Politika

Đukanović: Slobodarstvo i antifašizam naše su neprolazne ideje vodilje, stameni temelj hiljadugodišnje crnogorske državnosti

Na Čevu je danas svečano ozvaničen početak radova na izgradnji magistralnog puta Cetinje – Nikšić. Planirano je da prva dionica puta od 23 km biti završena najkasnije za tri godine, kao i da će projekat za nastavak saobraćajnice od Čeva do Nikšića, odnosno do tačke spajanja sa magistralnim putem Danilovgrad – Nikšić biti spreman već na jesen ove godine. Svečanosti je prisustvovao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je tom prilikom izjavio da nije slučajno što je ovaj događaj organizovan na Čevu uoči Trinaestog jula, najslavnijeg datuma u crnogorskoj istoriji.

“Nedaleko odavde, u ranim jutarnjim satima prije 79 godina, čevski ustanici su napali i za vrlo kratko vrijeme zarobili italijansku postaju. Oni su zajedno sa ustanicima širom Crne Gore upalili prvu baklju slobode u porobljenoj Evropi, koja plamti i danas u slobodnoj i nezavisnoj državi Crnoj Gori. Zemlji koja se prepoznaje kao faktor stabilnosti u regionu, uvažena članica NATO, najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima. Slobodarstvo i antifašizam naše su neprolazne ideje vodilje, stameni temelj hiljadugodišnje crnogorske državnosti”, poručio je Đukanović.

On je podsjetio da se na današnji dan prije 142 godine odlučivalo na Berlinskom kongresu o sudbini Crne Gore, na kom je 13. jula stekla i zvanično međunarodno priznanje.

“Proširenu nezavisnu državu crnogorski narod je dočekao praktično bez bilo kakvih saobraćajnih komunikacija. U jednom crnogorskom časopisu toga doba piše da su crnogorski putevi “na mnogijema mjestima rđavi i strmeni, da jedva konj natovaren preko nji može hodati…”, i u nastavku “…putevi, koji vode kroz Crnu Goru, izuzimajući one preko Bjelopavlića i Crmničkog polja, nijesu ništa drugo no staze preko krša, po kojima se jedva i sa mukom prolazi.” Mirnodopsko vrijeme nakon međunarodnog priznanja omogućilo je ekonomske pomake u razvoju naše države. Angažovanjem trogirskog arhitekte Josipa Sladea, Crna Gora je već 1881. imala 41,5 km kolskih puteva. Izgradnja puta od Cetinja do Nikšića nametnula se kao neophodnost poslije Berlinskog kongresa, radi povezivanja dva dijela Crne Gore”, naglasio je predsjednik Crne Gore.

To je, kako je dodao, bio preduslov za integraciju državnog prostora i važan koridor tadašnjeg ekonomskog razvoja.

“Nikšić i nikšićki kraj sa svojim ekonomskim potencijalima, razvijenom trgovinom i zanatstvom i velikim kompleksom plodnog zemljišta, značio je mnogo za postberlinsku Crnu Goru. On je bio ekonomsko i administratovno središte za zapadne i sjeverozapadne oblasti crnogorske države, od Grahova do Pive, Drobnjaka i Šaranaca, tako da je saobraćajna veza Nikšića sa Cetinjem bila od izuzetne važnosti. Tim putem spajala se “stara” i “nova” Crna Gora. Prema tadašnjim planovima trasa je išla pravcem Cetinje-Čekanje-Čevo-Danilovgrad-Nikšić. Na toj relaciji do tada je postojala samo konjska staza”, istakao je Đukanović.

Podsjetio je da je crnogorska Vlada 1886. započela izgradnju prve dionice kolskog puta dužine 32 km, od Danilovgrada do Nikšića, koja je završena 1892.

“Nastavljeno je sa izgradnjom dionice od Čekanja do Danilovgrada, u dužini od 42 km, koja je završena 1900. Tako je Nikšić povezan sa Cetinjem 22 godine nakon što je vraćen u sastav Crne Gore. Država je bila siromašna, ali je uz najveće napore gradila puteve i 30-tak godina nakon Berlinskog kongresa imala ih je nešto duže od 500 km. Katunska nahija i nikšićki kraj imaju dugu tradiciju zajedništva, nastalu u vrijeme oslobodilačkog pokreta protiv Otomanske vlasti”, naglasio je Đukanović.

On je dodao da od 18. vijeka dolazi do većih migratornih kretanja katunskog stanovništva koje se počelo naseljavati u okolini Nikšića.

