Politika

EU zaključila sporazum o saradnji Crne Gore i Fronteksa

Evropska unija je zaključila sporazum o saradnji Crne Gore sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu – Fronteks, u upravljanju granicama.

Sporazum je zaključen i sa Srbijom.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, kazao je da su to dobre vijesti koje još jednom potvrđuju čvrsto partnerstvo EU sa Crnom Gorom i Srbijom.

Sporazum sa Crnom Gorom će stupiti na snagu 1. jula.

Prvi sporazum o saradnji u upravljanju granicom zaključen je sa Albanijom 2019. Nakon toga, Frontek je 22. maja 2019. pokrenuo prvu zajedničku operaciju na teritoriji susjedne države koja nije članica EU.

Slični sporazumi o statusu parafirani su i sa Sjevernom Makedonijom (jul 2018.) i Bosnom i Hercegovinom (januar 2019.) i čekaju finalizaciju.

Sporazum sa Frontex-om će doprinijeti unapređenju granične bezbjednosti i zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija, a, samim tim, i još boljoj zaštiti naših granica od svih oblika kriminala.

Frontex je osnovan 2004. godine kako bi pomogao zemljama Evropske unije (EU) i zemljama pridruženima šengenskom prostoru pri zaštiti granica područja slobodnog kretanja unutar Unije.

Agencija je 2016. je postala zadužena i za evropsku graničnu i obalsku stražu, pri čemu je proširila svoju ulogu sa migracijskih kontrola na upravljanje granicama i preuzela veću odgovornost za prekogranični kriminal.

Frontex je jedno od najvažnijih tijela Evropske unije u području slobode, sigurnosti i pravde.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bora Bora
Gost
Bora Bora

Frontex je banda kriminalaca..

Animus
Gost
Animus

Znaci li to da se mozemo osloniti na placenike? hahaha…majko mila, koji cirkus! Sto ce nam onda vojska, ili pogranicna policija??? Ukinite ta radna mjesta, da rasteretimo budzet…tjs, ako mislite da ce placenici bolje stititi granice i nece dozvoljavati sverc narkotika i migranata (za malo jace igrace, nego sto su ovi nasi).

Send this to a friend