Politika

Đukanović: Samosažaljivo prenemaganje Vučića, stavio se u ulogu promotera velikosrpske politike, prekrajanje granica izazvalo bi rat

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je danas komentarisao tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je nedavno izjavio da je Crnoj Gori na sceni pećinski nacionalizam, ocijenio da je riječ o samosažaljivom prenemaganju srpskog predsjednika, koji se stavio u ulogu promotera velikosrpske politike. Govoreći o non paperu , koji je prvi pomenuo slovenački premijer Janez Janša, Đukanović je upozorio da bi svako prekrajanje granica izazvalo rat. On je saopštio i da zbog nedavnih dešavanja na Miločeru i Svetom Stefanu Crna Gora može imati ozbiljne posljedice, i izgubiti najmanje 100 miliona eura, jer je Aman pokrenuo arbitražu i najavio da postoji mogućnost da ode iz Crne Gore.

“Tragikomično je kada neko ko očigledno preuzima na sebe odgovornost i autorstvo za bujanje velikosrpskog nacionalizma da adresira Crnoj Gori. Pokušajmo da se sjetimo jedne štete i žrtve koje je crnogorski nacionalizam  proizveo. Jasno je koliko je proizveo velikosrpski nacionalizam. Srbiju pistovjećuje sa velikosrpskim nacionalizmom”, kazao je Đukanović odgovarajući na novinarska pitanja.

On ocjenjuje da imamo direktnu izjavu predsjednika Srbije koji se stavio u ulogu promotera velikosrpske politike.

Đukanović naglašava da se slabost pozicije srpske politike ogleda u tome da se umjesto argumenata potežu kvaziargumenti iz prošlosti, te da je cilj diskreditovati predsjednika Crne Gore makar lažima.

“Šta možete očekivati od ministara koji ne mogu da prebace preko usta žaljenje zbog onoga što se desilo u Srebrenici. Očekujete od njih da imaju razumijevanja za porodicu Zvicer, za nesrećnu majku koja je zavezana za drvo gledala u kuću koja gori sa njenim članovima porodica. Neke ocjene zvuče toliko bijedno, bez argumenta, toliko politikanski, da je i ovo pažnje previše za njih “, dodao je Đukanović.

Non paper: Opako štivo

Non-pejper koji je Briselu navodno dostavio Janša predviđa ujedinjenje Kosova i Albanije, pripajanje djelova Republike Srpske Srbiji, a hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj, kao način za rješenje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu i ubrzanje puta ka EU i NATO – je kako kaže Đukanović opako štivo.

“Pročitao sam memorandum i to je opako štivo. Predlagati Balkanu korekciju granica je obavezan ulazak u rat i nadam se i da u regionu i međunarodnoj zajednici postoji dovoljno adresa koje neće dozvoliti zabasavanje u scenario koji smo već doživjeli”, kazao je Đukanović.

On je rekao da za njega sadržaj ovog dokumenta nije nikakvo iznenađenje.

“Sjetite se da te ideje žive sve ovo vrijeme. Ni to kroz istoriju nije neobično. Ko god da mu je autor predstavlja opako štivo. To je mogao napisati neko ko priželjkuje rat “, podsjetio je on.

Aman najavio mogućnost da ode iz Crne Gore

Đukanović je naglasio da je zaprepašćen dešavanjima na Miločeru i Sveom Stefanu, kada su građani porušili ogradu i napali obezbjeđenje Adriatic propertiesa koji upravlja Svetim Stefanom, ocijenio je da će činjenica da se Vlada i Tužilaštvo ne bave, kako je kazao, divljanjem na Miločeru, državu koštati ne manje od sto miliona eura.

“Ovih dana sam imao na njihovu inicijativu više razgovora sa investitorima u turističke rizorte u Crnoj Gori. Njihovo zaprepašćenje i strah je onim što su vidjeli posredstvom tv kamera sa Miločera i Svetog Stefan. Dakle, vidjeli su divljanje predvođeno zvaničnikom nove vlasti, makar sa lokalnog nivoa, vidjeli su rušenje nekih objekata koji su sastavni dio investicije koju je realizovao investitor i kao rezultat toga danas imamo najavu operatera koji je na neki način značka, koji je brend Crne Gore kao turistričke destinacije – Amana da ove godine neće otvoriti te objekte sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Naravno, investitor kao druga karika u tom aranžmanu bez Amana ne želi da radi u Crnoj Gori. Ono što nam se smiješi nakon onog divljanja jeste arbitraža u Londonu. Ako se ta arbitraža dogodi, ono što sam siguran da ne može proći sa štetom od manje od 100 miliona po crnogorski budžet. Može samo više”, rekao je Đukanović nakon današnje dodjele nagrada Privredne komore.

On je upozorio da će biti ozbiljna šteta po crnogorsku ekonomiju.

