Politika

Đukanović primio novoimenovane ambasadore: Učiniću sve da Crna Gora ostane na putu evropske integracije

Predsjednik Đukanović sa novoimenovanim ambasadorom Indije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Indije Džaidipa Mazumdara, Danske Suzan Vagner Hofman Šajn i Rumunije Matei Viorel-Ardeleanua.

Nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, predsjednik Đukanović je pojedinačno primio ambasadore i uz dobrodošlicu u Crnu Goru i prijestonicu Cetinje im poželio uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori u cilju daljeg unapređenja međudržavnih odnosa.

“Informisao je ambasadore o aktuelnim prilikama u zemlji, održanim parlamentarnim izborima i mirnoj tranziciji vlasti, kao i formiranju post-izborne Vlade i načinu funkcionisanja kohabitacije sa čime se Crna Gora po prvi put susrijeće. On je izrazio očekivanje da će nova Vlada u potpunosti slijediti dosadašnji strateški put Crne Gore u EU i NATO, naglašavajući da će u okviru  kohabitacije, sa pozicije predsjednika, učiniti sve da Crna Gora ostane na putu evropske i euroatlantske integracije, što je jedini način za punu stabilnost Balkana i prevladavanje teškog istorijskog nasleđa”, saopšteno je iz kabineta Predsjednika.

On je u razgovoru sa ambasadorom Indije iskazao zadovoljstvo tradicionalno dobrim odnosima, sa interesom da komunikacija bude uspostavljena i na najvišim adresama.

“Crna Gora sa pažnjom gradi diplomatske i međunarodne odnose sa tradicionalno prijateljskim i državama sa kojima tek uspostavlja saradnju, a dinamiziranje saradnje sa azijskim zemljama, uključujući Indiju, jedan je od važnih aspekata crnogorske vanjske politike”, istakao je predsjednik Đukanović i čestitao Indiji za rezultate postignute u borbi protiv pandemije.

Pozdravio je i posljednje pomake koje je Indija napravila u pravcu imunizacije stanovništva. Posebno je pozdravio mogućnost da se vakcine koje se proizvode u Indiji usmjere i ustupe zemljama Zapadnog Balkana.

“To je važan odgovor na probleme koje možemo rješavati jedino multilateralnim pristupim i globalnim odgovorom”, rekao je predsjednik Đukanović.

Indija zainteresovana da Crnoj Gori donira vakcine

Ambasador Mazumdar je uz zahvalnost za prijem podsjetio na tradiciju odnosa dva naroda još iz perioda bivše Jugoslavije, i brzo uspostavljene diplomatske odnose sa nezavisnom Crnom Gorom. On je iskazao saglasnost da je vrijeme da se odnosi i dijalog podignu na viši nivo uz zainteresovanost da ponude Crnoj Gori vakcine koje Indija, u kojoj je vakcinisano pet miliona ljudi i uz očekivanje da do ljeta dostignu broj od 200 miliona, proizvodi.

“Ambasador je pojasnio da se radi o dvije vakcine, jednoj domaće proizvodnje, i druga kompanije AstraZeneka koja se proizvodi na tlu Indije, a za koju je prethodno potrebno postići odgovarajući dogovor Indije i EU. Ambasador Mazamdur je iskazao komplimente za predsjednikovo liderstvo i vođenje Crne Gore od nezavisnosti, ali i za postupanje u postizbornom periodu i doprinos funkcionisanju kohabitacije”, istaknuto je na sastanku.

Zajednički je ocijenjeno da dvije države imaju mogućnosti za unapređenje bilateralne saradnje u oblasti ekonomije, investicija, turizma, proizvodnje hrane, čemu doprinose i aktivnosti našeg počasnog konzulata.

“Poseban doprinos saradnji je i projekat Centra za inovacije u Crnoj Gori vrijedan million dolara koji se realizuje u okviru indijskog razvojnog fonda i UN-a. Visoko je ocijenjena i kulturna saradnja dvije zemlje kroz kulturni ugao na UDG-u i najava otvaranja Centra indijske kulture”, saopšteno je na sastanku.

Predsjednik Đukanović je ambasadorki Kraljevine Danske poželio uspješan rad na daljem snaženju prijateljskih i uzornih međudržavnih odnosa između jedne balkanske i jedne nordijske zemlje, uz njihovo dinamiziranje na najvišem nivou. On je zahvalio za pažnju koju Danska posvećuje evropskoj perspektivi Crne Gore i našeg regiona, što je put ka zaštiti ZB, ali i euroatlantskog prostora od malignih uticaja i preduslov za ekonomski i demokratski razvoj Regiona.

