Politika

Džomić: Dobri zakoni se ne mogu pripremati jednostrano

Protojerej stavrofor Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske kaže da nije dobro što je od usvajanja mišljenja Venecijanske komisije o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja, prošlo tri mjeseca a novi dijalog nije pokrenut.

Džomić u intervjuu za Dnevne novine ističe da nije strašno što se o tom predloženom opštem pravnom aktu ne govori tako intenzivno u posljednje vrijeme, jer je dosta toga rečeno u stručnoj i široj javnosti od njegovog utvrđivanja 16. maja do obznanjivanja mišljenja Venecijanske komisije 24. juna.

“Po mom mišljenju, nije dobro to što je od usvajanja mišljenja Venecijanske komisije prošlo tri mjeseca, a inkluzivni dijalog o Predlogu zakona, kako je izričito napisano u tom mišljenju, nije pokrenut od resornog Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore. Mi još uvijek ne znamo da li uopšte postoji Radna grupa koja se bavi tim pitanjem i ko su njeni članovi. Ne samo da nemam ništa protiv pojedinačnih razgovora predstavnika Vlade sa predstavnicima crkve i vjerskih zajednica nego smatram da su potrebni, dobri i korisni. Ali, znam kako se u Crnoj Gori priprema zakon. Pogledajte samo rasprave oko Radne grupe za izborno zakonodavstvo i uporedite sa Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti. U vezi ovog zakona nikada nije otvorena diskusija o Radnoj grupi, iako smo to više puta tražili”, kaže Džomić.

Očekujete li da se Predlog zakona uskoro nađe u Skupštini?

DŽOMIĆ: Sve je moguće i to je pitanje za donosioce odluka u Vladi, ali mislim da je implementacija preporuka iz mišljenja Venecijanske komisije veoma složen pravnički posao. Za taj posao treba stručnosti, vremena i strpljenja. Treba sve sagledati stručno i objektivno. Naše primjedbe na Predlog zakona su vrlo argumentovane, a ni onim na Nacrt zakona od 2015. godine nije posvećena ni minimalna pažnja u Ministarstvu. Davno je rečeno: tri puta mjeri, a jednom sijeci!

Da li je Mitropolija imala kontakt sa Vladom Crne Gore povodom Predloga zakona?

DŽOMIĆ: U onom smislu koji je uređen pravnim propisima u Crnoj Gori nije. Pojedinačni razgovori ne predstavljaju institucionalni dijalog i participaciju zainteresovanih strana u procesu pripreme zakona. Takođe, ni okrugli stolovi Ministarstva za ljudska i manjinska prava o svemu i svačemu nemaju nikakve veze sa pripremom zakona. Ovih dana je bio susret mitropolita Amfilohija i premijera Duška Markovića i dobro je što je taj sastanak održan. Podsjećam da je Vlada u saopštenju, poslije sastanka premijera i mitropolita 24. septembra, navela da je potpredsjednik Pažin na čelu Vladinog Stručnog tima.

Uvjerio sam se da je potpredsjednik Pažin vrlo dobar pravnik i nemam ništa protiv toga da on bude na čelu Radne grupe, pa me zbog toga čudi toliko kršenje procedure. Javnost, a ni mi kao subjekti slobode vjeroispovijesti, ne znamo ni ko je u tom Stručnom timu a ni kada je i kojom odlukom formiran. Uostalom, zakonodavna procedura isključivo poznaje Radnu grupu, a ne Stručni tim. Vidjeli ste da su predstavnici LGBT nevladinih organizacija itekako participirali u pripremi Predloga zakona o istopolnim zajednicama u Crnoj Gori. Nama se to pravo, koje nam pripada kada je u pitanju Zakon o slobodi vjeroispovijesti, onemogućava bez ikakvog razloga. Ne razumijem zašto postoji tolika netransparentnost i zašto se toliko puta krši procedura koja je u pravu veoma važna. Dobri zakoni se ne mogu pripremati jednostrano.

Kako gledate na predlog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da u Crnoj Gori bude jedna crkva?