Spržena zemlja projekcija nove vlasti

Đukanović je kazao da sumnja da potezi Vlade Crne Gore u posljednjih pet mjeseci nijesu posljedica neznanja, već loše namjere da se Crna Gora baci na koljena bez identiteta i ekonomskog potencijala.

Prema njegovim riječima nova vlast se služi politikanskom retorikom kojom se štiti od neugodnih pitanja šta ona radi na unapređenju ekonomskog i demokratskog razvoja zemlje, i naglasio da potezi nove vlasti ubjedljivo svjedoče da kod nove vlasti postoji manjak vizije.

“Vlada je već peti mjesec u funkciji, dovoljno dugo da se budžet pripremi kao razvojna pretpostavka za 2021. godinu i dokument strateške vizije razvoja crne Gore. Kada čujem ocjenu “spržena zemlja”, plašim se da je riječ o projekciji koju nova vlast ima o Crnoj Gori. Potezi koje preduzima nova vlast me navodi na sumnji da se radi o ideji da Crna Gora bude spržena zemlja. Možda vlast želi da sprži crnogorsku ekonomiju i traži alibi kroz priču šta je radila prethodna vlast”, rekao je Đukanović.

On smatra da se pokušavaju sakralni i kulturno-istorijski spomenici izuzeti iz neupitnog vlasništva Crne Gore, naglašavajući da je to pokušaj uskraćivanja identiteskog znaka države.

“Prvi potez Vlade duboko ekonomski nepromišljen, površen i senzacionalistički bio je ukidanje nacionalne avio kompanije sa sumnjivim obrazloženjem i sumnjivijim najavama kako će se bez ulaganja osnovati nova kompanija. Sumnjam da nije sve posljedica neznanja, već loše namjere da se Crna Gora baci na koljena i da se onda tako obezličeno bez identiteta i bez ekonomskih potencijala privede na žrtvenik politici koja vjekovima Crnu Goru doživljava kao svoju prijetnju”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u posljednjih 20 godina najviše je urađeno po pitanju razvoja Crne Gore.

Ugovor sa SPC

Prema njegovim riječima jako je dobro da sada racionalizuju razmišljanja i da se približimo Temeljnom ugovoru sa SPC.

“Nadamo se da ne pada na pamet ovoj Vladi da to uradi u zakulisnoj proceduri. Moramo da znamo sve tačno. Informacije da nova postava SPC u Beogradu dovodi u pitanjeranije stavove  Svetog arhijerejskog sabora. Uvijek je dobro kada imamo ugovor koji neodgovorne ljude čine obzirnijim, samo se nadam da ćemo imati partnersku spremnost sa te adrese koje ranije bilo da se u Crnoj Gori odvija dobar i demokratski život svih građana, uključujući i one koji žele da upražnjavaju vjerske obrede”, istakao je Đukanović.

Snažno podržava vakcinaciju protiv koronavirusa

Predsjednik države kaže da se problem korone ne može rješavati bez odgovarajućeg medikamenta.

“Korona nije jednostavno oboljenje, prouzrokovala je visok stepen smrtnosti. Treba se vakcinisati. Kojom vakcinom to je stvar izbora. Ja sam kontrolom došao do rezultata da imam veliki broj antitijela. Nikada nisam imao pozitivan test na koronu”, naglasio je Đukanović.

Dešavanja u Pljevljima

Govoreći o incidentima u Pljevljima, Đukanović je rekao da je to postalo uobičajeno u novoj političkoj realnosti u Crnoj Gori.

Podsjetio je na netrpeljivost nakon parlamentarnih izbora, ističući da je dobro da su pripadnici vlasti osudili ta dešavanja.

“Moramo pokazati odlučnost da suzbijemo retrogradne ideje koje žive među nama. Rizuikujemo da previdimo da pored nas žive ljudi koji imaju druga stanovištva, druge civilizacijnske vrijednosti”, naglasio je Đukanović.

O kreditu za auto put Bar – Boljare

Đukanović kaže da nema tajni o tome kako je raena dionica auto puta.

“Projekat je bio na ocjeni kod državnog tužilaštva i urađen je sa zakonkma Crne Gore. Nedobronamjeran može da kaže nešto suprotno. Izbor partnera za posao: dobili smo 4četiri ponude, tvrdim da je kineska ponuda bila najbolja”, dodao je on.

O povoljnim stambenim kreditima

Komentarišući današnje informacije o tome da su mnoge sudije, tužioci, bivši ministri dobili stanove po povoljnim uslovima Đukanović je rekao da nema te informacje.

“Te informaciej treba provjetiti, a odgovore za te odluke treba pitati o čemu se radi. Ne vjerujem da je Vlada bilo šta radila mimo zakona, Vlada je odgovorna za svoje poslove dok se ne izabere nova. Izenadilo bi me da je nešto rađeno mino zakona”, naglasio je Đukanović.

