Politika

Đukanović: Pred Crnom Gorom živ društveni i politički period prilagođavanja na nove okolnosti

Crnogorsko društvo je na izborima potvrdilo dostignuti nivo demokratske zrelosti i odgovornosti. Pred Crnom Gorom je živ društveni i politički period prilagođavanja na nove okolnosti i uvjeren sam da će ta nova realnost uvažiti sve tekovine i rezultate savremene Crne Gore i odgovoriti očekivanju demokratske domaće i međunarodne javnosti, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je danas primio  akreditivna pisma novih ambasadorki Ujedinjenog Kraljevstva Karen Luiz Medoks i Evropske unije Oane Kristine Pope.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama pojedinačno primio ambasadorke i uz dobrodošlicu im poželio uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori u cilju daljeg unaprjeđenja sveukupnih odnosa.

“Demokratska zrelost koju je Crna Gora pokazala na izborima građena je godinama unazad kroz brojne uspješno savladavane izazove, podsjetio je Đukanović i naglasio da je uprkos ozbiljnim iskušenjima pred evropskom demokratijom, optimista da ćemo uspjeti da zaštitimo evropsku demokratiju i politički život od antievropske destrukcije”, ističe se u saopštenju.

Predsjednik je podsjetio na dugu tradiciju diplomatskih odnosa Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i izrazio uvjerenje da će tokom mandata  Medoks saradnja biti dodatno unaprijeđena.

“Posebno je iskazao zahvalnost za izuzetan doprinos Ujedinjenog Kraljevstva regionu Zapadnog Balkana i razvoju Crne Gore u prethodnom periodu, kroz rad Ambasade i Britanskog savjeta i podršku za obezbjeđivanje članstva Crne Gore u NATO. Uz intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, bezbjednosti, pravde i vladavine prava, predsjednik je uvjeren da postoji prostor i potreba za daljim snaženjem odnosa dvije zemlje na ekonomskom planu i kroz politički dijalog. U tom kontekstu je izrazio uvjerenje da će uskoro biti formulisan Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji, što će biti dobar okvir saradnje nakon Bregzita”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je naglasio da Crna Gora sa punim uvažavanjem prati taj proces, koji neće promijeniti aktivnu ulogu i prisustvo Britanije u regionu.

“Na toj liniji je iskazao očekivanje da će Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i do sada, podržati razvoj Crne Gore kao evropskog društva i promotera evropskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu u cilju jasnije i doglednije budućnosti Regiona u EU”, dodaje se u saopštenju.

Ambasadorka Velike Britanije je zahvalila na toploj dobrodošlici uz ocjenu da dvije zemlje dijele puno zajedničkih ciljeva koje ostvaruju kroz veoma snažno i srdačno partnerstvo.

“Ona je potvrdila interes za skoro zaključenje Sporazuma o trgovinskoj saradnji, što je na liniji njenih prioriteta povećanja trgovinske razmjene i investicija tokom diplomatskog mandata. Posebno je naglasila značaj povezivanja i podrške Crnoj Gori u razvoju sektora nauke, inovacija, novih tehnologija i čiste energije. Medoks je zahvalila Crnoj Gori na posvećenom partnerstvu u oblasti odbrane i NATO savezu, i na strateškom i operativnom nivou, ističući da će britanska Ambasada nastaviti da podstiče novu vladu i dalje na takvu posvećenost. Najavila je nastavak saradnje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, hibridnih i sajber opasnosti”, navode u Đukanovićevom kabinetu.

Ambasadorka je čestitala Vladi na organizovanju mirnog i profesionalnog izbornog procesa, impresionirana demokratskim procesom koji je nastavljen i nakon izbornog dana, uz ocjenu da se može očekivati dobar nivo uzajamne kontrole između nove vladajuće većine i opozicije i puno izazova u kreiranju politika.

Đukanović je u razgovoru sa Popom potvrdio da je EU strateški partner Crne Gore koja je pripadnost evropskom sistemu vrijednosti usvojila kao strateški cilj.

“Uz svijest o zahtjevnosti i sveobuhvatnosti tog procesa, Crna Gora je odlučna da unapređuje znanja i kapacitete i nastavi putem dinamičnog kretanja ka ostvarenju tog cilja, kazao je Đukanović. Koliko god taj posao bio zahtjevan, ubijeđeni smo da je crnogorsko društvo nepovratno na putu prihvatanja evropskog sistema vrijednosti, poručio je predsjednik. On je istakao da uprkos stalnim pokušajima napada na vrijednosti evropske politike, ovaj region nema alternativu i zato je jako važno da se to kao strateški zadatak prepozna i u regionu i u Briselu i drugim evropskim centrima”, ističu u kabinetu predsjednika.

Kako dodaju, novi tonovi u briselskim institucijama raduju, posebno u pogledu važnosti jačanja geopolitičke pozicije EU i do sada ostvarene i najavljene pomoći Zapadnom Balkanu u reformama i evropeizaciji.

“Predsjednik je ocijenio da je nakon otvaranja poslednjeg pregovaračkog poglavlja, ključni zadatak ispunjavanje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, što će značiti početak nove faze u institucionalnom odnosu Crne Gore i EU i dalji napredak do pune spremnosti za prijem u članstvo”, napomenuli su.

Popa je kazala da joj je čast da bude u Crnoj Gori na poziciji šefa delegacije EU, radujući se saradnji sa Đukanovićem.

“Potvrdila je odlučnost Unije da u vremenima krize izazvane pandemijom pomogne Crnoj Gori u savladavanju posljedica. Ona je čestitala Crnoj Gori na demokratskoj atmosferi i slobodnim izborima. Crna Gora je pokazala da je jako društvo i radujemo se saradnji sa svim političkim grupama, novom vladom, parlamentom i presjednikom, kako bi se potvrdilo da evropska agenda nije samo na stolu, već da se ostvaruje napredak, kazala je Popa. Ona je podsjetila da je Crna Gora zemlja predvodnik evropskog procesa u regionu, primjer za region i zemlja koja je ostvarila velike rezultate”, navode u kabinetu Đukanovića.

Popa je istakla i da EU cijeni kontinuirano usklađivanje crnogorske vanjske politike sa evropskom vanjskom i bezbjednosnom politikom, te očekuje da će tako biti i ubuduće.

“Ambasadorka EU je istakla važnost regionalne saradnje za proces evropske integracije, poseban doprinos Berlinskog procesa i ulogu Crne Gore u unapređenju regionalne saradnje. Iskazala je uvjerenje da će Crna Gora na kraju njenog mandata biti ako ne u potpunosti spremna za članstvo, onda sigurno mnogo bliža Uniji”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
skupstina
Gost
skupstina

spremamo kokice za sjutra…u 12h—

AJDEEEE
Gost
AJDEEEE

Ovo u CG….taman je nivou poliickih igara Cercila

Send this to a friend