DŽOMIĆ: U Crnoj Gori postoji jedna Pravoslavna crkva koja je oličena u Mitropoliji Crnogorsko-primorskoj i ostalim pravoslavnim eparhijama koje u Crnoj Gori imaju istorijsku kanonsku jurisdikciju. To što neka organizacija sama sebe smatra za crkvu ili je kao novoformirana vjerska zajednica stekla građanskopravni subjektivitet u MUPu nikako ne znači da može da se ujedinjuje sa crkvom. Treba imati u vidu da su crkve već skoro 2000 godina prvenstveno pomjesne i da ne zavise od državnih granica. Legitimno je iznošenje ideja i predloga, ali sekularnoj državi i njenim organima ne pripada nadležnost da uređuju unutrašnje odnose u crkvi i vjerskim zajednicama. Vidite i sami da je danas gotovo nemoguće ujediniti vlast i opoziciju čak i u tzv. tehničkoj vladi, a i jedni i drugi imaju izborni legitimitet. A zamislite tek koliko je nemoguće ujedinjati crkvu i grupu ljudi iz jedne novoformirane organizacije koja nema nikakav kanonski i crkveni legitimitet.

Da li bi Mitropolija prihvatila nekog sveštenika iz CPC?

DŽOMIĆ: U toj novoformiranoj organizaciji nema nijednog pravoslavnog sveštenika već postoje lica koja sama sebe, bez ikakvog kanonskog legitimiteta, smatraju za sveštena lica. Nijedan od njih nigdje u pravoslavnom svijetu nije priznat kao sveštenik ili episkop. Možda ćete se iznenaditi mojim odgovorom, ali takva lica mogu da budu prihvaćena isključivo nakon iskrenog pokajanja i to samo kao vjernici. Najbolji primjer im je dao jedan bivši sveštenik iz Smedereva, koji je svojevremeno raščinjen i pristupio je negdje oko 2000. godine toj novoformiranoj organizaciji, ali je nakon pokajanja primljen u crkvu kao vjernik. Pokajanje nije kazna za hrišćanina ako je hrišćanin. Naprotiv!

Događanja u Ukrajini i Makedoniji su neuporediva sa Crnom Gorom

Kakav bi bio odgovor SPC kada bi se u Crnoj Gori dogodilo ono što se dogodilo nedavno u Ukrajini, odnosno da CPC dobije priznanje od Carigradske patrijaršije?

DŽOMIĆ: Takav scenario je teško zamisliv i izvodljiv iz mnogo razloga. Treba imati u vidu da situacija u Ukrajini i u Crnoj Gori uopšte nema dodirnih tačaka u crkvenom smislu. Zatim, situacija u Crnoj Gori i današnjoj Sjevernoj Makedoniji takođe nema dodirnih tačaka. To je jasno i sa istorijske strane, ali i sa današnje crkvene strane. Uostalom, vaseljenski patrijarh je na to pitanje stavio tačku svojim pismom predsjedniku Milu Đukanoviću.

149

avatar
1000
44
105
0
 
80
FileopgLiberal CTTomosFilipiniVRIJEME ISTINE
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
WoW
Gost
WoW

Covjek koji ima pasos druge zemlje u tudjoj zemlji govori o zakonima te zemlje i jos ih kritikuje javno?!?!? U bilo koju normalnu zemlju trajao bi 1 dan do protjerivanja ,momentalnog.Ali cisto sumnjam da bi idje drugo i dobio priliku da dodje do izrazaja sa bilo kakovom antidrzavnom pricom poput ove u CG.

Filipini
Gost
Filipini

U zatvor se ide ako prekrši zakon a ne ako govoriš o njemu, naravno pričam i ja za normalne zemlje

Liberal CT
Gost
Liberal CT

A cije pasose imaju Amerikenjci,Njemci,Austrijanci i ovi iz NATO pakta i EU unije tenas kontrolisu i sto jedemo i pijemo i kome pomaze bog nazivamo

123
Gost
123

Biće dijalog, samo ne sa Vama.

