Politika

Đukanović uručio Borisovu Orden Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je danas predsjedniku Vlade Bugarske Bojku Borisovom visoko državno odlikovanje-Orden Crne Gore na lenti.

Iz predsjednikovog kabineta saopštili su da je Đukanović istakao da je kvalitet odnosa dvije države značajno unaprijeđen od crnogorske obnove nezavisnosti i snažno potvrđen u poslednjem periodu, tokom bugarskog predsjedavanja Evropskim Savjetom.

Borisov, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, tome je dao i lični pečat, snažno promovišući značaj integracije Crne Gore u EU, kao i proširenje Evropske Unije na Zapadni Balkan u cjelini, kazao je Đukanović.

“Istorijski utemeljena saradnja i prijateljstvo bliskih naroda nastavlja se i u ovom vremenu, kako bilateralno, tako i kroz NATO partnerstvo, uz uvjerenje da će se u bliskoj budućnosti nastaviti i u EU okvirima”, rekao je predsjednik.

Premijer Bugarske zahvalio je Đukanoviću na priznanju u ime bugarskog naroda, iskazujući očekivanje da će dvije zemlje uskoro biti partneri i u Evropskoj uniji.

Ističući da ćemo nastaviti da njegujemo istorijske i prijateljske odnose, Borisov je konstatovao da je Crna Gora puno postigla i da je na dobrom putu.

“U tom kontekstu, ukazao je na značajno zalaganje Bugarske i njegovo lično da temu proširenja EU održi vitalnom u krugu partnera u Evropskom Savjetu i kroz više samita koji su već održani ili su u planu”, navodi se u saopštenju Đukanovićevog kabineta.

Predsjednik je podsjetio na stabilnost i dinamičnost kretanja Crne Gore ka zacrtanim ciljevima, integraciji u EU, ekonomskom i demokratskom razvoju.

“Iskazujući zahvalnost za ukupnu podršku Bugarske u procesu integracija i reformi, Đukanović je naglasio da ni Crna Gora ni Zapadni Balkan nemaju alternativu za proces evropeizacije i dostizanje evropskog kvaliteta života. Razumijevajući evropske i globalne procese i potrebu preispitivanja postojećih formula funckionisanja, Đukanović je naglasio da je jedina ozbiljna i stabilna formula za Evropu – ujedinjenje, a za Zapadni Balkan puna integracija u EU. To je, ocijenio je Predsjednik, put za stabilnost i prosperitet regiona, ali i jačanje evropske konkurentnosti na globalnom planu”, ističe se u saopštenju.

Đukanović je, u kontekstu ostvarivanja dinamičnog ekonomskog razvoja, ukazao na priliku za intenzivniju ekonomsku saradnju dvije države, prije svega u oblasti investicija, transfera iskustava u realizaciji složenih projekata i savremenom upravljanju.

“Đukanović i Borisov iskazali su obostrani interes za infrastrukturnim povezivanjem Regiona i saradnjom u oblasti energetike. Ocijenjeno je da će i ova posjeta dati dodatan impuls jačanju međudržavnih odnosa i zajedničkom napretku”, zaključuje se u saopštenju.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Predo
Gost
Predo

Ih, velike važnosti.

Smješak
Gost
Smješak

Blago njemu, zna li od koga je dobio orden!!! 🙂 ha-ha… Nemamo mi drugog posla, nego dijeliti ordenje, bruka!!!

milo balezina
Gost
milo balezina

To milo brate moj

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Predsjednik Bugarske je nekadasnji oficir, pilot na Mig 29.Kapa dolje.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Da, i poslovni saradnik Joce Amsterdama

саша
Gost
саша

и један од мафијаша

Vuko Rajkovic
Gost
Vuko Rajkovic

Evo ti orden Milovicu

KLM
Gost
KLM

Bugarska jes u EU odavno znase i zasto.Inace po svemo gori i od nas.Tako da ovaj orden ima smisla.

Send this to a friend