Politika Saopštio ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić

Ekspertski tim MUP-a i civilnog sektora kontrolisaće tačnost biračkog spiska

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministarstvo unutrašnjih poslova je snažno posvećeno unapređenju transparentnosti u sprovođenju kontrole biračkog spiska, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na današnjem sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija koje se bave izbornim procesom.

“Rukovodeći se time, predložio sam uvođenje novog mehanizma koji bi značajno unaprijedio kontrolu biračkog spiska i usmjerio nas ka ključnom cilju – a to je jačanje povjerenja u institucije i integritet izbornog procesa. Povjerenje znači otvorenost, transparentnost i bolju saradnju”, rekao je Nuhodžić.

Upravo s tom namjerom, kako dodaje, formirao je Ekspertski tim koji će se baviti kontrolom tačnosti i ažurnosti biračkog spiska, kao i izvornih registara iz kojih se generiše birački spisak, a u čijem su sastavu, shodno ranije objavljenom Javnom pozivu, i predstavnici civilnog sektora – Centra za demokratsku tranziciju i Centra za monitoring i istraživanje.

Ministar je podsjetio da postoje brojni mehanizmi kontrole i uvida u birački spisak. Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da opštinskoj izbornoj komisiji za birački spisak opštine, parlamentarnoj stranci, podnosiocu potvrđene izborne liste i nevladinoj organizaciji, kojoj je izdato ovlašćenje za praćenje izbora, na njihov zahtjev, u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva, omogući uvid u birački spisak, kao i u promjene koje su u njemu izvršene.

Takođe, dodao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova raspolaže sa civilnim AFIS sistemom za deduplikaciju otisaka prstiju i uređajima za elektronsku identifikaciju birača.

„U društvu zasnovanom na vladavini prava, za koje vjerujem da se svi zalažemo, i vlast i opozicija i civilni sektor i mediji, povećanje povjerenja u izbore je naš zajednički zadatak. Ekspertski tim iskazuje otvorenost i spremnost za komunikaciju sa građanima, političkim partijama, ovlašćenim nevladinim organizacijama i akreditovanim predstavnicima međunarodnih posmatračkih misija, kako bi otklonili eventualne nedoumice u pogledu regularnosti biračkog spiska“, poručio je Nuhodžić.

U radu sastanka učestvovali su, u ime civilnog sektora, Dragan Koprivica (Centar za demokratsku tranziciju – CDT), Zlatko Vujović (Centar za monitoring i istraživanje – CEMI), Danilo Papović (Građanska alijansa – GA) i Milena Bešić (Centar za demokratiju i ljudska prava – CEDEM).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mne
Gost
mne

Tako je! Zacepite usta svima sto svoju drzavu ne vole!
No njima posto su jos uvijek u praistoriji, ovo im se mozda cini kao prevara, a ne kao provjera!

aristotel
Gost
aristotel

Nista manje ocekivali nismo! Bice tu vazda ovih komentatora sto im je oblak kriv, ali ko izgubi, ima pravo i da se ljuti!

boch
Gost
boch

Kad izgubi opozicija, svi ce im krivi bit🤣🤣

casper
Gost
casper

Niko ne sumnja u nase institucije, valjda smo u proteklih pola godine mogli u to da se uvjerimo?

Zara.
Gost
Zara.

Svako ko prica lose protiv ovog covjek je zavidan na njegovu smirenost i uspjeh! Nuhodzic je doveo policiju u red. Dokaz su litije, rasvijetljeni mnogobrojni slucaji itd. Nasa Policija je odraz cestitosti i brige prema gradjanima a to ne moze bez dobrog vodje.

Zorka
Gost
Zorka

Svi se zalazemo za fer izbore i kontrolu spiskova i svega ostalog sto prati taj proces.

Senad K.
Gost
Senad K.

U to ne sumnjamo Meco! Pozdrav za postenu kucu Nuhodzica!

Zdenka
Gost
Zdenka

Bravo! I treba nam jedan takav tiv! Kad dobro funkcionise policija CG sigurno ce covjek i ovo dovesti u red!

Sorela
Gost
Sorela

Mogu da pricaju sta god ovi iz opozicije, treba opravdati jos jedan izborni poraz! Kontrola na prvom mjestu!

Vasko Ivancic
Gost
Vasko Ivancic

Dok je Nuhodzica nema se brige! Taj covjek je poznat kao cestit! Imao sam priliku da ga upoznam u Bijelom Polju. Sve najbolje ministre!

Rejna
Gost
Rejna

Vjerujem sa ce biti upada sa strane, napada od raznoraznih NVO da bi opravdali dobijeni novac iz fondova EU.

Imela
Gost
Imela

Do sad smo naucili da ono sto preuzme Nuhodzic da to bude perfektno! Tako da i ovog puta ce se sve sprovesti po najvecim standardima.

Grizli
Gost
Grizli

Realno jako je bitno poverenje u institucuje sistema jer bez toga nema drzave! Ne sumnjam da ce kontrola biti na visokom nivou i da ce izborni proces u cjelini proci kako treba.

Ivan
Gost
Ivan

Sve placenici DRPSa. Nema tu nikakve kontorle, samo stvaranje privida da je tacan. A ovi tipovi ce klimanje glavom ili njeno unosenje u zadnji trap naplatiti dobro.

Božidar
Gost
Božidar

Ma dajte pričate bajke svi znamo kakvo će biti glasanje 620 000 stanovnika a skoro 570 000 birača ima li ko pametan kome ove brojke nisu ” čudne “

Send this to a friend