Politika

Đurović: I građanski Beograd maliciozan prema Crnogorcima, jaz možemo premostiti kulturom

Urednica portala Agitpop i politička aktivistkinja Jelena Đurović bila je gost današnje “Drugačije radio veze”, gdje je govorila o izazovima sa kojima se, kao deklarisana Crnogorka, suočava u Beogradu. Objašnjava da je Knez Mihajlovom nemoguće prošetati sa majicom ili kačketom sa crnogorskim grbom.

“Nas ne biju na ulicama, ali svi elementi anticrnogorstva su tu. Ovde se negira postojanje crnogoske nacije u svim državnim glasilima, predrasude i stereotipi se amplificiraju do maksimuma, to se onda koristi u svrhu raspirivanja mržnje. Na kraju krajeva, ambasada u Beogradu ne izgleda kao crnogorska, jer je našarana srpskim zastavama, to je takođe jasan odnos ove države prema drugoj državi”, kazala je ona.

Ipak, Đurovic naglašava da elementarni nivo zaštite postoji, ukoliko bi je neko napao u Beogradu, a ona to prijavila policajcu, policajac bi je zaštitio. Srbija, navodi, štiti ljudska prava u tom smislu.

“Od 2006. Ovde se propagira da je Crnogorac nešto što ne postoji, da je Crna Gora fiktivna zemlja i narod koji ne postoji. Ovde ne postoji koncept multietničke države koji postoji u Crnoj Gori”.

Đurović kaže da je prve probleme počela da osjeća 1998. kada je Crna Gora počela da se odvaja od režima Slobodana Miloševića.

“Tu je postojala ideja ‘Ajmo mi ipak da budemo svi zajedno u ovom blatu, u septičkoj jami, a ako ti imaš šanse da se izvučeš komšija ja ipak ne želim da se ti izvučeš I da ti bude dobro’. Tad sam prvi put čula maliciozne komentare od ljudi koji su pripadali građanskom Beogradu. Sad je to drugačije i mnogo otvorenije, što mi kažemo ‘autovali’ su se. Na sam pomen Crne Gore kreću komentari da smo glupi, do toga da smo kriminalci…”, dodala je ona.

Govoreći o alternativi predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću kada je odnos prema Crnoj Gori u pitanju, Đurovic je odgovorila da je Vučić bolja opcija.

“Uopšte ne mogu da zamislim šta bi bilo sa nama da dođe Boško Obradović. Ili kombinacija Jeremić, Obradović i ta neka krajnja desnica. Mi imamo sad desnicu na vlasti, ali postoji i ova ultra desnica koja takođe može da uđe u vlast. U tom slučaju to bi bilo dosta opasno, tako da je ta alternativa katastrofa”.

Tražili su, kaže Đurović, crnogorski kulturni centar ali su im u ambasadi rekli da – smanje doživljaj.

Jaz koji postoji u Srbiji može da se, vjeruje, premosti kulturom jer ovako više, zaključe Đurović, ne može da se živi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ragnar
Gost
Ragnar

Pa oni kao najmnogoljudnija zemlja koriste svoje resurse da posrbljavaju i podjarmljuju druge, to je tako oduvijek!. Mi imamo problem nasih domacih velikosrba koje oni koriste, to je nasa tragedija! Da smo slozni ne bi nam mogli nista!

max1
Gost
max1

Da, istina. Čuo sam to u više gradova u SR i to od obrazovanih građana, kao “liberalne” orijentacije.

Postar
Gost
Postar

Mislim da bi za CG bilo bolje da su na vlasti u Srbiji Dveri i Obradovic, uvijek bi znali na cemu smo. Mrzi nas covjek i to otvoreno kaze. Vucicu se ne zna nista

Poćetnik
Gost
Poćetnik

Zaključati vrata i baciti ključ.

Sara
Gost
Sara

Zasto zivite u takvoj psihozi..kao u Holokausu..Dodjite u CG..u vasu domovinu..

Goku
Gost
Goku

Pa zasto zivis u Srbiji

Marina
Gost
Marina

“da je Knez Mihajlovom nemoguće prošetati sa majicom ili kačketom sa crnogorskim grbom.”-kaze Ako je to tako kao sto kaze gosp.Jelena Djurovic a ja ZNAM da je tako,da li onda moze da se zamisli sto bi se desilo da kolone automobila sa crnogorskim zastavama ,pocnu da divljaju po Srpskim gradovima , da Crnogorci u Srbiji pocnu da ukrasavaju javne objekte… Više »

Role je king
Gost
Role je king

Nikad oni nece imat prijatelja a dokaza za to ima koliko volis.. To je iskljucivo njihova stvar i njihova pogresna politika koja ih je dovela tu dje su. Crnogorci su uvijek postojali i uvijek ce postojat.

Send this to a friend