Milo Đukanović prepoznaju kao ključna brana ostvarivanja njihovih interesa. Nije njihov interes ovako ruiniranje Crnoj Gore, njihov interes je aneksija Crnoj Gore. Nijesu oni neki zatvoreni centri iz kojih ne možete dobiti informaciju. Pričaju oni da Crnu Goru od njihovog nauma nije odbranila ni vlada Zdravka Krivokapića, niti vlada Dritana Abazovića. Nego da ih je odbranila državno-odgovorna opozicija, zajedno sa probuđenom građanskom, intelektualnom sviješću van političkih struktura.

Šta je logičnije nego da oni pokušaju da eliminišu one koji su ključna brana njihovim interesima? Po Staljnovom receptu: ako imate problem koji čini čovjek: nema čovjeka – nema problema. Ja sam kroz to prošao, ja sam bio na meti 2016. Ne treba, valjda, sada opet dokazivati, zbog zaglušujućeg pokušaja revizije pokrenutog iz Beograda, iz BIA, a razglašemnog preko medija pod njihovom kontrolom u Crnoj Gori i njihove agenture koja je posljednjih godina u dobroj mjeri premrežila i državne organe Crne Gore, koji se pokušava negirati scenario državnog udara. O kojem je više nego ubjedljivo govoreno ne samo iz Crne Gore, nego i iz Srbije i iz Vašingtona i iz Lodona.”

“Ne plašim se”

Na pitanje da li opasku “nema čovjeka – nema problema” treba razumjeti kao najavu obračuna sa njim i plaši li se takvoga scenarija, kaže:

“Ne plašim se. Čega bih se plašio? Od kako sam se počeo baviti politikom, od toga dana ja mislim o svojoj odgovornosti pred crnogorskom javnošću, pred Ustavom i pred zakonima Crne Gore. Da li sam u ovom nevremenu koje živimo svemu naredan? Pa svemu sam naredan. Kakav je to problem? Ako neko misli da je omoćao toliko da može konstruisati nešto čega nema i ako neko pristaje da sa manjkom integriteta povlađuje onome što su politički interesi Beograda i njihovih slugana u Crnoj Gori, nek izvoli”!

“Nema alhemije po kojoj plate mogu oviliko da rastu”

Komentarišući podatak da je Kosovo prije neki dan prvi put dobilo kreditni rejting i da je on dvije kategorije bolji od crnogorskog, sedmostruki premijer kaže kako to pokazuje da “postoji ozbiljna sumnja u relevantnim međunarodnim, prije svega finansijskim i investicionim krugovima u održivost crnogorske ekonomije, nadasve u održivost naših javnih finansija”.

“Ko vam drugačije kaže, taj vam ne govori istinu”, kaže.

Đukanović smatra da nema “alhemije” koja bi omogućila povećanje plata 300 odsto u vremenu u kojem je BDP porastao 25 ili 30 odsto.

“To se može finansirati iz zaduživanja, a zaduživanje stvara ovaj utisak kod međunarodnih adresa koji opredjeljuju naš kreditni rejting”.

Na kraju, Đukanović odgovorio je i na pitanje šta misli o sorti ljudi koja se godinama i decenijama hranila na jaslama DPS, a nakon promjene vlasti zaigrala ulogu “žrtve režima”:

“Mislim sve najgore, ali da opet ne budemo previše samokritični, rekao bih da to nije nikakva crnogorska specifičnost”, kazao je Đukanović.

66

avatar
1000
43
23
0
 
50
9bojnasvizajednoCikotićSve se znaEksciplitno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
9bojna
Gost
9bojna

Crna Gora saptom pade, mnogi se prodase za Judine skude.

svizajedno
Gost
svizajedno

“ Um caruje , snaga klade valja “ … sretno … 👏

Cikotić
Gost
Cikotić

E moj Milo od Tuzi ti je počeo sunovrat kada nas pusti radi svoji lični iteresa 2019 godine,ali ti se vrati kao bumerang.pusti nas niz vodu iskrene birače,ali sve se vraće,pa nam servira Ivana Vukovića u Podgoricu da izigrava gari kuperaa

Sve se zna
Gost
Sve se zna

Narod ste doveli do siromaštva.Ovi su povećali plate i kupili birače.I u privatnom i u državnom sektoru.Svako oće i da jede i pije i da djecu školuje i prehrani.

