Politika

Džomić: Dobri zakoni se ne mogu pripremati jednostrano

Protojerej stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske kaže da nije dobro što je od usvajanja mišljenja Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, prošlo tri mjeseca a novi dijalog nije pokrenut.

Džomić u intervjuu za Dnevne novine ističe da nije strašno što se o tom predloženom opštem pravnom aktu ne govori tako intenzivno u posljednje vrijeme, jer je dosta toga rečeno u stručnoj i široj javnosti od njegovog utvrđivanja 16. maja do obznanjivanja mišljenja Venecijanske komisije 24. juna.

“Po mom mišljenju, nije dobro to što je od usvajanja mišljenja Venecijanske komisije prošlo tri mjeseca, a inkluzivni dijalog o Predlogu zakona, kako je izričito napisano u tom mišljenju, nije pokrenut od resornog Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore. Mi još uvijek ne znamo da li uopšte postoji Radna grupa koja se bavi tim pitanjem i ko su njeni članovi. Ne samo da nemam ništa protiv pojedinačnih razgovora predstavnika Vlade sa predstavnicima crkve i vjerskih zajednica nego smatram da su potrebni, dobri i korisni. Ali, znam kako se u Crnoj Gori priprema zakon. Pogledajte samo rasprave oko Radne grupe za izborno zakonodavstvo i uporedite sa Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti. U vezi ovog zakona nikada nije otvorena diskusija o Radnoj grupi, iako smo to više puta tražili”, kaže Džomić.

Očekujete li da se Predlog zakona uskoro nađe u Skupštini?

DŽOMIĆ: Sve je moguće i to je pitanje za donosioce odluka u Vladi, ali mislim da je implementacija preporuka iz mišljenja Venecijanske komisije veoma složen pravnički posao. Za taj posao treba stručnosti, vremena i strpljenja. Treba sve sagledati stručno i objektivno. Naše primjedbe na Predlog zakona su vrlo argumentovane, a ni onim na Nacrt zakona od 2015. godine nije posvećena ni minimalna pažnja u Ministarstvu. Davno je rečeno: tri puta mjeri, a jednom sijeci!

Da li je Mitropolija imala kontakt sa Vladom Crne Gore povodom Predloga zakona?

DŽOMIĆ: U onom smislu koji je uređen pravnim propisima u Crnoj Gori nije. Pojedinačni razgovori ne predstavljaju institucionalni dijalog i participaciju zainteresovanih strana u procesu pripreme zakona. Takođe, ni okrugli stolovi Ministarstva za ljudska i manjinska prava o svemu i svačemu nemaju nikakve veze sa pripremom zakona. Ovih dana je bio susret mitropolita Amfilohija i premijera Duška Markovića i dobro je što je taj sastanak održan. Podsjećam da je Vlada u saopštenju, poslije sastanka premijera i mitropolita 24. septembra, navela da je potpredsjednik Pažin na čelu Vladinog Stručnog tima.

Uvjerio sam se da je potpredsjednik Pažin vrlo dobar pravnik i nemam ništa protiv toga da on bude na čelu Radne grupe, pa me zbog toga čudi toliko kršenje procedure. Javnost, a ni mi kao subjekti slobode vjeroispovijesti, ne znamo ni ko je u tom Stručnom timu a ni kada je i kojom odlukom formiran. Uostalom, zakonodavna procedura isključivo poznaje Radnu grupu, a ne Stručni tim. Vidjeli ste da su predstavnici LGBT nevladinih organizacija itekako participirali u pripremi Predloga zakona o istopolnim zajednicama u Crnoj Gori. Nama se to pravo, koje nam pripada kada je u pitanju Zakon o slobodi vjeroispovijesti, onemogućava bez ikakvog razloga. Ne razumijem zašto postoji tolika netransparentnost i zašto se toliko puta krši procedura koja je u pravu veoma važna. Dobri zakoni se ne mogu pripremati jednostrano.

Kako gledate na predlog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da u Crnoj Gori bude jedna crkva?

