Politika

Đukanović-Rajzing Ranke: Crna Gora ima snage da nastavi borbu za evropsku budućnost

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, te naglasio da Crna Gora ima snage da nastavi borbu za evropsku budućnost.

Uz dobrodošlicu i zahvalnost za inicijativu za nastavak dijaloga, Đukanović je iskazao zadovoljstvo prilikom da detaljno i otvoreno razmijene mišljenja o svim važnim i aktuelnim pitanjima.

On je naglasio da SAD doživljava kao partnera i prijatelja koji je presudno pomogao Crnoj Gori da dođe do svega što imamo danas, i zbog toga je redovna razmjena informacija važna za bolje razumijevanje i dostizanje zajedničkih ciljeva.

Na interesovanje ambasadorke Rajnke o njegovom viđenju funkcionisanja kohabitacije, pravcu razvoja Crne Gore i odnosu Vlade, Đukanović je iskazao zabrinutost dešavanjima u proteklih nekoliko mjeseci, nakon njihovog posljednjeg susreta, prije svega izostankom očekivanog snažnijeg otklona dijela aktuelne vlasti od politike nacionalizma, a što ostavlja duboke posljedice po Crnu Goru.

Uprkos tome, iskazao je optimizam da Crna Gora ima snage da pobijedi i ovu nevolju i nastavi sa borbom za evropsku i evroatlantsku budućnost.

Napominjući da kao predsjednik sa iskustvom ima obavezu prema funkcionisanju kohabitacije, Đukanović je istakao da ulaže značajan napor da se dođe do partnerskog razumijevanja u kohabitaciji.

Iako sada, primjećuje lošu namjeru u jednom broju pitanja koja pripadaju Ustavnim nadležnostima u okviru kohabitacije, naglasio je da će nastaviti da istrajava na očuvanju države, što podrazmijeva odbranu njenih institucija i njihovu funkcionalnost.

Rajnke je uz zadovoljstvo susretom zahvalila predsjedniku Crne Gore na otvorenosti i detaljnom informisanju o aktuelnim prilikama, što visoko cijeni.

Ona je kazala da postoje određeni uspjesi u donošenju zajedničkih odluka kao što je izbor načelnika generalštaba, ali da nedostatak povjerenja u kohabitaciji predstavlja glavni izazov, i na tome treba dodatno ulagati napore, podsticati i graditi povjerenje.

“SAD žele funkcionalnu demokratiju koja obezbjeđuje da država bude pouzdan partner i saveznik”, istakla je Rajnke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Barka
Gost
Barka

Dodje Bajden….ode Rajnke

ĐUKA
Gost
ĐUKA

Sada sve vratiti na fabrička podešavanja…. 😉

Someone
Gost
Someone

Stegao je Bajdo, neka neka

Daka
Gost
Daka

Predsjednici se i ne sastaju sa ambasadorima u normalnim zemljama, jedino na Balkanu ambasadori imaju ulogu upravitelja

BellaCiao
Gost
BellaCiao

“SAD žele funkcionalnu demokratiju koja obezbjeđuje da država bude pouzdan partner i saveznik”, istakla je Rajnke.

Baš ti hvala. I mi to želimo, ali si nam ti dovela fašiste na vlast. Sad aj polako.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Gospodin je gospodin.

Kardinal
Gost
Kardinal

Vidjeli amerikanci koga su doveli na vlast pa se pokajali i vracu se na pravu stranu!

Građanin🇲🇪
Gost
Građanin🇲🇪

Gospođo, vrijeme je bilo i da se počnete sastajati sa pravim državnicima. 🙂
Nije slučajno, nije. Rekoh ja danas. 🙂

Send this to a friend