Politika

Đukanoviću 13. jul čestitali car Japana, Vučić, kralj Švedske, predsjednici Grčke, Egipta, Palestine…

Milo Đukanović

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i dalje stižu čestitke brojnih najviših svjetskih i evropskih zvaničnika povodom ‪13. jula – Dana državnosti Crne Gore.

Dan državnosti Crne Gore uputio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, čestitam Vam Dan državnosti Crne Gore, uz želje za napredak Vaše zemlje i blagostanje svih njenih građana“, navodi se u čestitki.

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i crnogorskom narodu čestitku povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore uputio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

“Uvjeren sam da će se čvrsti i iskreni bilateralni odnosi naših zemalja i dalje razvijati, i da će saradnja u različitim segmentima društva, naročito ekonomije i turizma, napredovati u bliskoj budućnosti”, naveo je Komšić.

Bosna i Hercegovina će, ističe, nastaviti pružati veliku podršku Crnoj Gori u reformskim procesima na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU.

“Vi ste primjer upornosti i snage drugim državama regiona! Pokazali ste značajan uspjeh u razvoju svoje državnosti osiguranjem jedinstva i dobrobiti Vašim građanima, kao i sigurnosti pristupanja u članstvo NATO-a. Još jednom, u ime svih građana i građanki Bosne i Hercegovine, i u moje lično ime, Vama i Vašem narodu želim sretan 13. juli – Dan državnosti Crne Gore”, naveo je Komšić.

Čestitke su uputili i car Japana Naruhito, generalni guverner Komonvelta Australije Dejvid Harli, kralj Švedske Karl Gustaf, marokanski kralj Mohamed VI, predsjednica Grčke Katerina Sakelaropula, predsjednik Švajcarske Konfederacije Gi Parmalen, predsjednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah Al Sisi, predsjednik Države Palestine Mahmud Abas, predsjednica Singapura Halimah Jakub, predsjednik Nikaragve Daniel Ortega Savedra i predsjednik Kiribata Taneti Mamau.

“Povodom Dana državnosti Crne Gore, s velikim zadovoljstvom upućujem Vašoj ekselenciji srdačne čestitke i iskrene dobre želje za Vašu sreću i za prosperitet naroda vaše zemlje“, navodi se u čestitki cara Japana.

Uz čestitke i tople pozdrave, generalni guverner Komonvelta Australije Dejvid Harli ističe

“Želimo Vam sve najbolje dok nastavljamo da se borimo se sa izazovima uzrokovanim virusom Covid-19. Dozvolite mi da prenesem moje uvjerenje da će prijateljski odnosi naše dvije zemlje nastaviti da se razvijaju u godinama koje dolaze.“

Predsjednica Grčke Sakelaropula u čestitki podsjeća na jake veze prijateljstva, koje su potvrđuju i cijene u svakoj prilici.

“Ove godine, na primjer, kada moja zemlja proslavlja jubilej 200 godina od početka borbe za slobodu, grčki narod je propratio sa ganutošću i zahvalnošću Vašu poruku, kao i manifestacije koje su tim povodom organizovane u Crnoj Gori. Odnosi koju ujedinjuju naša dva naroda odslikavaju se kroz konstruktivnu saradnju, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou, kao što smo konstatovali u našem nedavnom telefonskom razgovoru. Osim toga, Grčka, kao najstarija država našeg regiona, kao članica Evropske unije i Sjevernoatlantskog saveza, čvrsto podržava i promoviše bezbjednost i razvoj u cijelom regionu Jugoistočne Evrope. Još od 2003. godine i Samita u Solunu, integracija Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju predstavlja strateški cilj Grčke. Moja zemlja će nastaviti metodično da radi na ispunjavanju tog cilja, u korist stabilnosti regiona i prosperiteta naših naroda. U tom okviru, Grčak nastavlja da podržava čvrsto i na djelu evropski put Crne Gore”, navodi ona.

Predsjednik Švajcarske Gi Parmalen ocjenjuje da srdačni odnosi između naše dvije zemlje zasnovani na međusobnom povjerenju, omogućavaju nam da zajedno rješavamo velike globalne i regionalne izazove.

“Izuzetna saradnja tokom pandemije koja je omogućila brzi povratak našim građanima u svoju zemlju kao i finansijska podrška Švajcarske Crnoj Gori samo su neki od primjera koji pokazuju benefite odličnih i prijateljskih veza između Švajcarske i Crne Gore“, navodi Parmalen.

Predsjednik Arapske Republike Egipat Abdel Fatah Al Sisi iskazao je zadovoljstvo prijateljskim odnosima koji vezuju dvije države, i ponovio istinsku spremnost za dalje unapređenje zajedničke saradnje u najboljem interesu dva prijateljska naroda.

Predsjednik Palestine Mahmud Abas je istakao da visoko vrednuje prijateljske odnose i međusobno poštovanje dvije države koji se kontinuirano razvijaju i izrazio uvjerenje da će postojeće veze prijateljstva i dobra saradnja biti dodatno unaprijeđeni u godinama pred nama u korist dva naroda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sandra
Gost
Sandra

Ponosni smo na našu Crnu Goru. Hrabra, stamena, nepokolebljiva i istrajna.
Vječna je!

I t d.
Gost
I t d.

Milo je kralj

Support
Gost
Support

A Brnabićka kolegi Krivokapiću?

Lavica
Gost
Lavica

To Kralju 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

ĐUKA
Gost
ĐUKA

A jesu li Krivokapiću čestitali ? 😂😂😂

@lexa
Gost
@lexa

Hvala na iskrenim čestitkama medjunarodnoj zajednici.
Svi se sjetili osim Krivoga.

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Sjetimo se izjava o 9. maju ! Za neke je 13 jul bio Dan žalosti.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Zaboravit će se ijedan slobo pri av-av-u, ama i ijedan bulatović pri pipun-koljenica potrčku i poslušniku !!!

Rumplstinckin
Gost
Rumplstinckin

3,14 za Vucica

Send this to a friend