DŽOMIĆ: U Crnoj Gori postoji jedna Pravoslavna crkva koja je oličena u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj i ostalim pravoslavnim eparhijama koje u Crnoj Gori imaju istorijsku kanonsku jurisdikciju. To što neka organizacija sama sebe smatra za crkvu ili je kao novoformirana vjerska zajednica stekla građanskopravni subjektivitet u MUPu nikako ne znači da može da se ujedinjuje sa crkvom. Treba imati u vidu da su crkve već skoro 2000 godina prvenstveno pomjesne i da ne zavise od državnih granica. Legitimno je iznošenje ideja i predloga, ali sekularnoj državi i njenim organima ne pripada nadležnost da uređuju unutrašnje odnose u crkvi i vjerskim zajednicama. Vidite i sami da je danas gotovo nemoguće ujediniti vlast i opoziciju čak i u tzv. tehničkoj vladi, a i jedni i drugi imaju izborni legitimitet. A zamislite tek koliko je nemoguće ujedinjati crkvu i grupu ljudi iz jedne novoformirane organizacije koja nema nikakav kanonski i crkveni legitimitet.

Da li bi Mitropolija prihvatila nekog sveštenika iz CPC?

DŽOMIĆ: U toj novoformiranoj organizaciji nema nijednog pravoslavnog sveštenika već postoje lica koja sama sebe, bez ikakvog kanonskog legitimiteta, smatraju za sveštena lica. Nijedan od njih nigdje u pravoslavnom svijetu nije priznat kao sveštenik ili episkop. Možda ćete se iznenaditi mojim odgovorom, ali takva lica mogu da budu prihvaćena isključivo nakon iskrenog pokajanja i to samo kao vjernici. Najbolji primjer im je dao jedan bivši sveštenik iz Smedereva, koji je svojevremeno raščinjen i pristupio je negdje oko 2000. godine toj novoformiranoj organizaciji, ali je nakon pokajanja primljen u crkvu kao vjernik. Pokajanje nije kazna za hrišćanina ako je hrišćanin. Naprotiv!

Događanja u Ukrajini i Makedoniji su neuporediva sa Crnom Gorom

Kakav bi bio odgovor SPC kada bi se u Crnoj Gori dogodilo ono što se dogodilo nedavno u Ukrajini, odnosno da CPC dobije priznanje od Carigradske patrijaršije?

DŽOMIĆ: Takav scenario je teško zamisliv i izvodljiv iz mnogo razloga. Treba imati u vidu da situacija u Ukrajini i u Crnoj Gori uopšte nema dodirnih tačaka u crkvenom smislu. Zatim, situacija u Crnoj Gori i današnjoj Sjevernoj Makedoniji takođe nema dodirnih tačaka. To je jasno i sa istorijske strane, ali i sa današnje crkvene strane. Uostalom, vaseljenski patrijarh je na to pitanje stavio tačku svojim pismom predsjedniku Milu Đukanoviću.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
WoW
Gost
WoW

Covjek koji ima pasos druge zemlje u tudjoj zemlji govori o zakonima te zemlje i jos ih kritikuje javno?!?!? U bilo koju normalnu zemlju trajao bi 1 dan do protjerivanja ,momentalnog.Ali cisto sumnjam da bi idje drugo i dobio priliku da dodje do izrazaja sa bilo kakovom antidrzavnom pricom poput ove u CG.

Filipini
Gost
Filipini

U zatvor se ide ako prekrši zakon a ne ako govoriš o njemu, naravno pričam i ja za normalne zemlje

Liberal CT
Gost
Liberal CT

A cije pasose imaju Amerikenjci,Njemci,Austrijanci i ovi iz NATO pakta i EU unije tenas kontrolisu i sto jedemo i pijemo i kome pomaze bog nazivamo

123
Gost
123

Biće dijalog, samo ne sa Vama.

Region
Gost
Region

Tako je imate vi Vatikan, no vas ni oni ne priznaju

Vakat je
Gost
Vakat je

Haha, Dzoma se uplasio, i treba: evo ne najavlnena REVIZIJA TOMOSA SPC IZ 1922. GODINE, INAJAVLJENO JE RAZMATRANJE AUTOKEFALNOSTI MAKEDONSKE CRKVE U VASELJENSKOJ PATRIJARSIJI.
NAKON TOGA, NA REDU JE OBNOVA AUTOKEFALNOSTI CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE. TO SU NAJNOVIJE VIJESTI, PA SE TI, DZOMA, DOBRO VIDI SA OVIM TVOJIMA.

Montelider
Gost
Montelider

Ne moze Patrijarh ” staviti Milu tacku” , ali moze svetosavskoj sekti u CG.
A CPC ce VRATITI AZTOKEFALNOST. ZIVI BILI PA VIDJELI! AMIN.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Što vi meni ne puštate komentare, boranijo ristogorska? Ako ovu osobu zovem Džoma Diploma- šta je tu uvredljivo? Sendvičari Ristovi su preuzeli moderaciju ovim portalom!

