Politika

Đukanović pozvan da posjeti Mađarsku

Budimpešta je pozvala predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da na jesen zvanično posjeti Mađarsku, što je on prihvatio sa zadovoljstvom, saopštili su danas iz kabineta predsjednika, nakon njegovog susreta sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Sijarto je prenio pozdrave premijera Viktora Orbana, kao i poziv Budimpešte predsjedniku Đukanoviću da na jesen zvanično posjeti Mađarsku, što je prihvaćeno sa zadovoljstvom.

“To će biti prilika da se na najvišem nivou razmijene mišljenja o aktuelnim procesima u regionu i pitanjima od šireg međunarodnog značaja, i detaljnije sagledaju potencijali za snaženje ekonomskih odnosa i kroz porast mađarskih investicija u crnogorsku privredu”, navodi se u saopštenju iz Kabineta Đukanovića.

Kako ističu u Đukanovićevom Kabinetu, to će biti prilika da se razmijene mišljenja o aktuelnim procesima u regionu i pitanjima od šireg međunarodnog značaja, te detaljnije sagledaju potencijali za snaženje ekonomskih odnosa i kroz porast mađarskih investicija u crnogorsku privredu.

“Đukanović je zahvalio Mađarskoj na pažnji prema Crnoj Gori i u okolnostima pandemije, kao i na donaciji medicinske zaštitne opreme koju je danas uručio visoki gost”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Đukanović ukazao na posljednje pokazatelje o stanju epidemije na nacionalnom nivou, uz ocjenu da situacija ulazi u mirniju fazu, kao i da su državne institucije potvrdile visok nivo funkcionalnosti, efikasnosti i posvećenosti.

“Naglasio je da je pred Crnom Gorom faza ekonomskog oporavka, tokom koje će napori biti usmjereni na što je moguće veće smanjenje očekivanih gubitaka u uslovima poremećaja na globalnom planu koji naročito pogađaju ekonomije usmjerene na turizam i usluge, kao što je crnogorska”, naglašavaju u kabinetu predsjednika.

On je izrazio saučešće povodom više od 400 žrtava novog koronavirusa u Mađarskoj i saosjećanja s članovima njihovih porodica i prijateljskim mađarskim narodom.

“Sijarto je iskazao zadovoljstvo mogućnošću da dođe u Crnu Goru, prijateljsku zemlju, i uruči opredijeljenu pomoć mađarske Vlade.  Čestitao je na rezultatima ostvarenim u borbi protiv pandemije, što potvrđuje mali broj zaraženih i sačuvano zdravlje crnogorskih građana, i uputio najbolje želje za uspjeh u oporavku ekonomije”, ističe se.

U kontekstu evropskih integracija, Đukanović je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranom potenciranju važnosti integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

“Zahvalio je na već opredijeljenoj podršci Crnoj Gori za otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja u cilju dinamiziranja pregovaračkog procesa. Sijarto je potvrdio da Mađarska ostaje privržena evropskoj budućnosti Crne Gore i da će i dalje snažno podržavati nastavak pregovaračkog procesa, uključujući i zatvaranje 6 poglavlja koja su tehnički već sada spremna”, kažu u kabinetu predsjednika.

Mađarski ministar naglasio je i važnost strateškog pristupa EU prema Zapadnom Balkanu.

“Na bilateralnom planu, potvrđen je visok nivo međudržavnih odnosa i saradnje, i prepoznat prostor za njeno dalje širenje, naročito na planu ekonomije i jačanja prisustva mađarskih investicija, na temeljima dosadašnjih veoma dobrih iskustava”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budva
Gost
Budva

Milo jedino ti možeš pomoći malim privrednicima , oslobodi ih poreza i doprinosa dok se atanje ne smiri. A hitno otvori avio linije .
Turistima nemoj naplaćivati test na koronu nego ga gratis radite. Ako mislimo išta spasiti od sezone.

roro
Gost
roro

I njena neko da zovne!Mada do jeseni,ko znašto će s njm biti?

Istina
Gost
Istina

Mozda na jesen bude u zatvor,a i ako podje,nece ici kao presjednik…sve je jasno…

Send this to a friend