Politika

Đukanović: Zapadnom Balkanu potrebna odlučnija zaštita od malignog uticaja trećih strana

Zapadnom Balkanu potrebna je odlučnija zaštita od malignog uticaja trećih strana, ocijenio je predsjednik  Milo Đukanović na sastanku sa članovima delegacije Evropskog savjeta za međunarodne odnose (ECFR) koji borave u studijskoj posjeti Crnoj Gori i regionu.

Članovi Savjeta, kako su istakli iz Kabineta, aktuelni i nekadašnji politički zvaničnici, evropski poslanici i istaknute ličnosti društveno-političkog života Evrope, fokusirani su na međunarodne vanjske odnose i države Jugoistočne Evrope.

“Oni su uz zahvalnost za prijem iskazali interesovanje za Đukanovićevo viđenje stanja u Crnoj Gori i regionu, mogućnostima za rješavanje unutrašnjih političkih kriza, ali i geopolitičkih odnosa i posljedica”, navedeno je u saopštenju.

Đukanović je uz zahvalnost za posjetu i interesovanje uvaženih članova Savjeta potvrdio da je tema regiona izuzetno važna za stabilnost Evrope, ali i dalju snagu i prestižnost NATO-a.

“Uz ocjenu o izvjesnom poremećaju na širem globalnom planu, ocijenio je da je aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu posljedica dvije okolnosti, zaustavljenog procesa proširenja i poremećaja na relaciji Istok-Zapad”, istaknuto je u saopštenju.

Foto: Kabinet predsjednika

U tom kontekstu, napomiju iz Kabineta, ukazao je na potrebu odlučnijeg i jasnijeg podsticaja zemljama Zapadnog Balkana za integraciju u EU, i “odlučniju i promišljeniju zaštitu Regiona od malignog uticaja trećih strana što nije samo interes Zapadnog Balkana, već i Evrope”.

“On je iskazao zabrinutost da je oživljavanjem retrogradnih politika, poslednjih mjeseci Zapadni Balkan više na pitanju stabilnosti, nego integracija. Uprkos tome, izrazio je spremnost Crne Gore da se bori za vrijednosti u koje vjeruje, napominjući da je Crna Gora sva svoja strateška postignuća ostvarila zahvaljujući funkcionalnosti države, što je sada dovedeno u pitanje i što se mora rješavati i u skladu sa očekivanjima javnog mnjenja”, naglašava se u saopštenju.

Napominju, članovi Delegacije Savjeta koju su činili direktorica uredništva Le Monde Sylvie Kauffmann, viša saradnica za politiku i širi evropski program Savjeta Engjellushe Morina, poslanica u hrvatskom Saboru i bivša ministarka vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, koordinatorka programa Evropskog Savjeta Maria Simeonova, predsjednik Međunarodnog instituta za mir i bivši zastupnik u Evropskom parlamentu Hannes Swoboda, zamjenica direktora i šefica kancelarije Vessela Tcherneva i direktor i stalni saradnik Evropskog projekta Ivan Vejvoda, zahvalili su Đukanoviću za detaljnu analizu i informacije, važne za razumijevanje aktuelnih regionalnih i geopolitičkih prilika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nato🇲🇪🇺🇸🇬🇧
Gost
Nato🇲🇪🇺🇸🇬🇧

Mi smo zapad🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Bingo
Gost
Bingo

Nato napad zapad

Bingo
Gost
Bingo

Pada zapad

Mile
Gost
Mile

Druže, vi ste sirotinja bez ekonomije i vojske…

Send this to a friend