Politika

Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u rezidenciji na Cetinju akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Albanije Ridia Kurtezia, Kraljevine Belgije Konrada Adama, Australije Rute Stjuarte, Kazahstana Toležana Barlibajeva i Kraljevine Saudijske Arabije Abdulmomena Muhamed Šarafa.

Đukanović je po završetku ceremonije pojedinačno primio ambasadore, poželio im dobrodošlicu i uspješno obavljanje diplomatske misije.

Izrazio je zadovoljstvo kvalitetom i dinamikom prijateljskih, dobrosusjedskih odnosa sa Albanijom.

“Važan pečat tim odnosima daje frekventan politički dijalog na najvišem nivou, što potvrđuje i skora posjeta predsjednika Mete Crnoj Gori. Izuzetno dobra i razuđena saradnja dodatno je osnažena zajedničkom sjednicom vlada Crne Gore i Albanije, i uspješnom saradnjom privrednih komora. Kao prioritetne oblasti daljeg djelovanja prepoznate su ekonomija i unapređenje infrastrukture koja povezuje dvije zemlje u sva tri pravca preko Podgorice, Gusinja i Ulcinja”, dodao je Đukanović.

Crna Gora doživljava Kraljevinu Belgiju kao važnog partnera i podršku ostvarivanju evropskih aspiracija Crne Gore i regiona, poručio je Đukanović u razgovoru sa ambasadorom Adamom.

Ocjenjujući da je proširenje Unije jedini recept za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, Đukanović je poručio da je budućnost Evrope odgovornost svakog Evropljanina, i da u tom cilju Crna Gora nastoji da bude dobar primjer i promoter evropskih vrijednosti u regionu.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom Australije kazao da iako od obnove crnogorske nezavisnosti nije bilo kontakata na najvišem nivou sa tom zemljom, postoji interes za uspostavljanjem intenzivnije saradnje na nivou ministarstava vanjskih poslova na periodičnoj osnovi.

U tom smislu iskazao je zainteresovanost i za postavljenjem prvog počasnog konzula naše zemlje u Australiji kako bi se intenzivirao kontakt sa crnogorskom zajednicom, ali i dinamizirala saradnja na drugim poljima. Slijedeći pozitivna iskustva koja imamo sa australijskim državljanima angažovanim na najvećim investicionim projektima na crnogorskom primorju.

Đukanović se sastao i sa ambasadorom Kazahstana, ocijenivši da dobar temelj budućih odnosa dvije države ima korijene iz vremena saradnje sa Jugoslavijom i da u tom kontekstu prepoznaju mogućnosti za unapređenje odnosa uspostavljanjem ugovorne baze.

Tokom susreta sa prvim ambasadorom Saudijske Arabije u Crnoj Gori iskazana je obostrana spremnost za produbljivanje bilateralnih odnosa, posebno u oblasti ekonomije i kulture, imajući u vidu nove trendove razvoja te zemlje, čiju strategiju je izložio ambasador Šaraf.

On je takođe istakao da jača interes Saudijske Arabije za region Zapadnog Balkana, i u tom kontekstu vidi i mogućnost za unapređenje saradnje sa Crnom Gorom.

Povodom aktuelnog pitanja koje je Saudijsku Arabiju stavilo u poziciju globalne pažnje, Đukanović je iskazao uvjerenje da će zvanični Rijad naći najbolji put da transparentnim i ubjedljivim reakcijama sačuva svoj ugled i kvalitet odnosa sa međunarodnim partnerima.

Send this to a friend