Milosh
Gost
Milosh

Ugovor sa NATOom istice za 13 godina. Srbi su strpljivi. Proci ce i to 13, a onda denacifikacija. Cekaju nas teska vremena.

Mmmm
Gost
Mmmm

Preśedniče Crnogorci su postali klimoglavci, strah ih je reći bilo sto a kamoli se suprostaviti ovoj bagri sto je zavladala… nadam se da će im brzo kraj doći da će svanuti neki novi Maj daćemo se osvijestiti

Inzenjer
Gost
Inzenjer

Borili bi se mi, ali nemamo za koga.. da se borimo da Nikola Rakocevic ili Andrija Nikolic sjede u parlamentu.. i dalje radite negativnu selekciju.. ovo ti je Milo rezultat

Nek se zna
Gost
Nek se zna

Biće ti kako Evropa odluči

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Depees je napravio veliku stetu Crnoj Gori, kompromitujuci sve sto se moglo iskompromitovati !

Zaposleni
Gost
Zaposleni

Koga briga za ikoga više, narod sastavlja kraj sa krajem jedva.

Ljubo
Gost
Ljubo

U zlu se ne ponizi a u dobru ne uzvisi

Tomo
Gost
Tomo

Danas sam slušao jutarnji pregled vijesti na istoimenoj tv stanici i voditeljka je komentarisala zajedno sa svojim gostom gosp. Marićem izjavu bivšeg pred. Đukanovića o osveti kao da je on prijetio osvetom. Kasnije sam poslušao intervju sa njim i jasno je spominjao pojam osvete u kontekstu onoga čime se neki ljudi, u nekim institucijama (mislio je na tužilaštvo….između ostalih), najčešće… Više »

CT MNE
Gost
CT MNE

Živio moj presednice, uradio si kapitalne stvari za Crnu Goru i samim tim i za region, sačuvao mir i državu, ušao u NATO i predvorje EU, nemaš protivnika koji može da ti parira politički i državnicki, to su avetinje i plaćenici i poltroni…počeo je narod da se svijesti…ti si cevljanin, iz mjesta, vazda ste vladali i treba da vladate, živio… Više »

Foo_Bar
Gost
Foo_Bar

Ziv bio PREDSJEDNICE…..Narod je odje halapljiv,kao i vazda…..

prijatelj
Gost
prijatelj

Bez Mila Đukanovića ne bi bilo nezavisne Crne Gore. Bio je na čelu Pokreta za nezavisnost pred slavni referendum 2006 godine zajedno sa Rankom Krivokapićem, Radetom Bojovićem, Slavkom Perovićem, Miodragom Živkovićem, Novakom Kilibardom, Filipom Vujanovićem, Miomirom Mugošom, Slavoljubom Stijepovićem i ostalima. Da je vječna Crna Gora!✊🇲🇪

Eksciplitno
Gost
Eksciplitno

Slavkom Perovicem hahahahahhahahahahahahha

Majkl1
Gost
Majkl1

Većina ljudi koji sada žive u Crnoj Gori nema nikakve veze u karakternom smislu, sa Crnogorcima koji su krvarili za svoju državu. Uostalom nije uzalud rečeno, da svaki narod ima upravo ono što zaslužuje, što smo zaslužili vidi se sada. Da budemo objektivni , ni većina članova DPS-a nije bila ništa bolja, nije tu bilo iskrenog patriotizma i nekog entuzijazma… Više »

Istina
Gost
Istina

Mislim da ipak teebaju oni sto su glasali za ovakvo stanje da prihvate odgovornost, oni retrogradni kojih nije maalo a i onih sto im je uvijek malo i uvijek nezadovoljni.

