Politika Budvanska vlast pred još jednim izazovom

Džaković traži referendum: URA, Demokrate i Crnogorska još vagaju

Nezavisni odbornik u budvanskom parlamentu Stevan Džaković uputio je predlog SO za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za stavljanje van snage detaljnih urbanističkih planova Bečići i Budva, što je SO na posljednjem zasijedanju odbila kombinovanim glasovima opozicije i Demokratskog fronta, pišu Dnevne novine.

Budvanski parlament 21. oktobra nije donio odluku o stavljanju van snage Detaljnog urbanističkog plana “Bečići”, a za tu odluku bilo je 13 odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske, pokreta URA i nezavisni odbornik Džaković. Protiv je bilo 13 odbornika – svi odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i odbornik Demokratskog fronta (DF) Janko Dimić, dok su preostali odbornici DF-a bili uzdržani.

Džaković, koji je bio predlagač i odluke o stavljanju van snage DUP-a “Bečići”, potvrdio je Dnevnim novinama da je uputio predlog SO Budva.

“Sa tim predlogom sam upoznao i predsjednika opštine Marka Carevića. Očekujem da predlog potpišu i kolege odbornici, njih još 12, koji su glasali da se dUp ‘Bečići’ stavi van snage. Cjelokupnu javnost ću obavijestiti uskoro o detaljima ove moje inicijative”, kazao je Džaković.

Inače, Zakon o lokalnoj samoupravi, čl. 163, kao i Statut opštine Budva, čl. 145, omogućavaju učešće lokalnog stanovništva u donošenju odluka lokalne samouprave putem referenduma.

Prema Statutu budvanske opštine, predlog za raspisivanje referenduma može podnijeti predsjednik opštine, najmanje jedna trećina odbornika i 20% birača upisanih u birački spisak.

Referendumom se građani mogu izjasniti o pitanjima iz nadležnosti opštine.

“Skupština opštine je usvojila ove planove, samim tim građani se mogu na referendumu izjasniti o pitanjima iz nadležnosti opštine. Mislim da tu nema ništa sporno i siguran sam da ću dobiti podršku odbornika Demokrata, Crnogorske i GP URA”, kaže Džaković.

Predlog za raspisivanje referenduma, ako ga potpiše najmanje 11 odbornika, prema Statutu, odbornici SO prihvataju bez rasprave i referendum se mora raspisati u narednih 90 dana od dana kada je to konstatovano u lokalnom parlamentu.

Prema riječima nezavisnog odbornika Stevana Džakovića, referendum je prava prilika da se u neke odluke Skupštine opštine direktno uključe i građani, ali i za to treba da postoji politička volja makar u dijelu vladajuće koalicije.

Detaljni urbanistički plan Bečići bio je razlog i ogromnog nezadovoljstva Demokratske Crne Gore, koja je, prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, najavila i napuštanje vladajuće koalicije. Povodom toga prije dvije noći je održana i sjednica Opštinskog odbora Demokrata, na kojoj je trebalo da se donese takva odluka. Do zaključenja ovog izdanja Dnevnih novina Demokrate nijesu zvanično saopštile ništa sa sjednice iako su to najavili.

Prilika za provjeru podrške

I pored toga što je Džaković predlog za raspisivanje referenduma podnio skupštinskoj službi i obavijestio Carevića 12. novembra nikakvu povratnu informaciju, još uvijek, nije dobio.

Prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina, postoji mogućnost da ostatak odbornika, koji su tražili stavljanje van snage dva budvanska DUP-a, jednostavno, ne potpiše Džakovićev predlog.

“Taj referendum ne bi bio samo provjera onoga šta žele građani, već i političke podrške pojedinim partijama. U slučaju da rezultat referenduma bude negativan, to bi značilo da ni partije potpisnice predloga nemaju podršku građana i obrnuto. Zbog toga se može desiti da Džakovićeva inicijativa ne naiđe na političku podršku”, rekao nam je jedan dugogodišnji budvanski političar, koji je želio da ostane anoniman.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DrTosic
Gost
DrTosic

Na slede cim izborima ni jedni ni druge nece imati podrsku gradjana

komarac
Gost
komarac

Pokusavam da zamislim sta bi se desilo da su ovakvi na celu drzave pa u kameno doba bi nas vratili

Komandant
Gost
Komandant

Koalicija zvana cirkus pa to ni u cirkus niko ne bi predlozi da se1 oko ovoga raspisuje referendum

Gospodja Franca
Gost
Gospodja Franca

Oni i njihova koalicija, ni sami ne znaju sta ce

prva dama
Gost
prva dama

Svaki grad u kome su bili na vlast su unistili pa ko ce takvima da pruzi podrsku

Minja
Gost
Minja

E ako se mi gradjani budemo pitali opozicija moze da sanja da ce iko glasati

Gagi
Gost
Gagi

A nijesi bolji no ti je bio tata,tako vele Cetinjani.

