Politika

Đukanović: Rješavamo delikatno pitanje crkve, nećemo nasjedati na provokacije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na poziv ambasadora Rumunije, zemlje predsjedavajuće EU, Ferdinanda Nagya, bio je gost na radnom ručku ambasadora država članica Evropske unije akreditovanih u Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović zahvalio je ambasadoru Nagiy na inicijativi za sastanak i Rumuniji na posvećenom odnosu bilateralnoj saradnji i evropskoj perspektivi regiona tokom uspješnog predsjedavanja.

Istovremeno, zahvalio je šefu Delegacije EU i svim amabasadorima zemalja EU na nedvosmislenom doprinosu usvajanju evropskih standarda i sistema vrijednosti u Crnoj Gori na njenom putu  integracije. Predsjednik je naglasio značaj tajminga ovog sastanka u kontekstu juče usvojenih zaključaka Savjeta za opšte poslove, nedavno održanih izbora za Evropski parlament i objavljenog  izvještaja o napretku zemalja ZB, kao i diskusija o strateškim kretanjima EU i njenog odnosa prema ZB.

Predsjednik je ocijenio da su zaključci Savjeta ispod onoga što su bila očekivanja ZB, napominjući da bi bolje bilo za stabilnost regiona i Evrope i ekonomskog i demokratskog razvoja, da je postignut viši nivo kompromisa. Bilans je možda realan izraz onoga kako stanje vidi EU, ali nije u saglasju sa onim kako ga mi iz regiona vidimo, kazao je Đukanović, posebno u kontekstu odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i dodao da ovaj region nikada neće biti stabilan bez integracije i ne može doživjeti potreban tempo ekonomskog i demokratskog razvoja.

Pronaći balans

Stoga je, prema ocjeni predsjednika, izuzetno važna buduća umješnost evropske politike, da nađe balans između onoga što su očekivanja prema Balkanu i Evrope kao globalnog igrača.

Predsjednik je kazao da je Crna Gora u prethodnih nekoliko godina pokazala evidentan napredak i jasnu strategiju i kontinuirano rastuće kapacitete koji garantuju da će se ta strategija realizovati. Uz svijest o nemogućnosti savladavanja svih deficita preko noći, predsjednik je naglasio da je Crna Gora uspjela da sačuva multietnički sklad i emancipuje zemlju od zavisnosti prema regionu, i da danas kao članica NATO, na odmaklom putu ka EU dokazuje da je u stanju da se nosi sa svim izazovima. Crna Gora će nastaviti  sa beskompromisnim unapređenjem vladavine prava i očuvanjem dobrog tempa ekonomskog razvoja, kazao je između ostalog Đukanović.

Domaćin radnog ručka u ime rumunskog predsjedavanja je poručio da će ta zemlja nastaviti da podržava politiku proširenja u skladu sa individualnim napretkom i da dijeli ocjenu Komisije o potrebi EU da bude kredibilan partner koji poštuje svoja obećanja prema zemljama kandidatima koje su ispunile obaveze. Veoma sam ponosan što sam bio svjedok izuzetnog napretka Crne Gore tokom mog diplomatskog mandata, kazao je Nagy.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, osvrnuo se na uspješno predsjedavanje Rumunije i zaključke Savjeta koji su, kako je kazao, najbolji kompromis i najbolji mogući rezultat. Ono što je bitno jeste da je potvrđena snažna posvećenost proširenju, naveo je Orav.

Aktivna uloga Crne Gore u regionu

Istakao je da su neophodni dodatni napori u cilju unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode izražavanja i medijskih sloboda, kao i da EU prepoznaje pozitivan napredak u ekonomskom razvoju, i srdačno pozdravlja aktivnu ulogu Crne Gore u regionu i u odnosu sa susjedima i stoprocentnu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom. Unija je spremna da pomogne Crnoj Gori, uključujući i finansijski, kako bi što prije postala dio EU, kazao je između ostalog Orav.

Ambasadori su iskazali interesovanje za stav predsjednika o aktuelnim pitanjima unutrašnje i regionalne politike. Između ostalog, prepoznat je doprinos Crne Gore jačanju stabilnosti regiona i konstruktivan pogled Crne Gore na ocjene EK i zaključke Savjeta.

Tokom radnog ručka posebno je iskazano interesovanje za proces donošenja novog zakona o vjerskim slobodama.

Predsjednik Đukanović je istakao da je Crna Gora odlučna da rješava veoma delikatno pitanje crkve, pri čemu neće nasjedati na provokacije, uzdržavajući se od daljeg zaoštravanja situacije, ali će beskompromisno braniti svoje interese. U odgovoru na zainteresovanost o primjeni preporuka ODIHR-a, Predsjednik je izrazio optimizam u pogledu daljeg rada Privremenog parlamentarnog odbora, pažljivo gradeći dvotrećinski konsenzus. S tim u vezi, bićemo vrlo inicijativni za obnovu dijaloga sa opozicijom o čemu smo i ranije razgovarali sa delegacijom EU i naša ponuda potpuno stoji, kazao je Đukanović.

U pogledu zaštite slobode izražavanja, Đukanović je naglasio da u državno političkom kursu nema nijedne dileme koliko je to važno pitanje i koliki je značaj medija za demokratski razvoj društva. Cilj je da se zakonodavnim i institucionalnim okvirom stvaraju uslovi za punu slobodu i nezavisnost medija i maksimalnu profesionalizaciju, što jedino može biti doprinos demokratizaciji društva.