“Mudri mitropolit Petar I podsticao je taj proces, računajući da će Katunjani kad za to dođe vrijeme značajno pomoći u oslobađanju Nikšića. To se i desilo tokom „Veljeg rata“ 1877. godine, nakon kojeg dolazi do masovnijeg seljenja Katunjana prema Nikšiću. Oni su time bili i značajan oslonac crnogorske državne ideje u ovoj tek oslobođenoj oblasti. U istorijskim događajima koji su obilježili to vrijeme, Čevo je kao jedno od središta Katunske nahije imalo značajno mjesto u snaženju oslobodilačkog i državnotvornog pokreta Crne Gore. Čevljani su bili pouzdani pomagači vladike Danila u vrijeme obnove crnogorske nezavisnosti. Prvi crnogorski guvernadur bio je sa Čeva, predstraže Cetinja, čuvara granice prema Otomanskom carstvu, koja je počinjala na Garču. Čevljani i ostali Katunjani posebno su se istakli 1756. godine kada su kod Prediša nanijeli veliki poraz osmanskoj vojsci koja je nadirala prema Cetinju. Ovjekovječio ga je Njegoš poznatim stihovima “Čevo ravno, gnijezdo junačko…””, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima najveći razvoj infrastrukturne izgradnje i međugradskog povezivanja modernim asfaltnim putevima Crna Gora je doživjela u vrijeme socijalizma.

“Današnji put koji vodi od Cetinja preko Čeva do Nikšića izgrađen je 1968. Za nepun vijek i po od Berlinskog kongresa naša zemlja se može pohvaliti sa 7000 km modernih puteva. Takav napredak smo ostvarili u decenijama mira nakon Drugog svjetskog rata, kao ravnopravna socijalistička republika u jugoslovenskoj zajednici. Ponosni smo što smo i u vrijeme njenog krvavog raspada jedini sačuvali mir, učvrstili međunacionalni sklad i prije 14 godina sa olovkom u ruci, poštujući zahtjevne evropske demokratske standarde, obnovili nezavisnu državu. Prigoda je za podsjećanje na ove istorijske lekcije koje smo u međuvremenu naučili”, podsjetio je Đukanović.

On naglašava da ohrabruje podatak da će prva dionica puta od 23 km biti završena najkasnije za tri godine, kao i da će projekat za nastavak saobraćajnice od Čeva do Nikšića, odnosno do tačke spajanja sa magistralnim putem Danilovgrad – Nikšić biti spreman već na jesen ove godine.

“Pored ekonomskih benefita za Cetinje i Nikšić, za Čevo i cijeli ovaj kraj, a time i za Crnu Goru, ovaj put će biti i važna fizička spona između dva značajna centra crnogorske državnosti i istorije. Ovaj poduhvat dobija na vrijednosti i time što ga organizujemo u vremenu kada je naša zemlja, kao i cijeli svijet, suočena sa pandemijom COVID-19, jednim od najtežih izazova savremene civilizacije”, rekao je Đukanović.

Istakao je da možemo biti ponosni na to kako se crnogorski zdravstveni sistem i sve državne institucije bore sa tim nevidljivim neprijateljem.

“U prvom špicu pandemije ostvarili smo rezultate za respekt. Moramo biti maksimalno fokusirani na zaštitu i očuvanje zdravlja ljudi, i svi pojedinačno dati doprinos tome i u ovom drugom, još jačem naletu. Koristim priliku da pozovem sve na dosljedno poštovanje mjera nadležnih državnih organa. To je preduslov da se maksimalno posvetimo saniranju ekonomsko-socijalnih posljedica, svjesni da je pred nama veoma izazovan zadatak vraćanja u funkciju pandemijom paralisane ekonomije. Infrastrukturni projekti, poput puta čiju gradnju danas promovišemo, krijepe optimizam i potvrđuju vitalnost Crne Gore i naših građana da uvijek budemo najbolji kada je najteže”, ocijenio je on.

Đukanović je kazao da nas čekaju i redovni parlamentarni izbori za koje se nada da će biti održani u planiranom terminu 30. avgusta.

“Uvjereni smo da će građani i ovoga puta znati da izaberu najbolju ponudu; da će Crna Gora koja je nakon sticanja nezavisnosti zabilježila vidan ekonomski i demokratski uzlet, postala članica najmoćnije političko-bezbjednosne alijanse u istoriji čovječanstva, uspješno nastaviti put reformi i evropskih integracija, u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života za naše građane. Želim vam srećan početak radova, uvjeren da je i ovaj projekat još jedan doprinos ostvarenju ovog cilja. Takođe, koristim priliku da vama ovdje prisutnim, kao i svim građanima Crne Gore, poželim srećan Trinaesti jul – Dan crnogorske državnosti”, zaključio je on.

