Politika

Rajnke: Epidemija nas ujedinila, nastavićemo da vam pomažemo

Džudi Rajzing Rajnke

Američka vlada nedavno je izdvojila 300.000 američkih dolara pomoći za ublažavanje širenja epidemije KOVID-19 u Crnoj Gori, pri čemu Sjedinjene Američke Države (SAD) preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sarađuju sa Vladom Crne Gore, međunarodnim humanitarnim partnerima i ostalim akterima na identifikaciji prioritetnih područja za podršku, kazala je Džudi Rajzing Rajnke, ambasador SAD u Podgorici. Ona je u intervjuu za Dan istakla da kada zajedno radimo na prevladavanju zajedničkih prepreka nema granica u tome što možemo da postignemo. To joj, kako je navela, daje veliku nadu za budućnost.

Sjedinjene Američke Države su već pomogle Crnoj Gori u borbi protiv pandemije KOVID-19, posebno u zdravstvu. Da li se planira još neka pomoć, kako u borbi protiv virusa korona, tako i u oporavku nakon krize?

Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam prošle nedjelje bila u prilici da objavim da je američka vlada izdvojila 300.000 američkih dolara zdravstvene pomoći za ublažavanje širenja epidemije KOVID-19 u Crnoj Gori. Tih 300.000 dolara pomoći USAID-a dio su dugoročnih američkih ulaganja u Crnu Goru u ukupnom iznosu više od 332 miliona dolara, uključujući više od milion dolara pomoći zdravstvu.

Sjedinjene Države preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sarađuju sa Vladom Crne Gore, međunarodnim humanitarnim partnerima i ostalim akterima na identifikaciji prioritetnih područja za podršku. Osim toga, kao dio aktuelnog regionalnog programa smanjenja rizika od katastrofe, USAID, putem Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, podržava Crveni krst u Crnoj Gori u pružanju obuke i opreme za novi centar za hitne operacije koji će uskoro biti otvoren kao podrška borbi protiv KOVID-a 19 i budućim odgovorima na katastrofe.

I dalje ćemo biti uz Crnu Goru našeg prijatelja, partnera i saveznika, dok ispitujemo nove mogućnosti podrške kako bismo pomogli jačanju crnogorskog zdravstvenog sistema i ekonomije u odgovoru na brojne posledice pandemije KOVID-19. Moj tim u ambasadi posvećeno radi sa crnogorskim i međunarodnim partnerima na ovom hitnom zadatku.

Kako komentarišete mjere koje je Vlada Crne Gore preduzela u borbi protiv širenja virusa, a kako odnos među državama u ovo j kriznoj situaciji?

Crnogorska vlada je, prema mom mišljenju, uradila izvanredan posao i kad je riječ o brzom uvođenju snažnih preventivnih mjera i kad govorimo o predstavljanju važnosti tih mjera javnosti. Osjećam lično zadovoljstvo što sam tokom ove teške situacije u Crnoj Gori. Duboko sam zahvalna za nesebičnosti svima koji su na prvoj liniji borbe protiv KOVID-a 19 i zbog svega što čine kako bismo bili zdravi i sigurni. Pored zdravstvenih radnika, zaposlenih u prodavnicama prehrambenih proizvoda i mnogih drugih, željela bih da odam priznanje i novinarima i medijima, poput vaših novina, koji neumorno rade na informisanju javnosti i sprečavanju širenja opasnih dezinformacija i teorija zavjere koje ugrožavaju javno zdravlje i izazivaju nepovjerenje u vrijeme kada je neophodno da radimo zajedno protiv KOVID-a 19.

Kada govorimo o međunarodnoj saradnji, SAD je globalni lider u borbi protiv širenja KOVID-a 19. Stejt department i USAID izdvojili su više od 775 miliona američkih dolara za hitnu zdravstvenu, humanitarnu i ekonomsku pomoć, uz finansijska sredstva koja već obezbjeđujemo multilateralnim i nevladinim organizacijama koje zajednicama širom svijeta pomažu u borbi sa pandemijom. Primjera radi, pružamo ključnu podršku međunarodnim organizacijama koje se bore protiv pandemije, uključujući UNICEF, Svjetski program hrane i desetine drugih organizacija.

Amerikanci ne pružaju pomoć samo preko svoje vlade. Naš pristup, koji uključuje cijelu Ameriku, pomaže ljudima širom svijeta zahvaljujući velikodušnosti privatnih preduzeća, neprofitnih grupa, dobrotvornih organizacija, vjerskih organizacija i pojedinaca, kao i genijalnosti naših naučnika, istraživača i inovatora. Amerikanci su zajedno, pored onoga što je dala američka vlada, obezbijedili gotovo tri milijarde dolara donacija i pomoći. Isto kao što su i građani Crne Gore pokazali velikodušnost tokom ove krize, takvi akti solidarnosti i dobrote pokazuju nam još jednu važnu vrijednost koja nam je zajednička.

Nedavno ste organizovali let za povratak američkih državljana njihovim kućama. Da li imate podatak ima li u Crnoj Gori zaraženih američkih državljana koji su u karantinu ili samoizolaciji, ili podatak koliko je možda naših državljana na američkom tlu u toj situaciji.