Spasavaj jadan
Gost
Spasavaj jadan

Iako mislim da si ti sve ovo dozvolio svjesno ili nesvjesno, takodje sam siguran da jedino ti mozes CG vratit na pravi put.. zato ili se vraci ili idi u penziju!!

Mirčeta
Gost
Mirčeta

Moze al ne sam, treba ti tumaciti da trebada se dignu Crnogorci kao popovi na litije.

Tara
Gost
Tara

jako si primitivan..kad kazes..prvom politicaru..covjeku nase crnogorske drzave ti..

CG je u kanal
Gost
CG je u kanal

Sve ove ste danasnje vi drzali ko mal9 vode na dlan, cinjeli im zaposljavali srbaljima iz bosne kosova i hrv ste davali drzavljanstva zarad glasova a danas ti isti glasaju protiv CG.. sve ste vise cinjeli njima nego tim crnogorcima sto ih pominjes. Imali ste kad da napravite da ne smiju ni da pomisle a ne da razbinaju CG..sad nam… Više »

Uozbiljite se
Gost
Uozbiljite se

Dps je vise nego lagano i opusteno izlazio zadnjih godina na izbore tj vise negonprepustio je vlast ovim indijancima. A tako dje je pustao opstinu po opstinu. Dps sad kad bi htio da preuzme vlast dovoljno bi bilo da upali masineriju da angazuje ozbiljne agencije za izbire a ne da cita Milo stihove zog9vica po kolasinu i da drzi Milo… Više »

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Istina Kralju, morala se vlast smijeniti, samo ste prije smjene trebali pozatvarati četničke kolovođe, a popove organizatore “litija” da ih ispendreči narodna milicija.

Znamo se
Gost
Znamo se

Što ovo čitam ? Evo ni zapadne zemlje nijesu nešto ,Albanija i ona sad ne valja kako mogu zaključiti nešto se i Americi zamjera ! Milo jesi li ovo ti ?!

Profa
Gost
Profa

Žive, nažalost. IQ 50, srbijanska mitomanija ih je uzela pod svoje.

Njeguš
Gost
Njeguš

G-dine bivši Preśedniče, moralo se mnogo više dobra za Crnu Goru učinjet u svakom smislu. Imali ste kad. Sa svitom cijelom zajedno. Ne zna se što je gore, jesu li ovi danas na vlast što su pošljedica ili neminovnost? Nama katunjanima koje ste skoro spominjali za sad ostaje samo da se busamo u prsi i zborimo DA JE VJEČNA CRNA… Više »

hama-gama
Gost
hama-gama

Pozdrav Gospodine!

Ratko
Gost
Ratko

U pravu si za 10god crnogoraca nece biti 10posto

Dopamin
Gost
Dopamin

I da nas je 5% nećemo vi dat ni metar Crne Gore. Aj polako.

Darko
Gost
Darko

Gospodar Milo, otac nacije i šumski ratnik.

Lipo
Gost
Lipo

Vjeruj..ka sto si vjerovao tim tvojim a,sto si ih drza na državne jasle 30god,a mnogi ti okrenuše ledja…

Zovite Sergeja
Gost
Zovite Sergeja

Vrći se DPS sve vi opraštam .

Bokelj
Gost
Bokelj

Kako ne. U Boki ste na 10%

Tara
Gost
Tara

kako ovi cetnici-fasisti broje krvna zrnca..izbjeglicka kolonija..koje smo nahranili–pa sad zijevaju i bljuju..Pi!

Podgorica
Gost
Podgorica

Ništa im ni zamjerao nisi

Zagreda.Zagarač
Gost
Zagreda.Zagarač

Jedan je Đukanović Milo, živa istina.🇲🇪☝️

Breza
Gost
Breza

Ima nas nego što! Neka provjere koliko nas je ako im basta!