On je zahvalio Danskoj na saradnji posebno u oblasti odbrane i bezbjednosti, ističući da Crna Gora nastoji da gradi stabilan pravni i ekonomsko bezbjedan sistem koji će uz konkurentan poslovni ambijent poslati poruku o sigurnosti investicija u našoj zemlji.

“Uz već donešenu odluku o otvaranju ambasade Crne Gore u Kopenhagenu i djelovanje danskog počasnog konzula u Crnoj Gori, očekivano je unapređenje uslova za jačanje veza dvije zemlje i u turizmu, usvajanje danskih iskustava u oblasti poljoprivrede, dolazak renomiranih pomorskih kompanija i saradnja sa prestižnim obrazovnim ustanovama iz Danske.

Ambasadorka Vagner Hofman Šajn je uz zahvalnost za prijem i pozdrave kraljice Danske ukazala na veliki potencijal za saradnju s Crnom Gorom. Ona je naglasila da je to što je Crna Gora članica NATO, na čemu je čestitala, znak zrelosti da je naša država ozbiljan partner, a to je važan faktor za buduće investicije.

“Potencijalni investitori mogu biti i naši građani koji žive u Danskoj na čiju je uspješnu integrisanost ta država veoma ponosna, kazala je ambasadorka. Ona je naglasila da će njen važan zadatak biti da pored kompanija koje već uspješno posluju u Crnoj Gori kroz prezentaciju naših privrednih potencijala privuče pažnju danskog biznisa, ali i turista kojima je Crna Gora privlačna destinacija. Uz čestitke na dobroj dinamici pregovaračkog procesa i svim otvorenim poglavljima, Danska Crnu Goru i cijeli region vidi kao prirodni dio Unije uz nadu da će to biti moguće u kratkom roku”, kazala je novoimenovana ambasadorka Danske.

Predsjednik Đukanović je ambasadoru Rumunije kazao da je prijateljstvo između dvije zemlje od sticanja nezavisnosti uzdignuto na visok nivo, a odnosi unaprijeđeni, čemu je značajno doprinio doskorašnji ambasador Nađi, koji je bio reprezentativni predstavnik svoje zemlje, ali i doajen diplomatskog kora u Crnoj Gori koji je pomagao da se bolje razumiju pozicije Crne Gore u  međunarodnoj zajednici.

On je iskazao uvjerenje u kontinuitet takvog djelovanja i tokom mandata novog ambasadora, na temeljima dinamičnog političkog dijaloga dvije zemlje, otvorenosti, prijateljstva, dobrog razumijevanja i dokazane podrške evropskoj i euroatlantskoj perspektivi Crne Gore i regiona. U tom kontekstu iskazao je uvjerenje da će aktuelna EK bolje prepoznati važnost pitanja evropeizacije evropskog regiona-Zapadnog Balkana, kako bi kao Evropljani svi doprinosili konkurentnosti kontineta na globalnom nivou.

Predsjednik Đukanović je zahvalio Rumuniji i za doprinos regionalnoj saradnji kroz razne inicijative, kao što je Centralno-evropska kojoj Crna Gora predsjedava. Uz pozdrave Predsjednika Rumunije, ambasador Viorel-Ardeleanu je poručio da je prijateljstvo dvije zemlje istorijsko i blisko. Posebno je naglasio da će kao nekadašnjikoordinator rumunskog pregovaranja sa EU, mandat u Crnoj Gori posvetiti podršci što skorijeg članstva naše zemlje u Uniji, na ekspertskom i političkom nivou.

“Nadam se daćete se do kraja mog mandata pridružiti Evropskoj uniji”, poručio je ambasador Viorel-Ardeleanu.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora i Rumunija imaju izuzetno razuđene bilateralne odnose, posebno kvalitetne u oblasti odbrane, uz visok potencijal za saradnju u oblasti ekonomije, energetike i turizma, što će biti ojačano i organizovanjem susreta privrednika. Kulturna i obrazovna razmjena i približavanje dva naroda kroz porast broja rumunskih turista kojima je Crna Gora poznata destinacija, dodatni su impuls snaženju međudržavnih odnosa u obostranom interesu, ocijenjeno je tokom razgovora.

Send this to a friend