Politika

EK pozitivno ocijenila oblast nauke i istraživanja

Evropska komisija objavila je Izvještaj o napretku Crne Gore za 2018. godinu, u kome zapaženo mjesto zauzima i prvo otvoreno i privremeno zatvoreno Poglavlje 25 “Nauka i istraživanje“. Evropska komisija pozitivno je ocjenila ukupno stanje u oblasti Nauke i istraživanja u našoj zemlji, sa posebnim akcentom na dobre rezultate u okvirnom programu H2020, koji su Crnu Goru u protekloj godini prvi put doveli na nivo evropskog prosjeka.

“Ova činjenica dodatno dobija na značaju ukoliko se zna da je nedovoljno učešće u ovom programu bila jedna od ključnih zamjerki Komisije proteklih godina”, saopšteno je iz Ministarstva.

Takođe, pohvaljena je aktivnost Crne Gore u programima poput COST-a i EUREKA-e, NATO nauka za mir i bezbijednost, programima Agencije za atomsku energiju. kao i aktivnosti na planu korišćenja novog mehanizma podrške EK, takozvanog PSF –  Policy Support Fasility.

“Zahvaljujući ovom mehanizmu, Crna Gora će tokom 2018. imati priliku da koristiti ekspertsku podršku Komisije za razvoj zakonodavnog okvira i uspostavljanje modela ekosistema za podršku start-upovima”, navode u ovom vladinom resoru.

Prvi eksperti Komisije ovim povodom u Crnog Gori boravili su krajem januara 2018. i do kraja ove godine očekuju se još bar tri posjete ekspertskih timova.

Krajnje pozitivno ocijenjeno je i donošenje nove Strategije naučno-istraživačke djelatnosti za period 2017-2021, ali i početak radova na uspostavljanju Naučno-Tehnološkog parka u Podgorici.

Komisija je zadovoljna radom Inovativno-Preduzetničkog centra Tehnopolis u Nikšiću, ocjenjujući ga „fully operational“.

Konstatovano je da je Crna Gora, uz  podršku Komisije, započela rad i na uspostavljanju Strategije Pametne Specijalizacije, koja predstavlja jedan od ključnih dokumenata za svaku državu članicu, ali i zemlju kandidata, te da će naredni koraci na uspostavljanju ovog dokumenta imati posebnu pažnju Komisije.

Send this to a friend