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Tacno, Generale. Dobro placa Svetosavska sekta.
Svugdje su uplivali. Na zalost.

Tomos
Gost
Tomos

Nije uvredljivo ali je infatilno, pa ne objavljivanje tebe čuvaju, “reputaciju”…

Fileopg
Gost
Fileopg

ubrzo će i pravoslavna crkva kosova steći uslov za dobijanje samostalnosti…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Budi ozbiljan, ni ovdašnju NVO niko ne smatra crkvom, a ne neku iz okupirane teritorije.

Fileopg
Gost
Fileopg

samo se vi tješite i nadajte da će vam vaseljenska crkva vječito držati skute…dolaze i tamo neki mladi vladike koji uviđeše koi ste vi nepočinci i koji van ni za kakve pare ni zlato ne praštaju grijehe koje učinjeste prema suśedima ….

Cunami
Gost
Cunami

Kao da neki nece da shvate da u CG postoji jedna crkva, pravoslavna, osnovana 1219.godine i zahvaljujuci jednoj njenoj eparhiji, Mitropopiji crnogorsko primorskoj (prije toga Zetska eparhije, Mitropopija cetinjska…) ova crkva je odrzala kontinuietet svetosavske crkve, zajedno sa Mitropolijom karlovackom. Sredinom 19.v kada su mnogo pravoslavne crkve dobijale autokefalnost, medju njima i Pravoslavna crkva kraljevine Srbije, Mitropolija cetinjska (kao i… Više »

Cunami
Gost
Cunami

Tekst o tome se moze pronaci u Glasu Crnogocka izdavanom u egzilu, br.88 od 24.septembra 1920.godine

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Cunami, iz 1920. godine??? E, fala ti. Izmedju 1918. i 1920. godine SVASTA SE DOGODILO S CRNOM GOROM, TO JESTE, VEC JE BILA OKUPIRANA OD STRANE SRBIJANACA I SRBIJANSKIH UDVORICA. Izmedju te dvije gidine na sred Niksica zapisavali ste improvizovane kovcege CRNOGORSKIH SVETACA – SV. VASILIJA OSTRISKIG, SV. PETRA CETINJSKOG I CRNOGORSKE KRUNE. Na sred Niksickog trga. Tako pisu srbijanske… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Pročitaj Zemljopis CG iz 1911g, zadnjih 5 pasusa pod “narod” “vidi šta piše…

Montelider
Gost
Montelider

UMIJES LI, TI, CUNAMI, PROCITATI UKAZ ALEKSANDRA KSRADJORDJEVICA I TOMOS MRLENTIJEV? KOD OBOJICE SE POTVTDJUJE DA JE CPC BILA AUTOKEFALNA CRKVA. TO SU DOKUMENTI OSVAJACA, PA CITAJ MSKAR NJIH KAD NECES USTAV CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U MOME SE VIDI NJENA ULOGA U ZIVOTU VRNE GORE. I cudno: Zasto se Aleksandar Karadjordjevic nije ktstio u Srpskoj crkvi u CG , NO… Više »

Cunami
Gost
Cunami

Ako se krstio u Crnoj Gori krstio se u srpskoj crkvi…to samo pokazuje da smo bili i da cemo bit jedno…ne komentatisi stvari koje ne znas. Ja sam samo ukratko prepricao stav kraljevine Crne Gore o pravoslavnoj crkvi u crnoj gori. A tomos vaseljeskoh patrijrja iz 1920.je potvrda da se moze obnoviti jedinstvena srpska crkva kakva je bila do 1766.godine

Bedem
Gost
Bedem

Ne lupaj, Cunami! Ctnogorska crkva je sama birala poglavare a krunisala ih u Rusiji, vise puta, te u Srbiji ( Austriji), a to kod Srba ne moze, dobrk znas, no onda, ni danas. Batali s neistinama, providne su.

Bager
Gost
Bager

Cunami, pricas neistine. Pricas sramotne neistine.

Cunami
Gost
Cunami

Ovo je zvanican stav vlade Kraljevine Crne Gore

Dr xyz
Gost
Dr xyz

Postoji i postojala je samo JEDNA PRAVOSLAVNA CRKVA – CPC, KOJOJ SU SRPSKI OKUPATORI ODUZELI HRAMOVE.
SAMO JEDNA – CPC!
I HRAMOVI JOJ MORAJU BITI VRACENI. MORAJU.

Očigledno
Gost
Očigledno

Ne no će s tobom pregovarati kao predstavnikom okupatorske političke organizacije zvane SPC. Muči jado.