Razrješenje Popadića – Nije jedini

Govoreći o smjeni izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja Slavoljuba Popadića Đukanović je ocijenio da živimo fazu političkog ćeranja.

“Upozoravam ljude iz nove vlasti da je to pogrešan posao”, rekao je on kratko.

O saradnji sa Demokratma

“Sarađivaćemo sa onima koji žele sa nama da idemo evropskim putem, ko neće, na strani je šovinizna”, zaključio je Đukanović.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Peki
Gost
Peki

Na tvoju zalost, na zalost Crne Gore jel je ugrozena, pocistio te Vucko sa politicke scene u par poteza…. A sam si kriv ti si ga stvorio, nije ti odgovara Tadic

Dado
Gost
Dado

Vaistinu Milo

Meri
Gost
Meri

Bravo Milo

Coa
Gost
Coa

Kad Vučić isporuči Marovića, povjerovaću da niste u dilu.

kutara
Gost
kutara

Prijatelji kako vi se sviđa parola “Od planina pa do mora da je vječna Crna Gora”🇲🇪

CG🇲🇪proljeće🌼
Gost
CG🇲🇪proljeće🌼

🇲🇪❤️🇲🇪❤️🇲🇪

Dusan
Gost
Dusan

Ne mješati se u stvari druge drzave.Mi smo nezavisni,a to sta hoće neko iz inostranstvu,to se ne tice nas.

Milosh
Gost
Milosh

Tako je! Boricemo se za domovinu.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Tako govori pravi državnik kratko, jasno i nedvosmisleno, bravo Predsjedniče!!

Ljubo
Gost
Ljubo

Svaki dan ovu pricu treba da pricas a ne jednom u po godine

Dula
Gost
Dula

Kratko jasno. Tako je. Samo naprijed. Vjecna da je Crna Gora.👋 🇲🇪 👋

Janko
Gost
Janko

Milo molim te vrati se

Damir
Gost
Damir

Nema komentara na izjavu Djukanovica pa jel sramota novu vlast koju stetu je proizvela drzavi i narodu koji se bori za egzistenciju sve zarad tudjih interesa pod nekom zastavom pravde i slobode sramota me sto dijelim isti prostor sa takvim ljudima pa dao bih jos 500 stanova po povlascenim uslovima i ne bi bilo 5 posto kolko su ovi stete… Više »

БСК
Gost
БСК

А је ли срамота тебе да овако нешто кажеш? Погледај конференцију Вање Ћаловић. Можда ти то нешто каже.

KOMIT
Gost
KOMIT

@BSK
Vanja priča ono za šta je plate.
Nikad nije bitno šta kaže, već ko kaže!

Niro
Gost
Niro

Pa i Vanjini roditelji kao i mnogi profesori na čelu sa Rukoljubom koji podržavaju ovu nesretnu vlast su dobili stanove od države

Snjeg
Gost
Snjeg

Ja pogledah iiiii.Cisto spinovanje i politikanstvo.

Alex
Gost
Alex

Vanja je placena da to kaze!

Alex
Gost
Alex

Vanja,dobi li ti stan?

WikiliksVrbas
Gost
WikiliksVrbas

Neka ga,Milo. Znaš da uživa da glumata,pusti mu na volju. Gre’ota je nešto mu zameriti.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Ajde više brate, Tebe čekamo!!!
Britvo!!!🇲🇪

Mina
Gost
Mina

Dobro i tacno si ocijenio Vucica.A tek njegovi placenici u Crnoj Gori,sta za nji reci.

Suzana
Gost
Suzana

Milo- kralju! Nijesu ti ni do clanaka. Nasmija me!😅 Jado Vucic, sjadjen svojim jadilom.

RS3
Gost
RS3

Najžaslosnije,što i ovđe ima ljudi,koji vjeruju ovoj Šešeljovoj,podrepnoj buvi.A ima ih podosta,na njegovom platnom spisku.Očigledna je namjera,da iskompezira,neminovno priznanje Kosova,krviprolićem po crnogorskim ulicama.

marius
Gost
marius

Tacno je g. Predsjednice da je Vucic glavni kreator ideje “srpski svet2, al je i tacno to da on nema “petlju” da to toliko glasno iznosi u javnost. Za to mu sluze “uboge”sluge u vidu Vulina , Dacica, Dodika ,nekakvog Rakovica, i nekih odavde “nasih”, koje ce kad ga svijet ofta , ladno pustit niz vodu.

beharovic serif
Gost
beharovic serif

Kako je nova vlada dosla na vlast tako su poceli nemiri mrznja naroda posle 30 god Povampirene cetnicke horde su se probodile njih ova vlast i podrzava ?

Send this to a friend