Politika sjednica odbora za reformu izbornog zakonodavstva

Efikasno, nema šta: Poslanici četiri sata sastančili, ni dnevni red nijesu usvojili

Ni četiri sata nijesu bila dovoljna da Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva usvoji dnevni red, a kamoli da se članovi ovog skupštinskog tijela upuste u bilo kakvu konstruktivnu raspravu. Današnja sjednica je pokazala ono što mnogi poznavaoci političkih prilika tvrde – da Odbor ne može ništa postići i da neće biti rezultata.

Članovi Odbora iz redova Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović poručili su da je potrebno usvojiti poslovnik o radu Odbora, ali i  Odbor održava sjednicu samo ako prisustvuje najmanje 11 od 14 poslanika. Demokrate su optužile DPS da opstruira rad Odbora, te zatražile da se u dnevni red uvrsti tačka kojom traže da se Odbor izjasni o pododborima.

“DPS želi opstrukciju procesa. Demokrate žele pravila koja će da regulišu rad”, smatra Momo Koprivica.

Međutim, tako ne misli poslanik DPS-a Predrag Sekulić, koji je uzvratio Demokratama, optužujući ih da su baš oni ti koji pokušavaju da opstruiraju rad ovog Odbora.

“Nakon više od četiri i po sata rada u radnoj grupi za izborno zakonodavstvo postalo je više nego da je jasno da naše kolege Demokrate  ne žele bilo kakav dogovor. Nije samo to odnos prema Demokratskoj partiji socijalista nego i prema ostalim partijama iz vladajuće koalicije ali isto tako i prema nevladinom sektoru i prema kolegama iz akademske zajednice  koji su u poslednjih godinu i po dana radili na onome što su dobro rješenja i demokratska rješenja kada su u pitanju izborni zakoni. Nije samo pitanje formalno pravno, znači da li ćemo te radne podgrupe zvati radnim podgrupama ili će to biti  neki drugu termin, u pitanju je pokušaj da naše kolege Demokrate s jedne strane ucjenjuju Demokratsku partiju socijalista i sve nas koji želimo da radimo na obnovi izbornog povjerenja a sa druge strane, takođe ne treba izgubiti iz vida da oni žele da ponište sve ono što je rađeno proteklih godinu, godinu i po dana”, jasan je Sekulić.

Napominje kako u DPS-u tvrde,a javnosti će uskoro prezentirati  da su u pitanju dobra rješenja, odnosno rješenja koja imaju podršku međunarodne zajednice s jedne strane i sa druge strane isto tako i rješenja koja će doprinijeti apsolutno vraćanje izbornog povjerenja kada su u pitanju političke partije jer, kako dodaje, čini mu se da građani imaju dovoljno povjerenja u izborni proces samo što još treba da svi kao političari shvate da to povjerenje postoji.

“Vjerujem da ćemo u nekom narednom periodu pokušati da još jedanput sa kolegama iz opozicije nađemo dobra rješenja, ali ono što je sasvim izvjesno da ćemo narednih dana imati pilike da se susretnemo sa predstavnicima Venecijanske komisije, OEBS-a i ODIR-a i da ćemo zajedno sa njima razmijeniti mišljenja o onome što su predložena rješenja koja smo zajedno usaglasili i sa predstavnicima i akademske zajednice i nevladinog sektora”, istakao je Sekulić.

Posjećamo, prije sjednice Odbora za izbornu reformu, nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović nije dobio potrebnu većinu na sjednici Administratrivnog odbora da bude član Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Za su glasali poslanici DF-a i SDP-a, protiv poslanik DPS-a Milorad Vuletić, dok su ostali poslanici vladajuće većine bili uzdržani.

Damjanović je prije nekoliko dana, Dnevnim novinama ponovio svoj stav da ne pristaje na bilo kakve političke ustupe i da insistira na zakonitosti.

“Ostajem pri zakonitom putu, a to je da se ispravi nezakonitost i da Posebnom klubu poslanika pripadne mjesto u Odboru, što znači da Demokrate moraju da ustupe to mjesto. Nakon toga, mi se više nećemo miješati u kombinacije koje Demokratska Crna Gora dogovori sa Demokratskom partijom socijalista. Ipak, ovo je prvi korak ka rješenju problema”, kazao je tada Damjanović.

Iako je Damjanović tražio da mu mjesto u odboru ustupe Demokrate, iz partije Alekse Bečiča u više navrata su poručili da bi Damjanović trebalo da zauzme mjesto DPS-a ili Predraga Bulatovića (DF).

Damjanović je u više navrata poručio da ne želi ničije mjesto, niti prihvata proširenje Odbora, već hoće da mu Demokrate „vrate ukradeno“.

M.D. 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Junior
Gost
Junior

DPS lopovi se spremaju opet da pokradu izbore.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

drps ce sve uraditi da pokrade i ove izbore….jedina situacija kad izvrse opstu mobilizaciju ljudi i para je kad treba da osvoje vlast …na sve su spremni …drugo im se nidje ne zuri pare imaju zarobili su citavu drzavu i njene institucije

gost
Gost
gost

ma,nikada se nista nece rijesiti dok je tu taj kravatas momo kome ne valja ni to sto kisa pada dolje na zemlju a ne pada gore prema nebu

Hadi
Gost
Hadi

Bečić= Pajović. DPS=Demokrate.

Send this to a friend