Migo
Gost
Migo

Srbija republika CG Kosovo.. Jes VELIKA svega mi 😀😀😀😀😀

Joko
Gost
Joko

Tipični predstavnik svetosavske sekte.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Joko, moraš da naučiš razliku između kanonske crkve i sekte

Joko
Gost
Joko

Oprem, između tzv. Crkve SPC i sekte ne postoji razlika. To je isto.

Migo
Gost
Migo

Nezavisna Boka, Tuzi i ulcinj albaniji, Herceg Novi Rep. Srpskoj.. Ko osta pravo u Skadarsko

Rajko Fuštić
Gost
Rajko Fuštić

Želja će te bit, ali ta želja ide iz vaše pakosti i nemoći zbog nezavisnog Kosova.

TG-PG
Gost
TG-PG

Tačno Rajko. lako li je srbe prepoznati. Oni su svi na onaj stari kalup, da komšiji crkne krava.

Migo
Gost
Migo

3 posto Srba oteli vam crkvu? Nebeski narod😀😀😀😀

VRIJEME ISTINE
Gost
VRIJEME ISTINE

Migoooo, oteli su je Srbijanci vojskom i oruzjem. Vidi slike iz srbijanskih novina.
No, laz nece dugo vjekovati, dobro ste sakrili istinu generacijama, ucili ste nas lazima.
E, sad je VRIJEME ISTINE.

zrno krstov
Gost
zrno krstov

Ko si BREE pa ti,IZVANJAC,loša imitacija SIME MILUTINOVIĆA SARAJLIJE….

Terra nova
Gost
Terra nova

Džomiću takav scenario je i te kako zamisliv zato što je CPC postojala, i to je zapisano, ne možete više lažima obmanjivati crnogorski narod.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Kad Carigradski Patrijah stavi Milu tacku -to je ok,ali kad da tomos Ukrajinskoj crkvi ,eee to nije ispravno!! Aj Dzomicu,malo do bg…

Migo
Gost
Migo

Nezavisna drzava Tuzi reg.tablica PG

dajka
Gost
dajka

Ne brini ti za Tuzi, no brini svoju brigu

Migo
Gost
Migo

Vjecan da je podgoricki pasaluk nezavisna drzava tuzi registarske tablice PG

Joko
Gost
Joko

Migo, samo ću jedno reći, da je vječno nezavisno Kosovo!

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Ja cu dodati , vjecna nezavisna Vojvodina i vjecan nezavisan Sandzak aBd.

Joko
Gost
Joko

Ukratko, beogradski pašaluk.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Bili bi dobri kad bi ih ti pisao, a djavolji šegrtu?

Joo
Gost
Joo

sta okupator zna o zakonu….njega je briga samo kako da produzi okupaciju……da ne kradu milione davno bi otisli….na Kosovu nemaju financijskog interesa zato su ga i prodali……

Asprilja
Gost
Asprilja

Džomke,ponosni nosilac doktorata sa čuvenog univerziteta u Kosovskoj Mitrovići đe se doktorat stiče za šteku cigara.

gwido
Gost
gwido

2 paklice

Filip
Gost
Filip

Baš lako izlazite sa njom na kraj, biće za to što ga je kupio

Migo
Gost
Migo

I ministri u CG.. Fakultet filozofije sa Pala Sarajevo😀😀😀😀😀

Tomos
Gost
Tomos

Ovi “montenegrini” (ne kažem Crnogorci jer bi se to i na mene odnosilo) odavno govore za Njegoša da je “nepismen”. Kako drugačije to shvatiti kada kažu da je 1.000 puta pisao jedno a da je mislio na drugo. Kažu kada je pisao Srbin da nije mislio na to haha i tako 1.000 puta… Pa to Jung ne bi rekao, ali… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Treba sa “Stidi” Crnogorski Mitropolit što jedini on evo 30g traži da se vrati Njegoševa Kapela na Lovćenu.
Eto on da se pita on bi je odmah vratio i udovoljio Vladici Crnogorskom.. “sramota”.. Stvarno dokle tako…

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Kako da postavi kapelu tako ugledne “hrišćanske” crkve pored masonskog mauzoleja? Šta je sad to? I zašto su Njegoša prisvojili masoni? Da li zato što je bio tajnovidac ili što je bio član tog društva (kao onaj mu učitelj Sima Milutinović)? 🙂

Tomos
Gost
Tomos

Ko kaže pored, treba ukloniti Mauzolej i vratiti Kapelu gdije je i bila… A to “masoni” tim se ti bavi…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Šta fali mauzoleju, meni je baš cool😁 Ah, da… Meštrović autor projekta, mrski Hrvat. Jasno mi je. Ako je Sarkotić bio “fon Lovćen”, ti si, Tomose, “fon Kapela”!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, nije u pitanju ko je projektovao i gradio mauzolej, već to da je Njegoševa želja bila da počiva u Kapeli, a jednom pravoslavnim vladici nije mjesto u masonskom hramu..

