Politika

Đurović izabran za novog načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, na prijedlog ministarke odbrane Olivere Injac, unaprijedio pukovnika Milutina Đurovića u čin brigadnog generala i postavio na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Mila Đukanovića, na mjesto zamjenika načelnika Generalštaba postavljen je pukovnik Željko Radulović.

Dosadašnji načelnik, general major Dragutin Dakić razriješen je od dužnosti zbog ispunjenja uslova za odlazak u penziju.

Na sjednici je razmatran Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

“Savjet je prihvatio Izvještaj i konstatovao da su učešćem u međunarodnim vježbama pripadnici Vojske unaprijedili sposobnosti, stekli nova iskustva i znanja koja su usvojili od partnera i saveznika koju kasnije primjenjuju u izvršavanju redovnih zadataka u sve tri misije Vojske Crne Gore. Pored izvršavanja redovnih zadataka, pripadnici Vojske su kroz saradnju sa drugim institucijama dali ogroman doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa”, navodi se u saopštenju.

Članovi Savjeta upoznati su sa Izvještajem o stanju u Vojsci Crne Gore za 2020. godinu.

Savjet za odbranu i bezbjednost utvrdio je Pravila angažovanja i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske Crne Gore za vrijeme učešća u NATO misiji u Republici Irak- NMI i misiji Evropske unije za obuku u Republici Mali – EUTM.

Savjet je na današnjoj sjednici razmatrao i druga pitanja i na prijedlog ministarke odbrane donio odluke o razrješenjima oficira u Vojsci Crne Gore koji su stekli uslov za penziju.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a u radu su učestvovali članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac.

Send this to a friend