Laufer
Gost
Laufer

Nema nas.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kancer je blaga rijec sto cetnici I rusifili cine Crnoj Gori !! Ali se protiv njih trebalo boriti a ne ne ih uvoziti i zaposljavati !!

mariminija
Gost
mariminija

A mi smo krtole jedne obične, sve što valja je pod zemlju

Sloboda
Gost
Sloboda

Ne znam dje ti zivis, ali to malo Crnogoraca sto je bilo se ili prodalo, ili napustilo zemlju. Ostalno nas je mozda 90-100 hiljada.

Đurađ
Gost
Đurađ

Ne mlati to u svoje ime pričaj.
Sretan vam put.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Mi smo vecina u ovu drzavu predaka i pusti se te srbijanske propagande

Cetinje
Gost
Cetinje

To je vasa zelja ali malo śutra

Sloboda
Gost
Sloboda

Ja sam Crnogorka. Moja objava je u smislu “na zalost”. Treba prihvatiti stvarnost. Prodali smo se Srbiji, popovima i za novac, i napustili zemlju. Na zalost.

Dopamin
Gost
Dopamin

Srbijanska posla.

Fiume
Gost
Fiume

Ovako gledanje na politiku i politicka desavanja su korektna i istinita, ali prica o krvnoj osveti i drugim stvarima su nedopustivi

Ana
Gost
Ana

Reci to Novoviću
Kome žena naređuje koga da hapsi

Budite objektivni.
Gost
Budite objektivni.

Čim ode u zaborav (ili negdje drugo), Crnoj Gori će biti mnogo bolje u svakom smislu.

Ivo
Gost
Ivo

Tvoj Mandić na doživotnu robiju
I svima će nam biti lakše!

Laufer
Gost
Laufer

Pa evo pošao je. Što čekate

Tara
Gost
Tara

Legende se ne zaboravljavaju..koje si ti nacije..?

juve
Gost
juve

BRAVO!!!

Zdravko 🇲🇪
Gost
Zdravko 🇲🇪

Nema vise Crnogoraca svi su rasprodati postadose svi posrbi . Čak od nas 600 hiljada stanovnika ne znamo kosmo popis smo imali u Decembar 2023 čekamo odgovor iz BG da nas totalno posrbe za to su bile litije .

Rajko
Gost
Rajko

Dje cekate odgovor, da vam se pismeno donese.

Pablo
Gost
Pablo

ni ja ne vjerujem ,ali vjerujem da je izdajnika i prodanih koliko hoces! Tako bi prodali svoju porodiciu i sve sto imaju kao sto su drzavu prodali i izdali…

Zeks
Gost
Zeks

Mi moramo spriječiti zlo četničko i nacionalizam koji nam šire poltroni izdajnika i diktatora iz bg!

Inzenjer
Gost
Inzenjer

Pomogni ti Crnoj Gori tako sto ces stvarno reformisati DPS, a postavljati one vostane figure te idu na sahrane mafijasa

da se zna
Gost
da se zna

DPS je reformisan, i nema potrebe više da se reformiše, a ti nje ljubi tuđe popine..

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Nije mi jasno zašto glumiš (ti i mnogi drugi) dežurnog dušebrižnika DPS-a kad uvijek glasaš DF?????

Gando
Gost
Gando

Sve manje predśedniče na žalost… Ali ne damo se! 💪🇲🇪

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Nadamo se Milo! Da ličimo na pretke?

Kotor 5
Gost
Kotor 5

Dokaz će biti tek onda kad (ako) se oslobodimo katastrofalne POŠASTI koja nas je zadesila 30.08.2020.

Maja
Gost
Maja

Crna Gora i Crnogorci su Postojani 1000 godina i tako bice VJECNO

Cinjenica
Gost
Cinjenica

Tako je,tada nisu postojali ni srbijanci ni hercegovci.Cg je jedna od starijih drzava u evropi

Send this to a friend