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

I Nikolina želja je bila da počiva u Crnoj Gori- pa je Karađorđeviće bilo baš briga za tu njegovu želju. Život je takav, ne ispunjava želje baš često..

Tomos
Gost
Tomos

Nikola je pošao iz CG, 2g prije kraja rata. Unuk njegov Kralj Aleksandar je dozvolio da se vrati vođa oružane pobune Krsto, koji je mirno živio ba Cetinju do rata 41′. I ubili su ga Partizani 48′ a ne četnici. Tako je mogao doći i Kralj Nikola, misli da je mogao da se vrati iz zemlje đe je sam pošao… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Tako je mogao doći i Nikola, kažeš??? Na petoj svojoj sjednici tzv. Podgorička skupština je donijela odluku da se kralju Nikoli oduzme sva imovina i da se kralju i njegovim potomcima ZABRANI POVRATAK! Ti to ne znaš, Tomose fon Kapela? Auuuu, brukeeee!😱 Nemoj više ništa komentarisati, molim te; samo se časno povuci..😁

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Generale, valjda znaš da je Mitrolit Amfilohije najviše doprinio da Kralj Nikola počiva u Crnoj Gori.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Znam. To je bilo pošteno od njega. Ipak, mitropolit ima dosta ambivalentan odnos spram Nikole. Dobar mu je kad srbuje, ali nikad nije osudio način na koji su se zet i unuk na kraju razračunali sa Nikolom. Da nijesu bili u bliskom srodstvu, to bih bez muke mogao shvatiti i prihvatiti. Ovako, međutim, sve govori o beskrupuloznoj želji Karađorđevića da… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Da bi nešto znao, a ne znaš ništa. Nego se svodi da od nas učiš. Meštrović je trebao da radi Kapelu i kada je Aleksandar obnavljao, ali je tadašnji Crnogorski Mitropolit insistirao na tome da se samo obnovia ne da se radi nova i Kralj Aleksandar je udovoljio Crnogorskom Mitropolitu i doveo najboljeg arhitektu tog vremena iz Rusije. Toliko o… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Njegoš je projektovati tu Kapelu, da li ti to znso. Ali tebi je kul, to je bitno, ne kako je Njegoš zamislio, fini ste vi neki Crnogorci…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ne no cemo tebe pitat ne mlati.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kada već uzimaš tuđi nick, bar se potrudi da ne praviš greške u pisanju.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

ti si mi mnogo pismeniji, pope…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Samo kažem, nije mi neki problem

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Doša si yugom prslija džepova a sad u džipa, širi no duži. Čuvaj se Džomiću. Bog vidi kroz zatamnjena stakla vaših džipova.

Podgorica
Gost
Podgorica

Kupi ti Mirašu “Mašana”

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Mitropolit je iz Kolašina, i nije debeo ali ti opet smeta

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zabjelo, promašio si temu. Tema je Džomić, koji je dovučen u Crnu Goru da posrbljava. I na žalost ima vas dosta koji ne mislite svojom glavom.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Tena su Sveptena lica Crnogorske Mitropolije, a to što ti principi važe 5min, i mjenjaš ih od slučaja do slučaja, to je tvoja priroda

Migo
Gost
Migo

Kad vam ovaj vas kaze Srbija ce na beogradski pasaluk to je ok vijest??

Jež
Gost
Jež

Nego što, Migo!

Bob Rock
Gost
Bob Rock

U pravu si Migo, i nije to neka vijest, jer i vrapci nagrani znaju da ce srbija sa ovakvom politikom na beogradski pasaluk!!

Migo
Gost
Migo

Onolika rep.srpska srbija 30 posto CG sjever kosova malo li je..