M.D. 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joveta
Gost
Joveta

Dok ne bude autokefalne cpc..nista od vjecne Crne Gore,zato U PAMET SE DOBRO CRNOGORCI

Drale
Gost
Drale

Pita li ga ko oce li rjesavati koverat onaj vise?????

razocaran
Gost
razocaran

Е па гос.Предсједниче,и ми ћемо бити безкомпромисни у одбранионога, што су наши предци градили ХИЉАДУ година.

Sigurica
Gost
Sigurica

Delikatno je što se tiče CPC, a ovo bezkompromisno je problem, zato što je opšte poznato da će pokušati ono „ biće kako ja kažem” … ovaj put pod pritiskom n e v j e r n i k a.

Zigman
Gost
Zigman

Svaka cast predsjednice , narod je uz Vas

Edi89
Gost
Edi89

Drzava ce vratiti svu svpju imovinu koja je oteta

Zemljo moja
Gost
Zemljo moja

Kada cete PENZIJE povecati…Ne brinite dje cemo se BOGU moliti…
Sa platom I penzijom MOZEMO SE ZA stolom u KUCU moliti..
PREVISE JE posijane MRZNJE MEDJU ljudima …BOG VAM U pomoc

Petko
Gost
Petko

Stvarajte vi crkvu, niko vam ne brani, stvorite ih i 10 ako mislite da će vam ih ko priznati, a evo i jeste je stvorili prije 30 godina i registrovali kao NVO ali vam je niko ne priznaje. Nije stvar u tome hoćete li vi stvarati neku vašu crkvu, eto vam im tamo, nego NE DAMO VAM SVETINJE. Sve crkve… Više »

Bel
Gost
Bel

E tebe će pitat Petko !!

oganj
Gost
oganj

Naravno da nece. A ko da ih uzme.oni sto ispod tende stanu? Ili ce uvozit iz amerike dijasporu kao na referendum.probaju ,probaju eksperiment ali treba se drznut krenuti na ono sto nije tvoje.

voda na oganj
Gost
voda na oganj

Nezavisna i slobodna drzava Crna Gora ce da vrati svoju crkvu i svoju imovinu…snagom zakona i snagom drzave, koja je svoja na svome.Lako je dokazati vlasnistvo drkava, postoje istorijski spisi ..ali ne oni iz srvijanske kuhinje koju su pisali servijanski popovi i politicari da obmanu narod.Nije narod vise neobrazovan, lako je doci do tacnih cinjenica, osim onih koji to nece… Više »

Pajo
Gost
Pajo

Te crkve su napravili Nemanjići i vladike SPC.

Joveta
Gost
Joveta

Pajo.onaj manastir u Ct smo napravili mi Cetinjani..nasi djedovi pradjedovi i cukundjedovi i ostali nasi preci.a sa tvojim srpskim vladikama..koji nikad u Srbiju posli nisu..tu pricu pricaj budalama..ima ih i previse

Joveta
Gost
Joveta

Ima vremena..vidjeces koliko nas je..i da li ispod tende mozemo da stanemo..

Joveta
Gost
Joveta

Petko imam osjecaj da si strasno opasan .citava CG drhti od tebe i takvih kao ti…brbrrrrrrr.Jos malo ces Ct manastir moci vidjeti samo na slici..I rece li ti da je Ct manastir Spc..kako to..kada su u Ct 90 %ljudi nacionalni Crnogorci..a manastir gradili nasi preci,koji su nas naucili ko smo i sto smo..I mi kao to otimamo..ne moj Petko. mi… Više »

Leart
Gost
Leart

Sve glasove manjina i crnogoraca milo je pokupio novom odlukom o smanjenju velikosrpskog uticaja u drzavi

Komita
Gost
Komita

Milo je tip covjeka koji sebi obezbijedi uslove da vodi drzavu i onda rukovodi s kako misli da treba dok ovi besposleni lajavci po citav dan mudruju ,samo jako,mislim da ce dps na sledecim izborima apsolutnu vecinu uzet sad kad se opozicija ovako izblamirala

Stefo12
Gost
Stefo12

A dzaba Milo o evropskoj uniji pricas kad bi nas primitivni narod radije isao na cvarkijadu u srbiji nego u evropu ,pih ,pola ovih sto komentarisu ne znaju nac pola evrope na mapu

Viorika
Gost
Viorika

Naučili Rumuni da Priština nije u Crnoj Gori! Napredak za Crnu Goru, nego što!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ovo pitanje ce Milu doci glave. Zapamtite

Trekingmaster
Gost
Trekingmaster

Pusti crkvu. Kad ces vrnut opljackane pare gospodaru? Vele imas milijarde, mozda lage

LOLCINA
Gost
LOLCINA

“Vladat” će taj dozivotno. Glavu dajem ako grjesim.

Delboj
Gost
Delboj

Nema tu nista delikatno. Zna se kako se treba ponasati prema neprijateljima drzave Crne Gore – jedan dekret i uzurpatori nase imovine da se
vrate u sume odakle su i dosli. Dekretom su usli u nase crkve, neka dekretom i izadju.

IZAĐI MALA😘😘
Gost
IZAĐI MALA😘😘

Jedan sendvič za tebe🍔🍔🍔🍔🍔🍔i kupi vodu vrućina je.

Ljuta
Gost
Ljuta

Evidentan NAPREDAK? A na skupštini Brajović rekao da smo od 32 poglavlja privremeno zatvorili 3….nije rekao koje..

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Biće korupcija i te manje bitne fore.

Send this to a friend