Politika

Ekonomist: Crna Gora hibridni režim

Crna Gora na Indeksu demokratije za 2018. godinu britanskog nedjeljnika “Ekonomist” ima 5,74 poena na skali od nula do 10, te je svrstana u kategoriju hibridnih režima, koja obuhvata zemlje sa poenima od 4 do 6.

Isto je rangirana i Bosna i Hercegovina sa 4,98 poena, dok su Srbija sa 6,41 i Hrvatska sa 6,57 poena svrstane među takozvane “manjkave demokratije”.

Indeksom demokratije obuhvaćeno je 167 zemalja, a ocijenjene su po 60 pokazatelja u pet širokih kategorija, koje obuhvataju izborni proces i pluralizam, funkcionisanje vlade, političko učešće, demokratsku političku kulturu i građanske slobode, pojašnjava “Ekonomist”, prenosi Tanjug.

Zemlje koje, po Indeksu demokratije, imaju od 0 do 4 poena zavedene su pod kategorijom “autoritarnih režima”, dok one koje imaju od 8 do 10 poena spadaju u kategoriju “pune demokratije”.

Na samom vrhu “Ekonomistove” ljestvice su, kao i do sada, nordijske zemlje – Norveška je na prvom mjestu sa 9,87 bodova, Island na drugom sa 9,58 i Švedska na trećem sa 9,39. Na četvrtom je Novi Zeland sa 9,26 poena, a još jedna skandinavska zemlja, Danska, na petom je mjestu sa 9,22 boda.

S druge strane, na neslavnom posljednjem mjestu našla se Sjeverna Koreja sa svega 1,08 bodova, dok je na pretposljednjem – Sirija sa 1,43 boda.

Nije mnogo dalje odmakao ni Kongo, sa 1,49 poena, kao ni Centralnoafrička Republika sa 1,52, pri samom dnu skale je i Čad sa 1,61 bodom, a sve nabrojane zemlje od Sjeverne Koreje do Čada spadaju u kategoriju “autoritarnih režima”.

Na osnovu najnovijeg Indeksa demokratije, britanski list zaključuje da je demokratija prestala da opada u 2018. godini.

Prema zaključcima “Ekonomista”, samo 4,5 odsto ljudi u svijetu živi u “punoj demokratiji”, ali je ukupan globalni rezultat ostao stabilan u 2018. godini, prvi put u protekle tri godine.

Samo 42 zemlje su zabilježile pad, u poređenju sa 89 zemalja u 2017. godini, što je ohrabrujući znak, jer je 48 zemalja poboljšalo svoj indeks demokratije, navodi britanski nedjeljnik.

Najupečatljiviji pomak ogleda su u učešću žena – u protekloj deceniji taj pokazatelj se poboljšao više nego ijedan drugi prema kriterijumima “Ekonomista”, a do tog poboljšanja, ukazuje list, dolazi u jeku opadanja povjerenja u demokratiju.

Britanski nedjeljnik napominje da su u proteklim godinama prijetnje po demokratiju širom svijeta postale sve očiglednije – od gašenja “arapskog proljeća”, doživotne vladavine kineskog lidera, izbornih pobjeda populista sa autoritarnim tentencijama na Filipinima, u Brazilu i Meksiku, do podrivanja demokratskih institucija u Mađarskoj, Turskoj i Poljskoj.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Rangiranje Ekonomista treba prihvatiti uslovno,obzirom na izvore korištenih informacija.Nelogično rangiranje na prostoru bivše. Jugoslavije.Radujem.

šarlo
Gost
šarlo

glupost
Turka (koja je uhapsila 50 000 opoziconara) i CG (koja ne moze ni onog jednog) da budu u istoj ravni

мудријаш
Gost
мудријаш

чудо једно, ето у Хрватској Усташлук хара, баш као што и у Милогори, а ипак милогорске Усташе проглашене већим злом….

п.с. назив “Црногорац” је део српске културне баштине, тако да се ви називајте како хоћете, усташе, милогорци, шиптогорци, али Српско ИМЕ Црногорац не може! Највише вам одговара “Копилад”, јер оца немате….

Djordje
Gost
Djordje

Ma nije istina to lazu,mora da je naruceno. Kad nama Milo rece,to je istina. Ko Milu da ne vjeruje! Pa njegove statistike su jedine validne u C.G. mi vazda napredujemo,samo sto nijesmo stigli. A tek istorija,nevjerovatno,to covjek nemoze vjerovati ni Njegosu sto napisa,samo Milo zna istinu koja je dobra za sve gradjane Crne Gore. Zivijo Milo

Jole CT
Gost
Jole CT

Crna Gora na Indeksu demokratije za 2018. godinu britanskog nedjeljnika “Ekonomist” ima 5,74 poena na skali od nula do 10, te je svrstana u kategoriju hibridnih režima, koja obuhvata zemlje sa poenima od 4 do 6. Isto je rangirana i Bosna i Hercegovina sa 4,98 poena, dok su Srbija sa 6,41 i Hrvatska sa 6,57 poena svrstane među takozvane “manjkave… Više »

Śeme
Gost
Śeme

Nista sto je hibridno nije dobro. U pitanju je najgora kategorija i za kukuruz, lubenice, tikve, piletinu, brancin, drustvene sisteme,…..

Takuma Sato
Gost
Takuma Sato

Cus 5.74 ?! Ako je preko 3 oca mi j …

Send this to a friend