Politika Uspješna posjeta Briselu:

EU sprema više desetina milijardi eura pomoći Zapadnom Balkanu

Premijer Duško Marković ocijenio je uspješnom jučerašnju posjetu Briselu i razgovore na visokim zvaničnicima Evropske unije. Poručio je da je evropska perspektiva Crne Gore je sasvim izvjesna i najavio da EU priprema za jesen ekonomski paket pomoći vrijedan više desetina milijardi eura državama Zapadnog Balkana

“Evropska perspektiva Crne Gore je sasvim izvjesna. Poslate su snažne poruke o toj perspektivi i o očekivanjima da će Crna Gora snažno nastaviti svoju evropsku integraciju, da će odgovoriti na ono što su trenutni izazovi i potrebe u tom procesu prije svega na polju jačanja vladavine prava koja uključuje dalju reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije i naravno pitanje medijskih sloboda. I puno smo razgovarali o tome kako da ne samo Crnoj Gori nego cijelom Zapadnom Balkanu se obezbijedi izvjesna ekonomska perspektiva posebno u kontekstu posljedica koje je izazvao koronavirus”, rekao je Marković na kraju posjete TV Crne Gore.

On je razgovarao sa predsjednicima Evropskog savjeta Šarlom Mišelom o narednoj, najizazovnijoj fazi pristupnih pregovora.

“Predsjednik Mišel je čestitao Crnoj Gori na otvaranju posljednjeg pregovaračkog poglavlja konstatujući da je naša zemlja lider u procesu pristupanja. Predsjednik Evropskog savjeta je rekao da Crna Gora može računati na pomoć i podršku Unije i dodao da EU ima jasan interes za stabilnost i napredak Crne Gore i regiona”, saopšteno je iz Vlade.

Tokom razgovora da predsjednikom Evropskog parlamenta, Davidom Sasolijem Markovoć je istakao da Crna Gora cijeni to što je EP spreman da posmatra predstojeće izbore.

“Mi ćemo učiniti sve da oni budu održani na bezbjedan način po zdravlje građana. Aktivni Parlament igra ključnu ulogu u evropskom procesu”, poručio je premijer Marković.

Marković i potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik za vanjsku politiku Evropske unije Žozef Borelj podvukli su strateški značaj koji naš region ima za EU.

Rješavanje otvorenih pitanja na Zapadni Balkan je garant njegovog dugoročnog ekonomskog razvoja i stabilnosti i preduslov dinamične integracije u Uniju. I na ovom sastanku konstatovan je odličan napredak Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji.

Komesar za proširenje i evropsku susjedsku politiku Oliver Varhelji je na sastanku sa crnogorskim premijerom  pozdravio odluku Crne Gore da prihvati novu metodologiju pregovora.

“Sada je ključno dalje jačanje rezultata u poglavljima 23 i 24 u cilju ispunjavanja privremenih i dobijanju završnih mjerila. Konstatovano je da će investicioni plan za Zapadni Balkan, koji EU priprema za jesen, imati veliki značaj u razvoju regiona i oporavku ekonomije od posljedica pandemije koronavirusa”, navode u Vladi.

Marković je izjavio na kraju posjete institucijama Evropske unije da priprema ekonomskog investicionog plana za Zapadni Balkan ohrabruje.

“On će biti vrijedan više desetina milijardi eura. Crna Gora je pozvana da ponudi svoje projekte koji se tiču infrastrukture, u energetici, saobraćaju, digitalnoj ekonomiji, obnovljivim izvorima energije. Mi smo u prilici da takve projekte imamo na jedinstvenoj investicionoj listi i brzo ih ponudimo Evropskoj komisiji. Vjerujem da će oni biti pozitivno ocijenjeni i da ćemo dobiti neophodna sredstva”, kazao je Marković.

28

avatar
1000
21
7
0
 
25
Crveno i zlatnoCrnogorciSuSrbiPedjaAokMax
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Otkud EU toliko para

Nenad
Gost
Nenad

Ja mislim da ste vi na vlasti potpuno ali bas bas potpuno izgubili svaki osjecaj za realnost..al nema veze i mi cemo osjecaj za vas ..brzo ce izbori..

Pedja
Gost
Pedja

E jedva cekam te izbore da se po stoti put ucutite !!!

