Politika

Đurović: Saveznici i zemlje članice NATO moraju konstantno usaglašavati procedure

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, sa kolegom iz Sjeverne Makedonije generalom Vaskom Đurčinovskim i zamjenikom ministra odbrane te zemlje Baškimom Hasanijem, prisustvovao je realizaciji bilateralne taktičke vježbe sa bojevim gađanjem na poligonu „Krivolak“. Đurović je poručio da saveznici i zemlje članice NATO moraju konstantno usaglašavati procedure.

U toku vježbe, prikazano je dejstvo mehanizovanog pješadijskog voda u napadu, u kojem su učestvovali kadeti Vojne akademije „General Mihailo Apostolski, uz artiljerijsku podršku pripadnika Vojske Crne Gore.

Đurović je istakao da vježba predstavlja nastavak odlične saradnje oružanih snaga dvije države, i da je zadovoljan znanjem i vještinama koje su učesnici na vježbi pokazali.

Naglasio je da su upravo ovakve aktivnosti odličan model za jačanje interoperabilnosti.

Đurčinovski je poručio da je zadovoljan saradnjom oružanih snaga njegove zemlje i Vojske Crne Gore, kao i da vjeruje da će se ona nastaviti još intenzivnije u narednom periodu.

Hasani je kazao da samo kroz zajedničke obuke profesionalni vojnici i oficiri mogu da se osposobe za kompleksne zadatke i operacije, poručivši da poligon Krivolak nudi ogromne mogućnosti za razvijanje vojničkih znanja i vještina.

Organizatori vježbe su naglasili odličnu saradnju obje strane u fazi planiranja, pohvalili rad svih artiljeraca i kadeta VCG u toku pripreme i realizacije vježbe, a u znak posebne pohvale su uručene zahvalnice majoru Milijanu Ratkoviću, kapetanu Nemanji Drobnjaku i poručniku Adnanu Sijariću za iskazane profesionalne vještine u toku vježbe.

“Podsjetimo, pripadnici Vojske Crne Gore su i ranije izvodili obuku na poligonu Krivolak, 2018. godine u sklopu obuke sa vodom Haubica 122mm D30-J i 2019. godine učešćem na vježbi „Odlučan udar 19“ sa vodom minobacača 120mm i 82mm”, zaključuju iz Ministarstva odbrane.

Send this to a friend