Politika

Đurašković: Nema tog suzavca koji može savladati miris lipa i lovćenskog orla

Đurašković

Vi ste heroji probuđene Crne Gore, vi sa Belvedera koji ste zaustavili branitelje srpskih popova da uđu na Cetinje i vi sa Adžića krivine koji ste se golih ruku, ali velikog srca, primajući na svoje tijelo suzavac, šok bombe i gumene metke, borili i izborili sa policijom i bagerima bestidnog budvanskog gradonačelnika kojem Cetinje ovaj sramni atak nikada neće zaboraviti”, kazao je Nikola Đurašković, predsjednik Kluba odbornika SDP u Skupštini Prijestonice danas tokom održavanja opštinske sjednice na Cetinju.

“Suze i bol naših majki, žena, sestara, naše djece, tog nedjeljnog jutra, vam nikada nećemo zaboraviti. Zapamti to dobro Dritane Abazoviću, jer si najodgovorniji za sramnu okupaciju Cetinja po nalogu tuđe crkve i Aleksandra Vučića. Kada i ako dođeš na Cetinje dobro ćeš čuti naš zajednički odgovor koji si kao malo ko prije tebe zaslužio. Upamti dobro, nema tog suzavca koji može savladati miris lipa i lovćenskog orla koji gordo vjekovima čuva ovaj cetinjski krš. Pokazao si, zajedno sa Zdravkom Krivokapićem, da vam je važniji zahtjev crkve Srbije od mira, stabilnosti, bezbjednosti građana. Važniji od dostojanstva ovog svetog grada i cijele CG. Hoćete, po svaku cijenu, pa i cijenu poniženja Cetinja i CG, da služite onima koji su vam i Vladu formirali i čiju asimilatorsku, antigrađansku i antievropsku politiku slijedite”, poručio je Đurašković.

On je ujedno saopštio da SDP snažno podržava građansku inicijativu kojom se zahtijeva vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

“Cetinjski manastir je vazda bio, danas je i biće crnogorski i nikako drugačije nije bilo, niti može biti. Pitanje Crnogorske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorske i Cetinjskog manastira nije samo pravno, nije samo vjersko, nije samo političko, ono je i pitanje istorije i kulture, ono je pitanje identiteta, pitanje našeg postojanja i trajanja i zato je Prijestonica Cetinje dužna da se prema njemu odnosi na odgovarajući način. Jasno je i brojnim dokumentima potvrđeno da je Crnogorska pravoslavna crkva bila samostalna i autokefalna, jer zašto bi inače bila ukidana dekretom Aleksandra Karađorđevića. Kako, zaboga, onda Cetinjski manastir i brojni crnogorski hramovi izgrađeni do ukidanja CPC mogu biti bilo čiji do države Crne Gore i crnogorskog naroda koji ih je gradio. Niti mogu, niti su bili, osim u prevarnim velikosrpskim teorijama koje su imale, a nažalost i danas imaju samo jedan cilj-potiranje crnogorskog imena, jezika, crnogorske crkve, nacije i identiteta”, istikao je Đurašković.

Dodaje da kako je tada kralj Aleksandar i njegovi sljedbenici i akteri Podgoričke skupštine, tako devedesetih tadašnja vlast DPS-a, tako i danas Vlada Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića čini sve da potre ime Crne Gore zarad interesa Crkve Srbije i srpskog sveta.

“SPC kao instrument srpske nacionalne ali i nacionalističke politike decenijama, putem u pravoslavlju zabranjenog etnofiletizma (nacionalnog pristupa) negira nacionalni identitet Crnogoraca, asimiluje ih u srpski nacionalni korpus, suprotstavlja našem državnom suverenitetu i autonomnoj državnoj politici Crne Gore.  Opšta zabrana diskriminacije u odnosu na svako zajemčeno ljudsko pravo predviđena je domaćim propisima i fakultativnim protokolom Evropske konvencije. Kada je u pitanju sloboda vjeroispovjesti obaveza je države da obezbijedi zaštitu prava svakog pojedinca. U tom pravcu djelovanje se zasniva na osnovnom načelu – poštovanja vjerskih tradicija, koje su izraz istorije i kulture, a na principu vjerske neutralnosti. Nažalost, u Crnoj Gori se duže od sto godina ugrožavaju prava pravoslavnih Crnogoraca koji žele da svoja vjerska osjećanja ostvaruju u svojoj, Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”, smatra Đurašković.

Cetinjski manastir je, ističe on,  ovih dana kao i devedesetih godina, umjesto hrama mira i ljubavi bio mjesto okupljanja velikosrpskih nacionalista, ratnika i mrzitelja svega crnogorskog.

“Mi danas kažemo da je bilo dosta! Cetinjski manastir je bio, danas je i za vazda će biti crnogorski jer izvorište crnogorske duhovnosti mora opet biti mjesto ljubavi i okupljanja, centar sloge i pomirenja u kojem će pored Crnogorske pravoslavne crkve svoje obrede služiti i druge vjerske zajednice koje to budu zahtijevale. Samo takvim pristupom, njegujući različitosti i toleranciju, možemo graditi bolje i naprednije društvo a Cetinjskom manastiru, kao centru crnogorske državnosti i duhovnosti vratiti ulogu koju je vjekovima imao”, poručio je Đurašković na sjednici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

BRAVO NIKOLA 💒🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Send this to a friend