Elektra
Gost
Elektra

Džomi

Okle ti izmilje

Sistem
Gost
Sistem

Nikolaidis je sa Čeva, je li

Ne moze tako
Gost
Ne moze tako

Zasto novinar ne saopsti da je ta Dzomiceva mitropolija “crnogorska” u stvari, mitropolija Srpske crkve Beogradske patrijarsije u Crnoj Gori? Nije to mitropolija Crnogorske pravoslavne crkve i crkva Crnogoraca? Zasto se pisr bez osnovnih podataka? Sto je tu cilj?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ne može tako, valjda znaš da je jedina kanonska crkva u Crnoj Gori Mitropolija crnogorsko-pprimorska i ostale 3 Eparhije SPC.

Titograd
Gost
Titograd

Pope, ti znaš da su ovo sve gluposti i da je jedino bitno nezavisno Kosovo!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, ja znam, ali nisam napisao, da su gluposti ko tvrdi da je NVO crkva, a takođe te u potpunosti razumijem što podržavaš nekakvu ,,nezavisnost” Kosmeta, jer svaka ptica uvijek ide svome jatu.

Titograd
Gost
Titograd

Tako je pope, vidiš da ti sve znaš. Čak se i u tice razumiješ.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd,vidiš da potpuno razumijem to što te srce vuče put Tirane.

Migo
Gost
Migo

Nezavisna je C.Gora..a Kosovo jest nezavisno.. Al ne znam sto stalno Aleksandra cimaju da nesto potpise.. A on onako visok.. Oblizuje usne i pravi dramske pauze.. A u sebi misli necu ga se ja potpisat i izgubit glasace😀😅😀😅😀😀

Baba
Gost
Baba

Kad skidate maslo i nosite ga doma da pljujete i rovarite protiv Crne Gore, nema veze što je JEDNOSTRANO!
Bože vam sve bilo pravedno kao što ste vi prema mojoj Državi.

Migo
Gost
Migo

Tvojoj drzavi!? Da ti nisi Milo?

Jež
Gost
Jež

Svi smo mi Milo, kad se pišu ovakvi zakoni….

Ja toliko
Gost
Ja toliko

Amin. Bas tako im bilo!

Tomos
Gost
Tomos

Kasniš 10g min. to “skidaju maslo” je staro. Zadnjih makar 10g napadaju Crnogorsku Mitropoliju zbog obnova Crkvi i Manastira, građenja Hramova da je “najveći” investitor u CG haha…
Odnosno što god urade napadaće ih, sad slično ka i prije 200 i 300g…

Zoran
Gost
Zoran

Kada bi Crkva i trebala da se ujedini sa Nvo, bolje sa eko ozbiljnom Nvo sa kredibilitetom, tna pr. Mans

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Bolje onda da se ujedinite sa Queer Montenegro, imate više zajedničkih interesovanja nego sa Marsovcima. ☺

Tomos
Gost
Tomos

Katolici imaju u Boki odličan smještaj, gotovo da se godinu unaprijed rezervišu i što to treba da znači. Meni ništa, već mi je milo… ali tebi je izgleda krivo ako to imaju, sprdaš se sa njima, to je drug do tebe…

MilenaS
Gost
MilenaS

Zorane, da sam na tvom mjestu, nikad to ne bih izjavila. Pazi, doci ce vrijeme: ko bi dolje sad je gore! A dje ces biti ti i takvi?

Zoran
Gost
Zoran

Uvjek je bilo lakše Milena na Balkanu to kao ti, da se vidi za koju stranu je vlast i biti tu, i tako uvjek. U redu je to, ustvari nije, ali je legitimno.Ali kada je Crkva u pitanju, sramota bi me bilo da pišem drugačije nego što je

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Milena, pošto kažeš ,,ko bi dolje, sad je gore”, znači li to da očekuješ pad sadašnje vlasti u Crnoj Gori.

Pencilin
Gost
Pencilin

MIran Džoma, miran..

Ljubo Hn
Gost
Ljubo Hn

@Katunjanin

A ko tebi brani da prosipas pamet u Srbiju.
Samo tamo niko ne bi slusao.

Filip
Gost
Filip

Kaže čovjek koji krši zakon tako što daje pare na kamatu…

Cica
Gost
Cica

To Džomiću, Dukljani na aparatima, hahaha.

Stano
Gost
Stano

Ima li ko broj ovoga dzomica treba mi iljadu eura da uzmem na kamatu

Milonja
Gost
Milonja

Cuda Svetog Vasilija i drugih Svetitelja svjedoce da je ziva crkva Hristova olicena u mitropoliji crnogorsko primorskoj i ostalim eparhijama.

Ja toliko
Gost
Ja toliko

Kazna je sto je Ostrog, slava mu, OTET od Crnogoraca i Crnogorske pravoslavne crkve. Vjeruj ti meni da ce Crna Gora orocvjetati TEK KAD SE CRNOGORSKOJ PRAVOSLFVNOJ CRKVI VRATE OTETIE HRAMOVI!