48

avatar
1000
39
9
0
 
42
JorgejednomSunce s jugaCPC VranjinaZivi se
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jorge
Gost
Jorge

Ne okrecite prico to slusam evo 30 godina od te price se ne živi , ja kako znam plate male i živimo u nadi evo cela moja mladost ode biće bolje, jednostavno samo vi živite bolhe vas nekoliko i punite svoje budzete i nikad vam dosta dok neki 250 € 300€ prima na kraj mjeseca ne ostane ništa. Korumpirana i… Više »

jednom
Gost
jednom

Neka nam je srecan Dan Drzavnosti! Zivi i zdravi bili! Sve ce proci ali mi ostajemo da zivimo zajedno
Svima sve najbolje

Sunce s juga
Gost
Sunce s juga

Prodje jos jedan dan a mi ostajemo u mjesto

Zivi se
Gost
Zivi se

I tako korak po korak idemo naprijed u “”””koronsku ekonomiju””” .Niko ne pominje vise ni auto puteve ni hidroelektrane a tek turizam ..E to je tek napredak .Sve iscerala ” korona ” ..A koliko ce trajati I to je pitanje Pitanja ima ali odgovora nema .Samo politicka nadmetanja do izbora A onda pa pa ekonomijo Ostajte mi zdravo narode moj… Više »

NIKOLINA
Gost
NIKOLINA

Moze li most reko Veriga da se napravi u medjuvremenu

Kotor66
Gost
Kotor66

Sad put sledece izbore im dovedi internet i pametne telefone pa ce za nekih 40god pvim tempom zivjet kao mi danas….radujte se putevima, gradskoj rasvjeti, trotoarima…glasajte i podrzite ga…imacete internet za 4god i besplatnu obuku za to…znassss kako je internet dobaaaar ufff, internet puteve i struju je izmislio neki Djukanovic sto se vas tice….Zivjeli

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

[email protected] si ime izabrao kad neznas da je DUKLJA prva slovenska kraljevina priznata od svijeta 1078 godine bitno da slavis bitku na Kosovo koju ste izgubili

Marko
Gost
Marko

Januara 1916. i Srbija i Crna Gora, nakon junačkog otpora, su bile pregažene od Njemačke i Austrougarske vojske. Nije sramota izgubiti boj od jačeg. I nije sramota obilježavati pogibiju junaka, ni 1389 ni 1999…. sramota je pobjeći iz boja…

CPC Vranjina
Gost
CPC Vranjina

@ Zagor nauci jado prvo mapu i geografiju dje Slovenija a dje Srbija dako sastavis Duklju i slavnu ZETU postojbinu Dusanovih junaka

Ljubo
Gost
Ljubo

Neka je sa srecom cemu se nada onaj koji ne podrzava ovo

robert
Gost
robert

Zavrsice kao put od Kosanice do Bobova u PV sto su počeli prije 15 dana. Sad izjavili da ne mogu zbog epidemije medju pripadnicima inženjerske vojske čija mehanizacija probija put. Laživa kampanja DPS sekte.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

7000 km modernih puteva hihihihihihihihihihihihihihihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Mićun
Gost
Mićun

Samo složni možemo prosperirati, od Boke do Rožaja i od Pljevalja do Ulcinja.

Sve 5
Gost
Sve 5

Ulaganje u kulturu i nfrastrukturu nikada, ali nikada ne može biti promašena investicija.

El Grande
Gost
El Grande

3 godine će da prave 23 km puta. Sprdnja od države.

lllllllllllllll
Gost
lllllllllllllll

Treba ulagati u kulturu, emancipaciju a bogami i poraditi na civilizovanosti onih sjevernih krajeva. Da ne može svaka fukara njima manipulisati. I oni su dio našeg naroda. Mudrosti prije svega.

Feniks
Gost
Feniks

Ulagati u ❤️ Države.

Milos
Gost
Milos

a sto se tice zadnjih godina radili ste puteva i puteva. Svaka zabit je dobila infrastrukturu da ne pricam projektima za koje svaka cast. Niksic cevo cetinje. Niksic zupa kolasin. 4 trake podgorica danilovgrad. Zaobilaznica podgorica. 4-5 puteva po sjeveru. Gledao sam Bemax .ludilo

Dok ne popadamo
Gost
Dok ne popadamo

Niksic cevo cetinje put nema krivina ogranicenje 100

Crnogorac
Gost
Crnogorac

O ovom putu pričaju evo već 15 godina šta vam je?

petar
Gost
petar

Ovo sigurno nijesu predizborna obecanja, cojeku je jednostavno stalo do naroda.

