Politika

Đuričković: Neshvatljiva je potreba Vlade da svakom prilikom ponize žrtve i porodice žrtava rata u BiH

Miloš Đuričković

Ustaljena praksa raznih internet razbojnika i turista koji posjećuju Jarinje i Dečane u sklopu turističkog aranžmana ‘’Oslobađanje Kosova’’ da kad dođe na naplatu bahato ponašanje budu ‘’operisani’’, polako postaje standard i za ponašanje ministara u Vladi Crne Gore, kazao je predsjednik Odbora za međunarodne odnose Socijaldemokrata (SD), Miloš Đuričković komentarišući prisustvo ministara Marka Kovača i Aleksadra Damjanovića na svečanosti poovodom neustavnog Dana Republike Srpske.

“Podsjetićemo se i prethodno ‘’operisanog’’ premijera Krivokapića, kojem je telefon (vjerovatno u ličnom kapacitetu) pozvao baš tog 9. januara 2021 godine. Željku Cvijanović i čestitao joj sve praznike. Nedugo nakon Krivokapića ‘’operisan’’ je i ministar pravde Leposavić, doduše operacija nije uspjela jer je u skupštinskom izlaganju prilikom smjene, bezuspješno pokušao da negira ono što je rekao, misli i u šta duboko vjeruje”, podsjeća on.

Nova godina nam je, kaže Đuričković, podarila i dva nova ‘’operisana’’ ministra, Kovača i Damjanovića.

“Njihovo obrazlaganje posjete proslavi dana Republike Srpske mučno je čitati iz najmanje dva razloga. Prvi razlog je zdrav razum. Drugi razlog je činjenica da su zbog opstanka u foteljama prinuđeni da pravdaju i negiraju svoje postupke u koje duboko vjeruju”, ocijenio je on.

Kazao je i da to da li su proslavi prisustvovali u ličnom ili kapacitetu ministara tek treba da se utvrdi.

“Prvo moguće povlači krivičnu odgovornost a drugo političku odgovornost. Savjet je da mudro biraju opravdanje jer odgovornost će stići”, dodaje Đuričković.

Istakao je da o izjavi da njihova posjeta neće štetiti međunarodnom ugledu Crne Gore “najbolje svjedoči reakcija majki Srebrenice i protestna nota Ministarstva vanjskih poslova BiH”.

“Nego ako im osjećanja Bošnjaka i mišljenje MVP-a BiH nije bitno, mogu pročitati stav ambasada SAD u Sarajevu i stav EU o događaju kojem su prisustvovali. Svakako očekujemo da im stavove prenesu i ambasade EU i SAD, javno i jasno, kako dolikuje u ovakvim situacijama. Zastupanje i branjenje osnovnih i civilizacijskih vrijednosti moraju biti dio javne diplomatije”, naglasio je Đuričković.

Osvrnuo se i na odlikovanje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu od strane Milorada Dodika.

“Da stvar ne bude samo regionalna, pobrinuo se Dodik koji je uručivanjem odlikovanja Vladimiru Putinu zavrijedio pažnju i potencijalne sankcije međunarodne zajednice. Da li su Damjanović i Kovač za vrijeme dodjele odlikovanja Putinu bili na puš pauzi ili u toaletu, potpuno je nebitno jer su bili dio protokola sveobuhvatne ceremonije”, rekao je on.

A kad već govorimo o međunarodnom ugledu, sve i da, kako je kazao, povjerujemo u “neznavenost Abazovića koji je koordinator Ministarstva vanjskih poslova”, postavlja se pitanje “kakva je to diplomatska mreža koja nema informaciju da će dva ministra, jedan predsjednik opštine i dva poslanika u Skupštini Crne Gore prisustvovati najkontroverznijem godišnjem događaju u zemlji u kojoj službuju”.

“Nadamo se da ovih dana iz dimnjaka državnih institucija, u ulici Stanka Dragojevića i Vuka Karadžića, nećekuljati dim kao na Sikstinskoj kapeli u Rimu”, rekao je Đuričković.

Poručio je da je narušavanje međunarodnog ugleda države Crne Gore “agenda 42. i 43. Vlade Crne Gore”.

“To nikom nije iznenađenje već odavno. Neshvatljiva je vaša potreba da svakom prilikom ponizite žrtve i porodice žrtava rata u Bosni i Hercegovini, čiji je ‘’grijeh’’ bio njihovo vjersko i etničko opredjeljenje. Što bi jedan vaš kolega rekao ‘’Jesu li te fotelje toliko vrijedne? Zapalile se”, zaključio je Đuričković.

Send this to a friend