Aladin
Gost
Aladin

Sad je Dzakovic so na ranu sa ovim referendumom Demokratama, DF i Crnogorskoj! Sad ce tek tikva da pukne!

Simba
Gost
Simba

Sve se bojim da ce Crnogorska spasiti stvar odje, ona koja je doprinijela raspadu koalicije izmedju Demokrata i DF.

Petra
Gost
Petra

Nece ni raspisati referendum jer bi to znacilo da skoce sami sebi u stomak, njima se koalicija raspala samo sto se ceka zvanicna potvrda.

Gordan
Gost
Gordan

Bas ce oni modernizovati Budvu isto kao sto su i Kotor!

StevanPG
Gost
StevanPG

Da se referendum odrzi narod bi ih makao sa vlasti zato oni ne smiju ga raspisati.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Budva je sad taman kao Kotor u svoje pero kad je opozicija bila na vlasti.

Cipsy
Gost
Cipsy

Od nekadasnje metropole turizma napravili su od Budve zastidje.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Demokrate kao da su stavile tapiju na Budvi i Becice pa sad oce da rade sta im je volja.

crnogorka
Gost
crnogorka

I posle se opozicija zali kako su izbori namjesteni. Ko bi vas u zdravu pamet glasao?

Sara
Gost
Sara

Kad vidim ovo “Crnogorska”, padne mi mrak na oci.. Daleko ste vi od partije koja radi u interesu Cg

JunaK
Gost
JunaK

Fantasticna trojka, a ne zna se ko kome vise o glavi radi

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Demokrate su za sve dok im fotelje ne dirate

Liberal
Gost
Liberal

E sto se radi ,ne mogu da usvoje DUP a bi da im drzavu u ruke damo ,trebao bi im cio mandat da se oko budzeta dogovore

Stefo12
Gost
Stefo12

Ova koalicija u budvi nece novu godinu zajedno docekati

Svjefol
Gost
Svjefol

Kakvi su ovo zaludnjaci

Bu2
Gost
Bu2

Bivsa vlast (dps) je zamijenila sa Krapovicem zemlju, on je dao dvadeset puta manje vrijednu zemljju na Kosljunu, a dobio vrijednu zemlju uze more u Becicima. I to je predmet istrage tuzilastva. Sad bi da njegovi strani partneri uz angazovanje njegove porodicne inzinjerske firme tu grade komplekse za stanovanje sto nije po aktuelnom dup-u. I to je citava prica. Ne… Više »

Rankovic
Gost
Rankovic

Koliko u ovome sto si napisao ima istine, toliko ti i tvoja porodica srece i zdravlja u zivotu imali ! Jeli posteno ?

bRain
Gost
bRain

Pa i nije baš potpuno pošteno, nijesu valjda porodično pisali komentar. Ali da treba da malo više pazimo druge od sebe, to stoji. Pretpostavljam da si na to ciljao.

Rankovic
Gost
Rankovic

Zasto nije posteno ? Ako je istina ovo sto je napisao, zelim njemu i porodici dug i miran zivot, pun srece i blagostanja, a ako ne. ….

milwall
Gost
milwall

Sve i da si u pravu, ja i dalje ne vidim problem u tome da se na referendumu(regularnom, demokratskom) neposredno odluči. Svaki građanin za sebe neka procijeni o čemu se radi i što želi kao ishod. To bi bilo fer, jer onda i Krapović, i Džaković i ti i ja imamo po jedan glas. I za sva ostala, malo važnija… Više »

ali
Gost
ali

A sto je pozadina ovog zahtjeva? Krapovicev licni interes! I to treba svako da zna.

Mileva
Gost
Mileva

Opet Đžaković ha ha ha

Send this to a friend