Region
Gost
Region

Tako je imate vi Vatikan, no vas ni oni ne priznaju

Vakat je
Gost
Vakat je

Haha, Dzoma se uplasio, i treba: evo ne najavlnena REVIZIJA TOMOSA SPC IZ 1922. GODINE, INAJAVLJENO JE RAZMATRANJE AUTOKEFALNOSTI MAKEDONSKE CRKVE U VASELJENSKOJ PATRIJARSIJI.
NAKON TOGA, NA REDU JE OBNOVA AUTOKEFALNOSTI CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE. TO SU NAJNOVIJE VIJESTI, PA SE TI, DZOMA, DOBRO VIDI SA OVIM TVOJIMA.

Montelider
Gost
Montelider

Ne moze Patrijarh ” staviti Milu tacku” , ali moze svetosavskoj sekti u CG.
A CPC ce VRATITI AZTOKEFALNOST. ZIVI BILI PA VIDJELI! AMIN.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Što vi meni ne puštate komentare, boranijo ristogorska? Ako ovu osobu zovem Džoma Diploma- šta je tu uvredljivo? Sendvičari Ristovi su preuzeli moderaciju ovim portalom!

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Tacno, Generale. Dobro placa Svetosavska sekta.
Svugdje su uplivali. Na zalost.

Tomos
Gost
Tomos

Nije uvredljivo ali je infatilno, pa ne objavljivanje tebe čuvaju, “reputaciju”…

Fileopg
Gost
Fileopg

ubrzo će i pravoslavna crkva kosova steći uslov za dobijanje samostalnosti…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Budi ozbiljan, ni ovdašnju NVO niko ne smatra crkvom, a ne neku iz okupirane teritorije.

Fileopg
Gost
Fileopg

samo se vi tješite i nadajte da će vam vaseljenska crkva vječito držati skute…dolaze i tamo neki mladi vladike koji uviđeše koi ste vi nepočinci i koji van ni za kakve pare ni zlato ne praštaju grijehe koje učinjeste prema suśedima ….

Cunami
Gost
Cunami

Kao da neki nece da shvate da u CG postoji jedna crkva, pravoslavna, osnovana 1219.godine i zahvaljujuci jednoj njenoj eparhiji, Mitropopiji crnogorsko primorskoj (prije toga Zetska eparhije, Mitropopija cetinjska…) ova crkva je odrzala kontinuietet svetosavske crkve, zajedno sa Mitropolijom karlovackom. Sredinom 19.v kada su mnogo pravoslavne crkve dobijale autokefalnost, medju njima i Pravoslavna crkva kraljevine Srbije, Mitropolija cetinjska (kao i… Više »

Cunami
Gost
Cunami

Tekst o tome se moze pronaci u Glasu Crnogocka izdavanom u egzilu, br.88 od 24.septembra 1920.godine

Dosta je bilo
Gost
Dosta je bilo

Cunami, iz 1920. godine??? E, fala ti. Izmedju 1918. i 1920. godine SVASTA SE DOGODILO S CRNOM GOROM, TO JESTE, VEC JE BILA OKUPIRANA OD STRANE SRBIJANACA I SRBIJANSKIH UDVORICA. Izmedju te dvije gidine na sred Niksica zapisavali ste improvizovane kovcege CRNOGORSKIH SVETACA – SV. VASILIJA OSTRISKIG, SV. PETRA CETINJSKOG I CRNOGORSKE KRUNE. Na sred Niksickog trga. Tako pisu srbijanske… Više »

Tomos
Gost
Tomos

Pročitaj Zemljopis CG iz 1911g, zadnjih 5 pasusa pod “narod” “vidi šta piše…

Montelider
Gost
Montelider

UMIJES LI, TI, CUNAMI, PROCITATI UKAZ ALEKSANDRA KSRADJORDJEVICA I TOMOS MRLENTIJEV? KOD OBOJICE SE POTVTDJUJE DA JE CPC BILA AUTOKEFALNA CRKVA. TO SU DOKUMENTI OSVAJACA, PA CITAJ MSKAR NJIH KAD NECES USTAV CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U MOME SE VIDI NJENA ULOGA U ZIVOTU VRNE GORE. I cudno: Zasto se Aleksandar Karadjordjevic nije ktstio u Srpskoj crkvi u CG , NO… Više »

