Politika

Đukanović primio novoimenovane ambasadore

Đukanović i ambasador Egipta

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Egipta, Said Hindama, Gruzije, Zala Gogsadžea, Indonezije, Mohamada Čandre Vidje Jude,  Brazila Eduarda Botelje Barbose i Vijetnama Dang Tran Phong.

Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu.

Predsjednik je informisao nove ambasadore o stabilnom i dinamičnom putu Crne Gore ka ostvarivanju strateških ciljeva, ističući da želimo da budemo dio razvijene evropske zajednice i da savremeno crnogorsko društvo počiva na evropskom sistemu vrijednosti.

On je naglasio da Crna Gora posvećeno radi na reformama i demokratskom i ekonomskom razvoju, što je prepoznato u međunarodnoj zajednici prije svega prijemom Crne Gore u NATO i pozitivnim ocjenama za napredak u evropskim integracijama.

U razgovoru sa ambasadorom Republike Egipat, Đukanović je ukazao na tradicionalno dobre odnose dvije države na osnovama partnerstva iz vremena osnivanja pokreta nesvrstanih i vrijednostima i tradicijama  koje baštinimo.

“U tom duhu, veoma smo otvoreni za unapređenje dobrih odnosa između dva naroda i država”, kazao je on.

Crna Gora, istakao je on, sa pažnjom prati i visoko cijeni odgovoran odnos Egipta prema prilikama u regionu te zemlje i u odnosu na pitanja migrantske krize. Tokom razgovora je ocijenjeno da na bilateralnom nivou Crna Gora i Egipat imaju prilike za jačanje saradnje u oblasti ekonomije, poljoprivrede, turizma, pomorskog saobraćaja kroz povezivanje dvije luke i kulture. U tom kontekstu podstaknuto je intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou, kao i uspostavljanje prakse redovnih spoljno-političkih konsultacija.

Slijedeći pozitivan primjer saradnje sa kompanijom Orascom, ohrabreno je snažnije prisustvo investitora iz te države u Crnoj Gori.

Ambasador Hindam je naglasio da mu obavljanje službe ambasadora u Crnoj Gori predstavlja čast, cijeneći uspjehe naše države i ulogu Đukanovića u tim procesima. Kao doprinos stvaranju jačih odnosa između država apostrofirao je inicijativu za formiranje poslovnog savjeta i društva za parlamentarnu saradnju.

Đukanović i ambasador Gruzije

Predsjednik je u razgovoru sa ambasadorom Gogsadžeom iskazao zadovoljstvo odnosima Crne Gore i Gruzije, ističući da će iskustvo ambasadora u zemljama regiona biti pozitivan impuls daljem razvoju saradnje.

“Zajednički vanjskopolitički ciljevi približili su dvije zemlje u proteklom period”, kazao je Đukanović, podsjećajući na podršku koju Crna Gora pruža Gruziji na putu dosljednog i suverenog ostvarivanja strateških ciljeva. Pored političke, Crna Gora želi da unaprijedi i ekonomsku saradnju između dvije države.

U tom smislu ocijenjeno je da treba jačati ugovornu bazu kako bi se stvorili uslovi za povezivanje biznis zajednica i privrednih komora. Uz zadovoljstvo za rezultate saradnje u oblasti odbrane, iskazan je interes za bolje saobraćajno povezivanje i uzajamno predstavljanje kulturne baštine i stvaralaštva Crne Gore i Gruzije.

Ambasador Gruzije, je kazao da će sa ponosom obavljati funkciju ambasadora u Crnoj Gori i zahvalio za podršku naše zemlje u procesu evro-atlantskih integracija.

“Dvije države povezuje i slična tradicija i istorija, pa uz otvaranje počasnog konzulata u Podgorici, postoje dobre osnove za zajedničke projekte u oblastima poljoprivrede i turizma”, ocijenio je ambasador.

“Crna Gora i Indonezija imaju veoma dobre odnose, a šanse za njihovo dalje unapređenje prepoznaju se u oblasti ekonomije i turizma”, ocijenio je predsjednik.

U duhu prijateljstva blisko pratimo događaje u Indoneziji, kazao je on, pozdravljajući visoki stepen razvoja te države na globalnoj mapi.

Đukanović i ambasador Indonezije

“Prvi korak u jačanju ekonomskih veza dvije države je priprema sporazuma iz oblasti ekonomije”, kazao je Đukanović.

Ambasador Jude zahvalio je za toplu dobrodošlicu crnogorskog naroda i institucija, ističući spremnost da predano radi na valorizaciji značajnih potencijala za saradnju, prije svega u trgovini i turizmu.

Đukanović je poželio dobrodošlicu i novoimenovanom ambasadoru Brazila iskazujući zadovoljstvo dobrim odnosima bez otvorenih pitanja, kao i potencijalima za unapređenje saradnje, naročito kroz razmjenu iskustava u energetici i turizmu. Pozdravio je pozitivne procese u toj zemlji, posebno izlazak iz recesije i unapređenje odnosa Brazila sa najrazvijenijim državama svijeta i NATO Alijansom kojoj pripada i Crna Gora.