Misko
Gost
Misko

Mogli ste poc jos koju stotinu godina unazad da vodite izbornu kampanju.. Antifasista pravih koji su oruzanom borbom sa oruzijem u ruci lomilii fasiste u bioloskom smislu je sve manje I manje. A vasa prica iz desete ruke reklo bi se da ste presli I Sutjesku i Neretvu da ste ranjavani zarobljeni prebijani.To su neki drugi bili a ne vi.… Više »

Gigi
Gost
Gigi

Pogledaj Sta je ifasizam.Sve u crnoj gori je DPS napravio da sad imamo fasizam I to strastveni.Tako vladate 30 godina na idejama fasizam.

086
Gost
086

Sa srecom! Zasluzili su Cevo i Katunska nahija malo da zivnu. Neka nam je vjecna Crna Gora!

Crnojevic
Gost
Crnojevic

Ponosan sam na naseg predsjednika koji je jedini pravi lider!

Miroljub
Gost
Miroljub

Sjajno, ovo je os sustinske vaznosti za sve mjestane

Kika
Gost
Kika

Cak i za ovakvu jednu veliku i bitnu investiciju ljudi koji su zlonamjerni nalaze mane i nalaze greske

Kika
Gost
Kika

Orijentacija nase drzave je jasna, ulaganjem u infrastrukturu minpodizemo standard i kvalitet zivota

Lenka
Gost
Lenka

Svaka cast posjetiti svoje mjesto i jos pokrenuti ovakav jedan proekat koji je od sustinske vaznosti za Cevljane

Zdravko1986
Gost
Zdravko1986

Najbitnija stvar je da se nasa infrastruktura poveze i obnovi. Bravo!

Teona
Gost
Teona

Ovo je jos jedan dobar primjer ulaganja u nasu perspektivu i buducnosti

nikola M
Gost
nikola M

Hvala predsjedniku za sve🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Nomad
Gost
Nomad

Malo si rekao hiljadu godina, trebao se reći deset hiljada godina. Ona 1878 i Berlinski kongres ne uklapa se u matematiku vas političara.

putevi nasušni
Gost
putevi nasušni

Lijepo je da se rade putevi, bilo đe u Crnoj Gori, nego svi zaboravljaju najstariji magistralni pravac, “crmičku magistralu”, započetu prije više od 100 godina koja je trebala da poveže Cetinje i Bar preko Ceklina, Ljubotinja, Građana i Crmice.

Enes
Gost
Enes

Gradjani su tu da izaberu najbolju ponudu.Samo naprijed.

Marina
Gost
Marina

Pored svog mukotrpnog rada na svakom polju, izboricemo se i sa ovom pandemijom.

Igor
Gost
Igor

Neka je sa srecom pocetak radova.

Tamara
Gost
Tamara

23 km će završit za3 god. Hahahhah
Ovo stvarno nema više smisla od CG su svi digli ruke

CrnaGora
Gost
CrnaGora

A ti ako ces prije idi kod Vučića.

Putnik
Gost
Putnik

Dobro si rekao. Vucko ipak sagradi prije. A i vidi se, da se ne lazemo.

Budvanin
Gost
Budvanin

da sva mehanizacija iz CG dodje ne moze se zavrsiti prije. Ocigledno da nemas pojma kuda taj put ide.Nema krivina a samo da se polome stijene i poravna treba dvije godine. Ko zna koliko je milion kubika materijala sve stijena zna o cemu se radi. To je samo prva dionica jer druga je cevo niksic.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ako smo za nato i eu,onda je i antikomunizam naša osnovna ideja vodilja.

znanje
Gost
znanje

antifasizam nasa osnovna ideja vodilja kao i cijele evrope,
ne smije se fasizam zapakovati u oblandu antikomunizma, ako me razumijes.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Onaj koji zna ispade da je najvisa neznalica.Znas onaj vic za fakultetlije iz srbije……da sam znao da se ovako lako zavrsava fakultet,zavrsio bih i srednju.Koji ti zavrsi?

Hurem
Gost
Hurem

Onaj koji zna ama bas nista ne zna.Na tekoviama antifasizma smo zehvalni svima koji su ucestvovali u borbi protiv fasista .Zahvalan im je cijeli svijet bili komuisti ili ne ,svi osim cetnika koji su vezani ili su u srbistanu.NEKA IM JE VJECNA SLAVA I HVALA.Onaj koji zna pokrij se usima ,katanac na usne i tad ces sve znat.znat ces da… Više »

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

evo će nk biti najpovezaniji.
za sat na žb, za sat u bd.

El Grande
Gost
El Grande

Za sat iz Nk u Bd?
Kako je kod vas u Petnjici ?
Kako babo i hanuma ?

Srecko
Gost
Srecko

Sa srecom!

Send this to a friend