Cetinjanin
Gost
Cetinjanin

Sto ne pustite komentar

Bnjj
Gost
Bnjj

Bogata država sa samo 550 000stanovnika, morem, rudnim bogastvima, jezerima, šumama idr a molimo po svijetu. Jedna Malta bezvodno ostrvo je za Cg ekonomski džin. Ali stanovništvo mora biti siromašno da bi se kupovali izbori

Aok
Gost
Aok

Ok. A kako objasnjavas sto jedna mala Holandija ima veci BDP od najvece zemlje svijeta, i najbogatije po resursima, morima, rudama, itd, Rusije? Jel i to da bi se kupovali izbori? Ili si samo neobrazovan i zloban?

Младен
Gost
Младен

Хвала вам на тим парама. Од вас нам не треба никакав новац. Превише је скуп.

bonaca
Gost
bonaca

Mozda hoce i dati ali se mora svakako vratiti jer to je za spas njihove ekonomije .Sada kada nista ne radi nastancas Eurice i pozajmis onima koji nemaju svoju monetarnu politiku i pokupujes njihove resurse za nista ,jer taj novac nema pokrice. Rauj se narode ima vremena za plakanje.

Vera
Gost
Vera

Imate li vi realnu sliku kako zivi vas narod vas narod je bez smanjenja plata i penzija na ivici siromastva podjite mali po naseljima cujte i glas naroda ne dirajte mizerne penzije

Kdd
Gost
Kdd

Moze oni da spremaju koliko oce,al narod nece vidjeti ni euro;)

Zabjelo je majk
Gost
Zabjelo je majk

A 3 paket mjera podrske ekonomiji to ceka.. sad je jasnije

CETINJE
Gost
CETINJE

Prskajemo po svim savovima I sa EU

Putnik
Gost
Putnik

Evo sve trce da “poklone” pare, a ni sami ne znaju sto ce sa milionima nezaposlenih u Eu.

eto
Gost
eto

Nama će dati jedno 30 meleona i aj zdravo.

Oluja20
Gost
Oluja20

Ne brinite sad će Medojević pisat EU da nama ne daju pomoć nikakvu da bismo izbjegli zloupotrebe u izborne svrhe. Jer važnija je njihova borba za fotelju od dobrobiti građana, zar to još nijeste shvatili? Samo vladike mogu da voze Landrovere i Maseratije, vi građani trpite i radite za 400-500e!

Bili
Gost
Bili

Jesu,vladike su pokrale narod i državu samo se DPS i njegovi tajkuni bore za pravdu…e sram te bilo

Max
Gost
Max

Vladike su kupile solanu za 800 000 a htjeli da je prodaju za 220 miliona.

Nema veze
Gost
Nema veze

EU se budi…
Najzad

Velimir
Gost
Velimir

Kako neprijatelji komentarisu smanjenje penzija pred izbore!
Hahaha!
Sve sto radite zlo Crnoj Gori – DUPLO vam se vraca!

Vera
Gost
Vera

Milioni milijarde a narod na ivici siromastva i bez smanjenha plata i penzija bruka i sramota

Окле
Gost
Окле

Опет, не виђесмо ни прошле а ви навалили на нове 😂😂😂

Crveno i zlatno
Gost
Crveno i zlatno

Čudo kako vi sa ćirlicom nemate nikad ništa i ništa ne vidite,a sve znate.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Lazi lazo da se veselimo! U eri sveopste krize i u vremenu kada su pred pucanjem, kolapsom i raspadom, i kada gube 50 miliona radnih mjesta da daju nekome milijarde evra? Hahahaha…

Vera
Gost
Vera

Od septembra eksperti najavljuju smanjenje penzija 15 posto smanjiti penzije onima koji imaju penzije vece od 200 eura imate li vi uvid kolike su penzije od miliona nemate realnu sliku siromastva u Crnoj Gori sramota nasli ste da smanjujete penzije najugrozenijoj populaciji e ne moze se ovako u Evropu

Njegoš
Gost
Njegoš

Jesu li to experti iz vijesti, 4s, srpskoruske opozicije i njihovi sateliti razni nvo i samozvani experti 😂😂😂😂

Oluja20
Gost
Oluja20

Koji eksperti, Branka Bošnjak i Medojević?

Max
Gost
Max

Blago nasim praunucima

Dijamant
Gost
Dijamant

I to će zavrsiti u rukama politicara a narodu ce mrvuce da ostanu.Jer smo ludi, svi komplet na Balkanu

Send this to a friend