Politika

Đukanović: Nemoguća komunikacija sa Vučićem, znamo da nema velike Srbije bez Crne Gore u njenom sastavu

Predjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je za RTL da velikosrpski nacionalizam želi iskoristiti geopolitičko preslagivanje, bez obzira što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života.

Đukanović je dva dana u posjeti Hrvatskoj. Dobio je podršku za nastavak evropskog puta Crne Gore.

“Kao što znate Crna Gora je u posljednjih 25 godina od velikih političkih promjena a posebno od obnove nezavisnosti, jako puno radila na učvršćivanju stabilnosti, sklada vjerskog i nacionalnog, a posebno na trasiranju puta u euroatlantske integracije. Postali smo članica NATO-a, otvorili sva pregovaračka poglavlja s EU-om. Možemo slobodno reći da smo najdalje odmakli od svih kandidata na putu prema članstvu. To je Hrvatska podržavala, ne samo nas, nego sve u regiji. Ja lično smatram da Hrvatska, kao odgovoran partner u NATO-u i susjed, želi da Crna Gora ostane na tom putu i što brže ostvari svoj cilj”, kazao je Đukanović.

Međutim, u zadnjih godinu dana imamo destabilizaciju. Đukanović ističe da je riječ o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na zapadnom Balkanu.

“Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina, napraviti novu kompoziciju zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokratija u ovom dijelu Evrope nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na evropskom prostoru. To je u 90-ima doživjelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi. Sada, vjerojatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju obnoviti tu ideju. Posljedično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema “velike Srbije” bez Crne Gore u njenom sastavu”, navodi Đukanović.

On nema dilemu ko stoji iza toga.

“Nema dileme, državni vrh Srbije stoji iza toga”, navodi Đukanović.

Konkretno, Aleksandar Vučić.

“Naravno, državni vrh Srbije na čelu s njim. Poznato je da je ideja velike Srbije stara već jako dugo, vezujemo je za vrijeme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora poželjan plijen Srbije. Iluzija se pokušava i dalje održati živom – ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji, Nakon što je Srbija izgubila Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopšte ideja Velike Srbije održavala u životu”, navodi Đukanović.

Ponavlja da je Srpska pravoslavna crkva instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma.

“Kao što znamo 90-ih godina bilo je više tih instrumenata. Postojala je JNA, postojala je jugoslovenska policija, jugoslovenska služba bezbjednosti, jugoslovenska carina, zakoni. Sve to je moglo biti zloupotrebljavano iz Beograda u korist ideje velikosrpskog nacionalizma. Danas više toga nema, ostala je SPC koja je pristala biti instrument velikodržavnog projekta u regiji i to se veoma jasno manifestira upravo u aktualnim problemima u Crnoj Gori.  Da li smo mi pogriješili s otvaranjem toga pitanja, ne bih rekao. Usuđujem se reći da mi nismo birali hoćemo li ući u taj konflikt ili ne”, ističe Đukanović.

Na pitanje može li doći do sukoba u Crnoj Gori, Đukanović ističe da to ne zavisi samo od nas.

“Kao što znate, nije se jednostavno iz Crne Gore nositi sa Srbijom u sukobu i još se teže nositi ukoliko znate da iza Srbije stoji jedna geopolitička sila kao što je Rusija koja preko podrške ovakvih ideja zapravo pokušava ostvariti svoje geopolitičke interesa na zapadnom Balkanu koji su po definiciji suprostavljeni evropskom jedinstvu i evropskom sistemu vrijednosti. Rekao bih da je sve to lakše ukoliko izostaje potreba, pažnja i podrška sa Zapada. Dakle, kao i uvijek nasilnik će ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno”, kazao je Đukanović.

On ne misli da vlast može izgurati još tri godine.

“Dakle, jasno je da ova vlast nema nikakvu viziju. Njihova vizija nije da napravi sljedeće korake ka usvajanju evropskog sistema vrijednosti, ka članstvu Crne Gore u EU. Oni nisu u godinu dana ni na putu da dovedu ni jednog investitora. Naprotiv, nekoliko vrijednih investitora su potjerali iz Crne Gore. Plašim se da nije u pitanju samo neznanje. Plašim se da je ideja da se sluganski izvršavaju nalozi i očekivanja iz Beograda kako bi se Crna Gora bacila na koljena i na taj način lakše bila integrisana u srpski svijet”, ocijenio je Đukanović.

A onda je dodao.

“Vidjeli ste te slike od prije neki dan gdje je ta vlada nažalost svoje resurse stavilana raspolaganje velikosrpskom nacionalizmu i dala ogromnu količinu hemijskih sredstava policiji da bi zapravo zatrovala Cetinje. Da bi zatrovala ljude koji su se tamo okupili na mirnom protestu protiv ustoličenja SPC koji nema nikakakvo poštovanje ni za Crnu Goru ni za Crnogorce”, navodi Đukanović.

Na pitanje ima li komunikaciju s Vučićem, Đukanović istile da se, dok je ta komunikacija bila moguća, trudio da doprinese konstruktivnom odnosu i održavao je tu komunikaciju dok je to bilo moguće.

“Poslijednjih godinu dana to više nije moguće tako da te komunikacije nema, a umjesto tog asvakodnevno vidimo što nam se poručuje s medijsko-političke scene Srbije. Nema nikakve sumnje, to je otvoreno neprijateljstvo i negiranje Crne Gore i negiranje crnogorskog nacionalnog identiteta i mi smo u stanju potrebe da se obranimo od te nove ofanzive”, jasan je Đukanović.

15

avatar
1000
15
0
0
 
14
David79VaskoBarkaFredyVojvoda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
David79
Gost
David79

Yivio nam Kralju Crne Gore,Ponos i Dika cijele Crne Gore gdje god se pojavis,veliki pozdrav i podrska od porodice Butorovic Dalibora iz Podgorice,yivio nam na dugi vijek legendo.

Vasko
Gost
Vasko

U pravu si Predsjednice👆

Barka
Gost
Barka

Proci ce i ovo, izaci ce Crna Gora na kraj sa Srbijom onog momenta kada njene patokolinase stavi iza resetaka a crkvu Srbije svede u zakonske okvire.

Fredy
Gost
Fredy

Milo je otac nase nacije, daj mu Boze mnogo snage i dobrog zdravlja. Dok je Mila da nas vodi imamo snagu i zelju za zivotom i opstankom nase domovine C.Gore

Vojvoda
Gost
Vojvoda

Okanite se Vučića i Srbije. Okrenite se Crnoj Gori i ovome napaćenom narodu

P. S.
Gost
P. S.

Da je vjecan Milo!

Dalmatinac
Gost
Dalmatinac

Mozete ga volit ili nevolit ali Milo i Cetinje su vam trenutno najbolje karte.

Espinoza
Gost
Espinoza

Predsjedniče, izdrži. Uz tebe smo 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Mestar
Gost
Mestar

The king!!!

Vasojevići
Gost
Vasojevići

S njima i moramo da prekinemo svaku komunikaciju. 🇲🇪

Rolex
Gost
Rolex

Zivio 100god.🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Poslednjikrug
Gost
Poslednjikrug

Milo samo oštro mora da se zna, da je CG samostalna.🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Rakun
Gost
Rakun

Tako je Kralj😂😂😂.🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Dejan
Gost
Dejan

Bio dobar politicar i pravi gospodin….

Loš
Gost
Loš

Crnogorska opozicija ne smije biti pasivna i čekati poteze apostolske vlade..Već moraju biti spremni odgovori za nakaradni popis..

Send this to a friend