Đukanović i ambasador Brazila

Ambasador Barbose iskazao je zadovoljstvo zbog  posvećenog odnosa i poznavanju  aktuelnih prilika u njegovoj zemlji, ističući da je povratak snage brazilske ekonomije prilika za jačanje saradnje i sa Crnom Gorom, što za njega predstavlja lični izazov. Uz podsjećanje na prijateljstvo dvije zemlje ukazao je i na visoki kvalitet saradnje u multilateralnom okviru.

Đukanović je razgovarao i sa ambasadorom Socojalističke republike Vijetnam i ocijenio da se zajedničkim inicijativama dobri odnosi dvije države mogu dodatno unaprijediti. Pozdravio je napore te zemlje na regionalnom i međunarodnom planu u unapređenju mira, stabilnosti i razvoja.

Đukanović i ambasador Vijetnama

“Takav princip baštini i Crna Gora koju geografska veličina ne ograničava da snažno promoviše visoke standarde i multietničku demokratiju”, kazao je Đukanović.

Zajednički je ocijenjeno da dvije države mogu sarađivati u ekonomiji i turizmu na principima zdrave životne sredine, proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i proizvodnji organske hrane.

“U tom smislu, iskustvo Crne Gore i njena prestižna pozicija na turističkoj mapi, mogu biti dragocjeni za Vijetnam”, kazao je ambasador Phong.

Sa novimenovanim ambasadorima danas se sastao i ministar vanjskih poslova  Srđan Darmanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Edi89
Gost
Edi89

Predsjednik uziva ogromno postovanje ambasadora i njihovih drzava

Vojnik777
Gost
Vojnik777

Djukanovic koristi svoj uticaj da poboljsa jos vise polozaj crne gore u svijetu

Zigman
Gost
Zigman

Predsjednik drzave uziva veliko postovanje od vecine zemalja svijeta

Edi89
Gost
Edi89

Strane ambasade pokazju visok stepen postovanja prema gospodinu Djukanovicu

mojsilović
Gost
mojsilović

Milaš im je rolku ispleo mogu mislit koliko ih je udavio sa pričom. Ispod čitava jedna fudbalska ekipa komentara koje potpisuje jedan sendvičar zadužen režimski a poznatiji kao Bubašvaba. Borba Rođaci..

ines23
Gost
ines23

Ovo je odlicna stvar sto u CG dolaze brojni ambasadori to samo govori o sve snaznijoj poziciji CG na medjunarodnom nivou i onda logicno da i drugi zele sa nama da razvijaju bilateralne odnose.

Vitinka
Gost
Vitinka

Sa Brazilom se moze uspostaviti dobra saradnja u oblasti turzma jer i CG i Brazil vaze za turisticke drzave i tu mogu jedna drugoj otvoriti razna vrata na polju turizma.

oliver14
Gost
oliver14

Sa svim ovim zemljama CG moze uspostaviti dobre bilateralne odnose i da sjutra zajedno prosirujemo oblasti saradnje jacajuci konkutentnost nase drzave jos vise.

Kosta
Gost
Kosta

Svi koji su dosli u CG da budu novi ambadadori ce vrlo brzo vidjeti da su dosli u prelijepu zemlju koja je puna mogucnosti i koja je trudi da sjutra postane clanica EU.

goran1978
Gost
goran1978

Ko ce da ih primi ovako svecano i na visikom nivou ako ne nas Predsjesnik!

Selmin
Gost
Selmin

Dok covjek demonstrira crnogorsko gostoprimstvo, Perovic i ekipa pokazuju svoj primitivizam po Evropi.

Snajperista
Gost
Snajperista

Ovo je pravi primjer liderstva kad jedan predsjednik ima dobre i cvrste odnose sa svim zemljama u svijetu bez obzira na njihovu vjeru, nacionalnosti ili boju koze. Dok je ovog covjeka bice mira i stabilnosti.

Kaktus
Gost
Kaktus

Milo kao Milo je sam po sebi brend. Nije isto kad vam u ambasadu ili predsjednistvo useta neka covjecija ribica poput malog alekse ili jedan titan od 2 metra koji ima jednaku kolicinu harizme kao holivudski glumac.

Leart
Gost
Leart

Daleko smo mi dosli od drzave za koju van balkana niko nije znao da postoji do drzave ciji predsjednik sastanci sa prestavnicima skoro svake drzave svijeta… Spavate li mirno negatori referenduma i slicni opozicioni lajaci 😉

Liberal
Gost
Liberal

A opozicija sastanci sa dzemalom i ratkom ahhahahahahaha

mojsilović
Gost
mojsilović

Bubašvaba.

Stefo12
Gost
Stefo12

Zna li ijedan opozicionar dje su ove drzave odakle su dosli ovi ljudi ? Jer smijem ruku dat da bi na pola njih i kontinent promasili ,eto becic fudbaler mozda zna brazil na mapi nac ali ostali tesko

Košljun
Gost
Košljun

A misliš da on zna?

mojsilović
Gost
mojsilović

Zna Bubašvaba kome je malo jedan nick već svake sedmice poveća dva tri aliasa, i opuča.

Send this to a friend