Politika

Zajedničko za obje vlade je da su beznadežno nekompetentne i apsolutno nedorasle izazovima sa kojima se suočava Crna Gora

Milo Đukanović

Crna Gora je izdržala tešku dvogodišnju golgotu na nogama sačuvavši ono što su najveće vrijednosti njenog savremenog razvoja. To nam daje osnov za optimizam da bi uprkos ozbiljnim oštećenjima mogla uskoro da uhvati priključak na putu svog daljeg evropskog razvoja, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u emisiji “Aritmija”, autorke Tamare Nikčević na Gradskoj televiziji.

<<<Đukanović: Izvjesna velika evropska i građanska koalicija za izbore u Podgorici<<<

“Patriotski protestni skup 4.i 5. septembra 2021. godine na Cetinju povodom desantnog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija uz pomoć helikopterske jedinice Vojske Crne Gore jedan je od najubjedljivijih događaja za opis karaktera crnogorske vlasti tokom prethodne dvije godine. Taj događaj je nagovjestio i brzi kraj Vlade Zdravka Krivokapića koja je nepunu godinu ranije izabrana nakon promjene vlasti na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine”, istakao je.

Za te dvije godine, ističe, već dvije vlade su izgubile povjerenje.

“Vlada Zdravka Krivokapića koja se predstavljala kao vlada eksperata, oslobodilaca Crne Gore i kao vlada 12 apostola pokazala se zapravo kao vlada vjerskih fanatika, kleronacionalista i političkih diletanata. Vlada Dritana Abazovića sebe je predstavila kao vladu koja želi da uspostavi pouzdanu vladavinu prava u Crnoj Gori i beskompromisno se obračuna sa naraslim kriminalom i korupcijom u društvu i koja želi da Crnu Goru što prije dovede do članstva u EU”, rekao je Đukanović.

Nakon samo 113 dana obavljanja svoje dužnosti Vlada Dritana Abazovića je ostavila dovoljno ubjedljivih dokaza da danas možemo da kažemo da je to, kako je ocijenio, vlada koja je razarala ustavno pravni sistem Crne Gore, koja je zahvaljujući ponašanju premijera izbrisala onu veoma važnu demarkacionu liniju između izvršne i sudske vlasti i poništila prethodnu odličnu praksu usaglašavanja pravnog sistema Crne Gore sa pravnim sistemom EU.

“To je, takođe, vlada koja je direktno konkretnim personalnim rješenjima promovisala kriminal u vrh bezbjednosnog sistema i izvršne vlasti Crne Gore, a potpisivanjem takozvanog temeljnog ugovora sebe trajno žigosala kao izdajničku vladu sa ozbiljnim sumnjama da je u pitanju najteži koruptivni aranžman i da je izdaja zapravo posljedica koruptivnog angažmana”, istakao je Đukanović.

Na kraju to je vlada koja je, kako je naglasio, propustila novu izglednu priliku koju je EU dala Crnoj Gori nakon agresije Rusije na Ukrajinu da ubrzanom dinamikom ostvari svoje članstvo u EU.

O napadima na medije: Potpuno neprimjereno rezonovanje i ponašanjr čelnika crnogorske izvršne vlasti

Vlada Dritana Abazovića ostaće upamćena, ne samo kod nas nego i u regionu, i kao vlada sa najvećim brojem etiketiranja i najbrutalnijih napada na slobodu govora i na medije.

“Uključujući i ovo što smo imali priliku danas da čujemo od premijera. Zaista, riječ je o jednom potpuno neprimjerenom rezonovanju i ponašanju čelnika crnogorske izvršne vlasti u odnosu na kapitalno važnu premisu slobode medija kao važnog faktora ubrzanja demokratizacije društvenih procesa”, kazao je Đukanović.

Zajedničko za obje vlade je da su bile beznadežno nekompetentne i apsolutno nedorasle izazovima sa kojima se, kako je ocijenio, suočava Crna Gora u vremenu geopolitičkih poremećaja i apsolutno neposvećene nacionalnim interesima Crne Gore.

“Ovaj dvogodišnji period je potvrdio ispravnost odluka koje je Crna Gora donijela da preuzmemo odgovornost za svoje odluke. Zamislimo da se danas o Crnoj Gori odlučuje u Beogradu?”, kazao je Đukanović i naglasio da uprkos naporima obje vlade u ime Crne Gore se ne odlučuje u Beogradu.

To, kako je poručio, nije poruka samo onima koji tako zamišljaju vršenje vlasti u Crnoj Gori nego i njihovim nalogodavcima.

