Politika

Đurović: Članstvo Crne Gore u EU značilo bi potvrdu evropskih perspektiva na prostoru Zapadnog Balkana

Đurović i Miler

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa ambasadorom Republike Austrije u Crnoj Gori, Nj.E. Karlom Milerom. Đurović je istakla da bi buduće članstvo Crne Gore u EU značilo i “potvrdu evropskih perspektiva na prostoru Zapadnog Balkana”.

Ističući da dvije zemlje gaje kontinuirano dobre, prijateljske i partnerske odnose, te plodotvornu saradnju u svim oblastima, Đurović je zahvalila na podršci koju Republika Austrija pruža našoj zemlji, ali i regionu Zapadnog Balkana, na planu evropskih integracija.

U tom kontekstu, kako je saopšteno iz Skupštine, ona je apostrofirala značaj direktne tehničke pomoći našim institucijama, ali i ukazala na važnost napora koji Republika Austrija ulaže kako bi politika proširenja EU bila visoko na agendi ostalih država članica.

Kako je naglasila, Crna Gora cijeni zalaganje zvaničnog Beča koji u kontinuitetu aktivno podržava vanjskopolitički kurs Crne Gore i vrednuje napredak i reformske napore ostvarene na unutrašnjem planu, “kao i doprinos koji je naša država svojim pozitivnim primjerom pružila i pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona”.

„Crna Gora je dugi niz godina u procesu pregovora, u kome je kao zemlja kandidat i najdalje odmakla, stoga je naše očekivanje da ćemo uz vrednovanje rezultata koje smo ostvarili i koje ćemo ostvariti u periodu koji je pred nama, biti u prilici da postanemo prva naredna članica Evropske unije”, kazala je Đurović.

Buduće članstvo Crne Gore, značilo bi, kako je naglasila predsjednica parlamenta, i potvrdu evropskih perspektiva na prostoru Zapadnog Balkana, ali i dodatnu garanciju zemljama kandidatima da proces proširenja istinski živi u praksi, što bi značajno osnažilo dalja nastojanja i zalaganja u pristupnim procesima.

Đrović je ocijenila i da složenost aktuelnih prilika na istoku Evrope, uz sve negativne reperkusije, poziva i na dodatno ujedinjavanje geografski jedinstvenog prostora Evrope, te u toj ravni otvara prostor da se iznova i snažnije preispita potreba što skorijeg integrisanja Zapadnog Balkana u EU, što Crna Gora prepoznaje i kao šansu više, koju će nastojati da do kraja iskoristi.

„Pred nama je veliki zadatak i obaveza da, rješavajući neka od najvažnijih pitanja, od kojih svakako ispunjavanje uslova za dobijanje završnih mjerila za poglavlja 23 i 24 zauzima jednu od primarnih pozicija, dođemo do cilja i dobijemo datum pristupanja EU. Ne manje važno, rješavanjem ove problematike, vratili bismo puno povjerenje građana, što i jeste jedan od prioriteta novouspostvljene vladajuće većine”, kazala je predsjednica parlamenta.

Ona je, ističući značaj međuparlamentarne saradnje dvije visoke zakonodavne institucije, izrazila očekivanje da će kvalitetan, plodotvoran i partnerski odnos biti dalje unapređivan i razvijan, kako na nivou predsjednika parlamenata, tako i na nivou radnih tijela, apostrofirajući važnost intenziviranja saradnje kroz rad i djelovanje Grupe prijateljstva.

Čestitajući predsjednici Đurović povodom izbora na funkciju predsjednice Skupštine Crne Gore, ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori Karl Miler je ocijenio da je saradnja dvije države odlična, te naglasio da je važno u narednom periodu intenzivirati partnerstvo na parlamentarnom nivou, privremeno usporeno najnovijim dešavanjima, kao i periodom krize uzrokovane pandemijom korona virusa.

Ambasador je istakao da je uvjeren da će u narednom periodu biti uspostavljena valjana komunikacija na relaciji Skupština – Vlada, što je jedan od važnih preduslova daljeg napretka Crne Gore i neophodna premisa u ispunjavanju obaveza u procesu pristupanja.

U tom kontekstu, ambasador je podsjetio da je Austrija imala određenu bojazan da bi najnovija dešavanja na istoku Evrope, mogla u izvjesnoj mjeri marginalizovati pitanje pristupanja država kanditata Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ali i ocijenio da je trenutna situacija istovremeno i mogućnost više za Crnu Goru.

On je ponovio da Austrija u svakom trenutku pruža snažnu i neupitnu podršku procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i naglasio da je jedan od prioriteta Austrije da Crna Gora, što prije ispuni preuzete obaveze, i to najprije one u kojima se stagniralo, u sferi vladavine prava i zaštite životne sredine.

Tokom razgovora, sagovornici su se saglasili da je u perspektivi izuzetno važno dalje unaprijediti saradnju u oblasti bezbjednosti i kulture, te je nagoviješteno da će u skorije vrijeme biti upriličen susret predsjednice Đurović i predsjednika Parlamenta Austrije, iskrenog prijatelja Crne Gore, Volfganga Sobotke.

Send this to a friend