Politika

Džekson: Prvi ste u maratonu, prestanite da gledate nazad

Iako se proces pregovaranja može činiti beskrajnim, ne mislim da je posvećenost Evropske unije procesu proširenja obećana na samitu u Solunu 2003. godine u opasnosti. Crna Gora je zvanični kandidat od 2008. godine. U normalnom procesu pristupanja Crna Gora bi trebalo da se približi odluci o članstvu između 2025. i 2029. godine. Mislim da bi bila katastrofalna greška da dođe do zatišja u drugoj polovini kvalifikacija, kada je Crna Gora ovoliko postigla, kaže u razgovoru za Pobjedu stručnjak za integracije postkomunističkih zemalja u NATO Brus Džekson.

Predsjednik Projekta za demokratije u tranziciji, jedne od vodećih nevladinih organizacija u Vašingtonu koja se bavi našim dijelom svijeta, ističe da će što budemo bliži EU, biti i više američkih investitora. Objašnjava da Crna Gora mora nastaviti predano da radi na reformama i da članstvo u NATO nikada ne može biti zamjena za članstvo u EU.

“S obzirom na intervenciju NATO na Balkanu tokom 90-ih, kada je region bio na ivici raspadanja, razumljivo je da Crna Gora cijeni odlučnost i integritet NATO obećanja kada je proširenje u pitanju. Kada to kažem onda mislim da je NATO više kao sredstvo osiguranja ili sigurnosni sistem u odnosu na EU koja je porodični dom. Te dvije stvari nemaju smisla jedna bez druge, ali je realna vrijednost u članstvu u EU. Zemlje, poput Poljske, Slovačke, Slovenije i sve tri baltičke države su potvrda da velika transformacija počinje članstvom u EU. To je trenutak kada prosperitetni efekat zajedničkih vrijednosti stvarno daje rezultate. Strukturni fondovi postanu dostupni. Strane direktne investicije i zaposlenost rastu. BDP nekih od najsiromašnijih zemalja u centralnoj i istočnoj Evropi je počeo da se približava prosječnom BDP Njemačke u nešto više od jedne generacije. Masivni ekonomski uticaj evropske integracije javlja se gotovo u potpunosti u drugoj fazi EU”, objašnjava Džekson.

On ističe da ne želi da umanji značaj stabilnosti koju članstvo u NATO pruža, ali Alijansa „ne donosi hranu na sto“.

“Pogrešno bi bilo misliti da bi NATO mogao da djeluje kao zamjena za EU, ili da bi Sjedinjene Države i NATO mogli da izvrše pritisak na Evropsku uniju da se smanje zahtjevi ili ubrzaju rokove. To bi bilo nemoguće. Uprkos vremenu izgubljenom na makedonskom pitanju, Zapadni Balkan u cjelini radi prilično dobar posao u odnosima sa Briselom. Ako postoje problemi, odnose se na političke vrijednosti u Beogradu i mogućnosti za pogrešan korak u srpsko-kosovskom razgraničenju. Pravilo za Crnu Goru je jasno, kada ste ispred u maratonu, prestanite da gledate preko ramena”, poručuje Džekson.

Džekson je ponovio da se od svih zemalja koje su ušle u NATO i EU od kraja Hladnog rata, nijedna zemlja nije tako brzo kretala prema Zapadu od Crne Gore.

” Za ove izuzetne rezultate nije bilo zaslužno samo rukovodstvo predsjednici, premijeri i ministri inostranih poslova, već i izuzetni muškaraci i žene Crne Gore koji su neumorno radili u minirstarstvima i prekomorskim ambasadama i naravno Brisel koji je ubrzao integracije”, kaže Džekson.

Najavljuje da i Crna Gora može očekivati ekonomsku ekspanziju poput Hrvatske.

“Susjedi Crne Gore, poput Hrvatske, su uradili izuzetno dobar posao sa investitorima koji su podstakli nevjerovatan rast na tržištu nekretnina i turizma. Može se očekivati ista ekonomska ekspanzija i u Crnoj Gori kada se pročuje za crnogorsku priču i budu bliži izgledi za članstvo u EU. Ali, svakako mislim da bilo koja država koja želi da bude članica EU, mora strogo voditi računa o visini nacionalnog duga i pogotovo zajmovima iz Kine”, upozorava Džekson.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Mappet Šou

Ida
Gost
Ida

Kako ovaj na fotografiji ima komičnu facu

razocaran
Gost
razocaran

Smucili su mi se razni ,,Funk ioneri,,i ,,funkvionercici,,koji evo vec 30 godina,kafa kroce u C.Goru,obesavaju brda i foline.A kafa nas napuste,zaborave i da su bili kod nas
Radi renomea DRZAVE,batalite se vise prenosenja izjava nebitnih ljudi,koji nista ne prestavljaju ni u svojoj zemlji.
Ako to RADITE,kao psiholoski pritisak na buduce birace,u strasnoj ste zabludi.

Joxim
Gost
Joxim

Najbolje da se ne okrećemo nazad. Šta bi vidjeli iza sebe: uništenu ekonomiju,zatvorene fabrike, radnike na biroima,ljude koji se hrane po kontejnerima! Idemo u novu budućnost sa ljudima iz tridesetogodišnje prošlosti!

Krivokapić
Gost
Krivokapić

Ekonomska ekspanzija kao u Hrvatskoj.
Blago, blago

Send this to a friend