Atos
Gost
Atos

Manastir Ostrog je Hercegovina, i vidi kada je on i Nikšić ušao u sastav CG

nenad mne
Gost
nenad mne

A, koja je to država bila HERCEGOVINA?

Atos
Gost
Atos

Moraš da čitaš malo, ne možeš istoriju na portalu sa učiš

MilenaS
Gost
MilenaS

Atos, haha, jes ako ti je Hercegovina u Pjesivcima i Bjelopavlicima….haha. Sem toga, i svetac je Jovanovic iz Bjelopavlica, tu je imao imanje koje je po konacnom povratku zavjestao Ostrogu. No, citaj ti sto pise SANU pa ces tamo naci sve sem ISTNE.

Atos
Gost
Atos

Pusti ti gdije je meni Hercegovina, nego pogledaj karte tog perioda

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Mrtvi su posebno jaki čudotvorci u svim paganskim religijama. I Rista će da čini veća čuda kad se zaupokoji od ovih koja sad čini, pa bolje da se molimo da što duže poživi. ☺

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Tajnovidac, nikako da kažeš kojoj crkvi pripadaš.

Tomos
Gost
Tomos

“Operem..” kojoj Religiji, od toga počni…

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Nijednoj Opremljeni dobro, rekao sam ti već nego nijesi vidio. Mogu i bez pagenerija i okultizma puno lakše da živim. 🙂

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Tajnovidac, hoćeš da kažeš da nisi hrišćanin?

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

E, popo, popo, štetan li si. Hoću da kažem da samo umišljaš da si hrišćanin, dok si zapravo u teškom paganizmu. I onda kao takav daješ sebi za pravo da ispituješ moju religioznost.

Tomos
Gost
Tomos

Nije tačno, jer bi onda sve i Religije sto ili približno isto napadao, u opšte te nema kada se druge religije komentarišu, tako da ti ne vjeruje niko…

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Šta ću kad volim samo svetosavce da komentarišem. Što su prevaranti veći, to je i potreba da se raskrinkaju veća.

Tomos
Gost
Tomos

Motiv je drugi tebi…. Napadaćeš ti svakog Pravoslavnog Sveštenika…
Ali za razliku od tebe, ja se ne bavim drugim religijama. Ni jedan komentar gotovo ne pošaljem kada su druge religije u pitanju…

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Znači Miraša bi primio kao vjernika SPC ako se pokaje prvo. 😁

Sistem
Gost
Sistem

Nikome nije zabranjeno da uđe u Crkvu

Montelider
Gost
Montelider

Sistem, pricekaj jos malo, nece nas tboji krstavati u NASIM, CRNOGORSKIM CRKVAMA NIKAD VISE. ZIVI BILI PA VIDJELI.

Sistem
Gost
Sistem

Tako je, samo Pravoslavci u Pravoslavnom Crkvama

Ja toliko
Gost
Ja toliko

Dzoma bi mogao da ide svojoj kuci. Potrosio nas je previse!!!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Došlo vreme Džoma
Da se vratiš doma ☺
A što bi išao, đe mu je bolje nego u CG, evo se uoblio kao pravi popac. 😁

Montelider
Gost
Montelider

Tajnovidac, nece svetosavska sekta toga filma gledati, Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, gospodin Miras, ne predstavlja samo sebe, nego CPC i Crnogorce KOJI NIKAD NECE PRIZNATI TUDJU SEKTU NA SVOM DRZAVNOM I RELIGIJSKOM PROSTORU.

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Do kada će ovaj srbijanac da prosipa pamet u CG?

Tomos
Gost
Tomos

Stotine hiljada Crnogoraca to radi u Srbiji, a tebi ovaj smeta. Ne bi ti smetalo da priča da je “Cr a Gora lokomotiva Evrope”.. “faktor stabilnosti”… “” zemlja bez krimonala”…

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Ti u srbiji nisu Crnogorci (većina) nego srbijanci. Došli su iz CG i rekli da su srbi. Unuci izdajnika 1918!!

Tomos
Gost
Tomos

Pogledaj moj komentar dolje niže, što piše u Zemljopisu Kralja Nikole iz 1911g… Da to su potomci tih “300.000…”…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Katunjanine, znaš li da je Njegoš napisao da je Katunska nahija srce srpske Crne Gore.

