Politika

Đukanoviću Dan državnosti Crne Gore čestitali kraljevi Belgije, Španije, Jordana…

Milo Đukanović (Foto: CdM)

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i dalje stižu brojne čestitke najviših evropskih i svjetskih zvaničnika povodom ‪13. jula – Dana državnosti Crne Gore.

Čestitke su uputili kralj Filip od Belgije, kralj Španije Felipe VI, kralj Jordana Abdulah II, predsjednik Kipra Nikos Anastasijadis, predsjednica Gruzije Salome Zourabišvili, predsjednik Jermenije Armen Sarkisijan, predsjednik Palestine Mahmoud Abas, i predsjednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev.

“Proslava Dana državnosti Crne Gore je prilika da Vašoj Ekselenciji uputim svoje čestitke, kao i da Vama i svim Vašim sunarodnicima poželim blagostanje i dobro zdravlje u ovim teškim vremenima pandemije”, ističe se u čestitki kralja Filipa od Belgije.

U čestitki kralja Felipea VI se navodi: “Povodom proslave Dana državnosti Crne Gore, želim da Vam uputim najsrdačnije čestitke u moje i u ime Vlade i naroda Španije. Upućujem Vama lično, gospodine predsjedniče, moje najljepše želje, a dragom narodu Crne Gore želim mir i napredak.”

Predsjednik Anastasijadis je izrazio uvjerenje da će se čvrsti i srdačni bilateralni odnosi zemalja dalje razvijati i cvjetati i dodao da će se saradnja u različitim oblastima, uključujući turizam, biznis i kulturu dalje širiti na dobrobit naših naroda. ”

“Budite uvjereni da će Republika Kipar nastaviti da pruža punu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu”, ističe se u čestitki.

Predsjednica Zourabišvili čestitajući Đukanovću i narodu Crne Gore Dan državnosti ističe: “Ovaj dan, koji obilježava priznanje Crne Gore od strane međunarodne zajednice prije 142 godine, podsjetnik je na bogatu istoriju i put do nezavisnosti crnogorskog naroda. Danas, vaš put ka Evropi, put koji dijeli Gruzija, je nastavak puta Crne Gore do slobode i istorijskih vrijednosti koji vezuju naše narode.”

“Sa posebnim se zadovoljstvom sjećam našeg nedavnog telefonskog razgovora koji je bio dobra prilika da se pozabavimo mogućnostima širenja saradnje između naših zemalja i naroda”, ističe se u uvodnom dijelu čestitke predsjednika Sarkisijana i izražava uvjerenje da će se i u budućem periodu produktivna saradnja između Jermenije i Crne Gore unapređivati i jačati i na bilateralnom i na multilateralnom planu.

Uz najsrdačnije čestitke, prosperitet i blagostanje Đukanoviću i građanima Crne Gore povodom Dana državnosti, u ime Palestine i palestinskog naroda, predsjednik Abas navodi: “U ovim izazovnim vremenima u kojima se borimo sa pandemijom COVID-19 želim bezbjednost našim narodima i cijelom svijetu, u nadi da ćemo ovu krizu ubrzo prevazići.”

Predsjednik Tokajev ocjenjuje da je Crna Gora postigla značajne uspjehe u razvoju svoje državnosti, osiguravajući jedinstvo i dobrobit građanima, ukazujući na kredibilitet naše države na međunarodnoj sceni.

“Spreman sam da udružim snage s Vama kako bismo izgradili naš politički dijalog zasnovan na tradicionalnom prijateljstvu i međusobnom razumijevanju između Kazahstana i Crne Gore, dinamičnoj trgovinskoj i ekonomskoj saradnji i našim kulturnim i humanitarnim vezama”, zaključuje se u čestitki.

Jordanski kralj Abdulah II upućuje najsrdačnije čestitke i najljepše želje za napredak i prosperitet naroda Crne Gore.

Send this to a friend