“Tačno je da je DPS podržala manjinsku vladu čiji je premijer bio Dritan Abazović što je naročito nakon usvajanja takozvanog temeljnog ugovora na vladi izazvalo dileme posebno kod patriotskog dijela crnogorske javnosti. A šta je bila alternativa? Je li bila alternativa da nastavi da traje vlada Zdravka Krivokapića koja je na izborima od građana dobila mandat da traje četiri godine? Da li je to bio bolji izbor?”, upitao je Đukanović odgovarajući na konstataciju da je Vladu Dritana Abazovića podržala Demokratska partija socijalista.

Moramo, smatra, preuzeti odgovornost za svoju i budućnost svoje porodice i države i iskoristiti tu mogućnost ozbiljnim i odgovornim glasanjem na izborima za one za koje vjerujemo da neće iznevjeriti najveće vrijednosti crnogorskog društva.

“Nema razlike između Leposavića i Bratić i Adžića i Marović”

Na pitanje da li smatra da su Filip Adžić i Jovana Marović drugačiji od Vladimira Leposavića i Vesne Bratić, Đukanović je kazao da ne vidi velike razlike među njima kada su u pitanju učinci po Crnu Goru.

“Vjerujem da ćete razumjeti da me pomenute političke i intelektualne gromade ne inpirišu dovoljno da se njima bavim, a posebno da ih upoređujem. Ne vidim neke velike razlike među njima. Za mene je jednako opasan i štetan po društvo neko ko je vjerski fanatik i kleronacionalista, makar bio školovan na dobrim univerzitetima na zapadu. Neko ko je odškolovan tako da nije ustanju da zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti osudi genocid u kojem je ubijeno preko 8.000 nedužnih ljudi. Jednako je taj štetan po društvo, kao što je štetan jedan potpuno bezlični politički čovjek koji sebe želi da predstavi kao stanovnika crnogorske Prijestonice, neko ko je privržen Crnoj Gori, pa čak i CPC, a svoje moralne dileme u odnosu na Zakon o slobodi vjeroispovijesti prevazilazi tako prevazilazi tako što napusti poziciju poslanika, sklonivši se na ugodniju poziciju savjetnika premijera, ostavljajući poziciju poslanika onome koji će umjesto njega izglasati zakon štetan po nacionalne interese Crne Gore”, rekao je Đukanović.

“Potpisivanje takozvanog temeljnog ugovora je najteža izdaja crnogorskih nacionalnih interesa od 1918. godine”

Potpisivanje takozvanog temeljnog ugovora je, ističe predsjednik, najteža izdaja crnogorskih nacionalnih interesa od 1918. godine do danas.

“Ne mislite valjda da bih dao nekome mandat a da pri tome imam saznanje da je sklon da napravi, kao što sam rekao, najveću štetu nacionalnim interesima Crne Gore tokom poslednjeg vijeka. Mnogo toga je bilo sumnjivo, ali šta je bila alternativa?”, rekao je Đukanović i naglasio da u tom trenutku nije postojao bolji izbor za uspješnu odbranu najvažnijih državnih i nacionalnih interesa Crne Gore.

Nije tačno, dodaje, da je izostala reakcija DPS-a na potpisivanje takozvanog temeljnog ugovora.

“Potpisan je 3. avgusta a već nakon nekoliko sati DPS je mobilisala opoziciju i podnešena je inicijativa za smjenu vlade koja je i uslijedila u najkraćem mogućem roku”, podsjetio je Đukanović naglasivši da je uloga opozicione partije da djeluje kroz institucije sistema.

“Zadovoljan sam funkcionisanjem poslaničkog kluba DPS-a”

Zadovoljan je, kaže, funkcionisanjem poslaničkog kluba DPS-a.

“Izprofilisalo se makar desetak novih lica u političkom životu Crne Gore koji su značajno doprinijeli svojim djelovanjem unutar parlamenta. Crna Gora će u kratkom roku imati novu izbornu šansu da ispravi onu neravninu koja je nastala u njenom političkom životu 30. avgusta 2020. godine i da se kroz novi demokratski izhod parlamentarnih izbora opet nađe na putu evropskog prosperiteta”, ubijeđen je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cgcg
Gost
Cgcg

Gospodin..covjek elokventan inteligentan..abazovic i kompanija nisu cipele da mu ciste..ipak je djukanovic jedan covjek i politicar svjetskog kalibra

Burago
Gost
Burago

hvala ti boze za naseg Mila. najvecu legendu svijeta !

Ivan
Gost
Ivan

Belveder nije pao micovic je nedostojan i cetinjani ga nece sćet

Send this to a friend