Cunami
Gost
Cunami

Ako se krstio u Crnoj Gori krstio se u srpskoj crkvi…to samo pokazuje da smo bili i da cemo bit jedno…ne komentatisi stvari koje ne znas. Ja sam samo ukratko prepricao stav kraljevine Crne Gore o pravoslavnoj crkvi u crnoj gori. A tomos vaseljeskoh patrijrja iz 1920.je potvrda da se moze obnoviti jedinstvena srpska crkva kakva je bila do 1766.godine

Bedem
Gost
Bedem

Ne lupaj, Cunami! Ctnogorska crkva je sama birala poglavare a krunisala ih u Rusiji, vise puta, te u Srbiji ( Austriji), a to kod Srba ne moze, dobrk znas, no onda, ni danas. Batali s neistinama, providne su.

Bager
Gost
Bager

Cunami, pricas neistine. Pricas sramotne neistine.

Cunami
Gost
Cunami

Ovo je zvanican stav vlade Kraljevine Crne Gore

Dr xyz
Gost
Dr xyz

Postoji i postojala je samo JEDNA PRAVOSLAVNA CRKVA – CPC, KOJOJ SU SRPSKI OKUPATORI ODUZELI HRAMOVE.
SAMO JEDNA – CPC!
I HRAMOVI JOJ MORAJU BITI VRACENI. MORAJU.

Očigledno
Gost
Očigledno

Ne no će s tobom pregovarati kao predstavnikom okupatorske političke organizacije zvane SPC. Muči jado.

Migo
Gost
Migo

Srbija republika CG Kosovo.. Jes VELIKA svega mi 😀😀😀😀😀

Joko
Gost
Joko

Tipični predstavnik svetosavske sekte.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Joko, moraš da naučiš razliku između kanonske crkve i sekte

Joko
Gost
Joko

Oprem, između tzv. Crkve SPC i sekte ne postoji razlika. To je isto.

Migo
Gost
Migo

Nezavisna Boka, Tuzi i ulcinj albaniji, Herceg Novi Rep. Srpskoj.. Ko osta pravo u Skadarsko

Rajko Fuštić
Gost
Rajko Fuštić

Želja će te bit, ali ta želja ide iz vaše pakosti i nemoći zbog nezavisnog Kosova.

TG-PG
Gost
TG-PG

Tačno Rajko. lako li je srbe prepoznati. Oni su svi na onaj stari kalup, da komšiji crkne krava.

Migo
Gost
Migo

3 posto Srba oteli vam crkvu? Nebeski narod😀😀😀😀

VRIJEME ISTINE
Gost
VRIJEME ISTINE

Migoooo, oteli su je Srbijanci vojskom i oruzjem. Vidi slike iz srbijanskih novina.
No, laz nece dugo vjekovati, dobro ste sakrili istinu generacijama, ucili ste nas lazima.
E, sad je VRIJEME ISTINE.

zrno krstov
Gost
zrno krstov

Ko si BREE pa ti,IZVANJAC,loša imitacija SIME MILUTINOVIĆA SARAJLIJE….

Terra nova
Gost
Terra nova

Džomiću takav scenario je i te kako zamisliv zato što je CPC postojala, i to je zapisano, ne možete više lažima obmanjivati crnogorski narod.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Kad Carigradski Patrijah stavi Milu tacku -to je ok,ali kad da tomos Ukrajinskoj crkvi ,eee to nije ispravno!! Aj Dzomicu,malo do bg…

Migo
Gost
Migo

Nezavisna drzava Tuzi reg.tablica PG

dajka
Gost
dajka

Ne brini ti za Tuzi, no brini svoju brigu

Send this to a friend