Iz razloga privatnosti, ne možemo da dijelimo takve podatke. Avionske letove koje smo nedavno organizovali kako bismo pomogli Amerikancima i crnogorskim učenicima koji su kroz programe razmjene pohađali škole u Sjedinjenim Američkim Državama da se vrate kući sjajan su primjer onoga što možemo da postignemo kada radimo zajedno. U kontaktu smo sa nekoliko crnogorskih studenata koji su odlučili da ostanu u SAD i podijelili smo njihove priče na našim društvenim medijima.

Kao što smo jasno vidjeli kroz ovu istorijsku i dosad neviđenu operaciju repatrijacije, Stejt department nema veći prioritet od bezbjednosti i dobrobiti američkih građana u inostranstvu. Izuzetno sam ponosna na svoj tim u ambasadi, koji je, uz pomoć partnera i prijatelja, nadvladao ekstremne logističke poteškoće kako bi Amerikancima pomogao da se vrate kući i u ovim vanredno teškim vremenima ponovo se spoje sa svojim porodicama.

Kakva je trenutna situacija u Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju pandemije?

Kao što je predsjednik Tramp nedavno rekao: „U vrijeme kada se milioni američkih radnika i porodica bore sa finansijskim posledicama virusa, presudno je da nastavimo medicinski rat, uz ponovno otvaranje ekonomije na bezbjedan i odgovoran način.”

Stalno sam u kontaktu sa prijateljima i porodicom u Sjedinjenim Američkim Državama i svi smo zabrinuti kako će izgledati budućnost, i kratkoročno i na dugi rok. U doba velike neizvjesnosti, dirnuta sam herojskim djelima čiji smo svjedoci svakog dana u cijelom svijetu. I kao što vidimo, kada zajedno radimo na prevladavanju zajedničkih prepreka, nema granica u tome što možemo da postignemo. To mi daje veliku nadu za budućnost.

Crnogorska vlada je tražila pomoć i od NAT0-a. Da li imate povratnu informaciju o tome?

NATO saveznici su čvrsto opredijeljeni za solidarnost u reagovanju na pandemiju K0VID-19. Kriza je pokazala da su naše države otporne i ujedinjene. Naše vojne formacije igraju ključnu ulogu u podršci nacionalnim civilnim naporima. Koristeći NATO mehanizme, saveznici pomažu jedni drugima u spasavanju života.

Početkom aprila, glavni operativni komandant NATO-a general Volters dobio je zadatak da koordinira vojnu podršku. Vojne snage saveznika već su izvele više od 100 misija translorta medicinskog osoblja i zaliha (uključujući i za Crnu Goru), omogućile izgradnju 25 terenskih bolnica i obezbijedile više od 25.000 bolničkih kreveta. Više od 4.000 vojnog medicinskog osoblja raspoređeno je za podršku civilnim naporima.

Crna Gora je dobila donacije od svojih NATO saveznika, uključujući SAD, Tursku i kroz EU, koju sačinjavaju mnoge zemlje članice NATO-a. Odgovor saveznika na ovu pandemiju omogućiće da radeći zajedno brže pobijedimo ovaj izazov i spasimo živote.

Moj tim u ambasadi posvećeno radi sa crnogorskim i međunarodnim partnerima na ovom hitnom zadatku odgovoru na brojne posledice pandemije

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dex
Gost
Dex

Sobzirom da su i oni u problemu sa koronom…pomoć je ipak korektna…svaka čast

Ime
Gost
Ime

300 hiljada dolara dodje nepunih 280 hiljada eura? I to je pomoc za jednu drzavu od ekonomski najjace sile svijeta? Ova Rajnke se sprda s nama ocigledno. Ovo je najvisi stadijum sprdnje. Sramota

drago
Gost
drago

kakvi licemjeri..pih…

Mne
Gost
Mne

Love Usa

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Ovi ka da su dali 300 miliona a ne mrtve 300 hiljada! Velika Amerika eeeej,mrtve 300 hiljada! Sramota. No veca nasa…

alo
Gost
alo

Ako je 300 000 za drzavu od 650 000 stanovnika pomoc koja vas bez pogovora slusa kao dresirani pas vlasnika… Jovetic dade 100 hiljada a USA sa budzetom od 4 hiljade milijardi (kako vi u usa kazete – 4 triliona) nam pomaze sa 300 000 eura?! Kako dodjoste do 330 miliona ulaganja iz USA, to je vjerovatno od kad CG… Više »

Obican gradjan
Gost
Obican gradjan

A bogati pomogaste li Vi vasim gradjanima .Radite .Nemate rigorozne mjere ..Nijeste sve zatvorili .Setaju vam po parkovima .Bez maske Ajd jadna dosta je vise vasih igrica .Dobro smo se ocelicili da nam vase zmurke nijesu potrebne

KOTOR
Gost
KOTOR

Bravo USA !

American sluth
Gost
American sluth

Nemojte vise ko Boga vas molim,pretrgli ste se. Koliko ste potrosili na nas 99′ ?

Vaše ime*
Gost
Vaše ime*

Eee fala vi i đe čuli i đe ne čuli.
Nego, jeste li isplanirali koga ćete sledećeg bombardovati i raketirati?

Send this to a friend