Neka to
Gost
Neka to

Dobri zakoni se ne pripremaju sa neprijateljima Crne Gore a naročito ne sa VJERSKIM ljudima koji su nacionalno opterećeni.

Tomos
Gost
Tomos

Zemljopis Kralja Nikole iz 1911 Cetinje Državna štamparija
“U Crnoj Gori živi oko 300.000ljudi, sve pravi i čisti Srbi, većini su Pravoslavci…”
Da “opteećeni” su nacionalno, pokušavaju biti što im i đedovi… Sramote…

Titograd
Gost
Titograd

Pope, zašto uporno ponavljaš ono ubačeno ( sve čisti i pravi srbi )?!? To ne postoji u originalnom dokumentu. U originalu stoji ovako: “u Crnoj Gori živi oko 300.000 Crnogoraca i većinom su Pravoslavci..”

Tomos
Gost
Tomos

Vidi se da sem prve strane nisi čitao dalje…Da ti pojednoststavim, počni od kraja. Ako nemaš taj Zemljopis kući, idi na Google “Zemljopis CG IZ 2911g” onda idi od kraja pod “narod”, među zadnjih 7-8 pasusa, pogledaj što piše pa se javi… Tada je drug bilo jasni da smo Crnogorci ali uz to i Srbi. Od 1945g i Đilasa počinje… Više »

Titograd
Gost
Titograd

Pope, mene su učili da čitam od početka prema kraju, a vidim da vi u svetosavskoj sekti počinjete čitanje od kraja? Ti to guglaš na srpskoj wikpediji? Hahahahahahahahahaha…Samo lažete pope. Hiljade i hiljade dokumenata ste falsifikovali i dodali “srpski”. To vam se danas vraća jer sve više pravoslavnog naroda u CG vidi da je riječ o običnoj prevarantskoj sekti, a… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Ti drug nidi čitao ništa, jer da di vidio bi. A sobzirom da znam da nemaš kućnu biblioteku rekso sam “Ako nemaš taj Zemljopis kući idi na google..” Naravno da ga nemaš.. I naravno da sam znao da ćeš napokon poći i vidjeti da to ipak piše… I naravno da sam znao da ćeš reći da je falsifikat haha… Sa… Više »

Titograd
Gost
Titograd

Drug??? Hahahahaha nijesam ti ja drug pope. Vuče te komunizam kad smo svi bili drugovi. S obzirom se piše odvojeno. Ti ga u biblioteku nijesi ulazio. Najmilije mi je kad srpski polupismeni popovi ne znaju pravopis.

Tomos
Gost
Tomos

Sada polemiku o tome da li ono što sam naveo, da li piše to u Zemljopisu iz 1911g svodiš na to da li je sobzirom ili s’obzirom haha… Presmješni ste….

Tomos
Gost
Tomos

Da si čitao kako bilo, ne bi se izčuđavao toliko vremena i tvrdio da toga nema…
Sada ćeš reći, da ima ali je falsifikat… napreduješ…haha.
Čitaj malo, makni se iz kladionice…
Vjerovatno su i sva Njegoševa dijela falsifikat, samo ti Šerbo, Adžić i Nikolaidis i Miraš znate istinu haga…

Tomos
Gost
Tomos

Odgovorio sam ti sada dva put, dako objave. Ako nemaš kući Zemljopis iz 1911g idi na google. I počni od kraja, pod “narod” vidi šta piše…

Neka to
Gost
Neka to

Sa takvim ko ti koji su naciju na lažu napravili je glupo raspravljat

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Srbijanac okle tebe pravo da kometarišeš ova pitanja u Crnoj Gori.Što ne demantovaste izjavu kabineta Presjednika?

mačor
Gost
mačor

Strani državljanin bi da uređuje odnose između crkava i države u CG,neka se drži Srbije.

z d
Gost
z d

Ajde ti Džoma u Srbiju pa tamo kroji zakone!!!

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Cerajte ovoga imperatora

Bu2
Gost
Bu2

Vidite mu terminilogije. Klasični politički diverzant.

Libero7
Gost
Libero7

Istina o crnogorskoj crkvi da je postojala vas najvise muci jer vi na lazima opstajete sve ove godine sli blizi se kraj vasim obnama

Podgorica
Gost
Podgorica

Da jeste postojala, ali kao dio Srpske Pravoslavne Crkve

Zlire
Gost
Zlire

Srbi braco u kam udarilo

Migo
Gost
Migo

Da je naroda jos bi postojala!! Od 53 god.do naovamo kazete 87 posto Crnogoraca??!

Send this to a friend