Politika

Đukanović: Želimo da vidimo više investitora iz SAD i drugih zemalja NATO

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović  primio je delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, na čelu sa senatorom Lindzijem Gremom, koja boravi u Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović je kongresmene upoznao sa aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, naglašavajući posvećenost evropskom i evroatlantskom sistemu vrijednosti, istrajnost u odbrani multietničke demokratije, kontinuirano osnaživanje vladavine prava i doprinos stabilnosti regiona, kao i očuvanju dinamičnog ekonomskog rasta, i podizanju kvaliteta života ljudi.

“Želimo da vidimo više investitora iz SAD i drugih zemalja NATO, svjesni da time dobijamo i novi kvalitet i standarde”, rekao je on.

Đukanović je zahvalio na posjeti i na pažnji koju Sjedinjene Američke Države i Kongres poklanjaju Crnoj Gori, kao i na kontinuiranoj podršci Vašingtona, što je, kako je rekao, značajno doprinijelo očuvanju mira, učvršćenju multietničkog sklada, snaženju demokratije i sprovođenju društvenih reformi. Posebno je zahvalio na podršci za prijem Crne Gore u NATO, što je najvažnije ostvarenje našeg društva u novijoj istoriji.

“Kada smo obnavljali nezavisnost rekli smo da želimo da vratimo Crnu Goru evropskim i evroatlantskim vrijednostima. Imali smo jasnu viziju, pokazalo se i realnu snagu da to ostvarimo”, kazao je Đukanović.

On je posebno apostrofirao ulogu Kongresa u tome, naročito nedavno preminulog senatora Džona Mekejna.

Predsjednik je ukazao i na značaj dinamičnije integracije ZB u EU, kao najpouzdanijeg garanta prevazilaženja zaostajanja, jačanja stabilnosti i prosperiteta, za šta je presudno važno i očuvanje entuzijazma EU i njenih članica za politiku proširenja.

“Mi zaista nepokolebljivo vjerujemo da je mjesto ZB u EU i da region može postati integralni dio evropskog sistema vrijednosti. Zadatak svih u regionu je da ubijedimo EU u značaj procesa integracije”, kazao je Đukanović. Jednako tako podvukao je značaj očuvanja euroatlantizma i snaženja NATO, čemu će Crna Gora kao odgovorna članica davati puni doprinos.

Senator Grem i drugi članovi delegacije zahvalili su Predsjedniku na prijemu uz komplimente za vođstvo i postignuća Crne Gore, njenu sposobnost da nađe svoj identitet koji će biti usklađen sa Zapadom u jednom veoma problematičnom okruženju. U tom smislu, iskazana je puna spremnost Kongresa da pomogne jačanju uloge Crne Gore u regionu, potvrđivanjem i snaženjem odluka koje je donosila i u njihovoj konkretnoj realizaciji. Osvrćući se na informacije o aktivnostima u oblasti reformi i modernizacije crnogorskog društva, čestitali su Crnoj Gori na svim važnim nastojanjima i ohrabrili dalji napredak.

Svi članovi delegacije su potencirali odnos senatora Mekejna prema Crnoj Gori, uz opasku da za njih ova posjeta ima i sentimentalnu crtu.

Američki kongresmeni, interesovali su se i za dalju promociju benefita članstva u NATO, uticaj trećih strana, kao i njen ekonomski razvoj, i iskazali spremnost za punu saradnju i podršku u tom smislu.

U delegaciji Kongresa SAD-a bila je i supruga senatora Mekejna, koja je ispred Mekejn Instituta čiji je gost nedavno bio predsjednik Đukanović, pohvalila dosljednost Crne Gore u borbi za ljudska prava, protiv trgovine ljudima i ponudila ekspertsku i drugu saradnju u toj oblasti u cilju unapređenja rejtinga Crne Gore, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

U razgovoru je učestvovala i ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke.

M.D. 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Ma oni jedva čekaju da ulažu u državu u kojoj ih svi reketiraju i gdje ništa ne mogu raditi bez učešca prve familije.

Poruka je jasna
Gost
Poruka je jasna

Pod hitno nam trebaju investicije i kapital i to onaj sa Nato smekom,ali ako dodje istocni kapital ni njega necemo odbiti.

Mila K
Gost
Mila K

Zašto nema skvika iz tunjave ambasade?

Send this to a friend