Politika POSLANICI EVROPSKOG PARLAMENTA PITALI VARHELJIJA O SITUACIJI U državi

Evropa da odgovori o postizbornim napadima na muslimansku zajednicu u Crnoj Gori

Poslanici Evropskog parlamenta Irena Joveva i Ilhan Kijučuk tražili su od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da odgovori na pitanja o tome šta će Evropska komisija uraditi povodom napada na muslimane na sjeveru Crne Gore u postizbornim danima, piše Pobjeda.

Par dana nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta u Crnoj Gori, došlo je do zabrinjavajućih događaja kada su ljudi iz muslimanske zajednice bili meta napada, kako verbalnih tako i fizičkih. Situacija je bila posebno zabrinjavajuća u Pljevljima, gdje su se pojavili grafiti mržnje, oštećeno je i nekoliko objekata islamske zajednice, kamenovana džamija kao i vrijeđani Bošnjaci na nacionalnoj osnovi.

“Da li je Evropska komisija svjesna antimuslimanske retorike i napada na pripadnike islamske zajednice, koji su uslijedili nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Šta će biti učinjeno na planu zaštite interesa, slobode i sigurnosti svih građana u Crnoj Gori”, navode poslanici u pitanjima koja su dostavljena Varheljiju.

Prethodno je i britanska ministarka za evropsko susjedstvo Vendi Morton, nakon što je upitana da prokomentariše napade na vjerskoj osnovi u Crnoj Gori, izrazila stav Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva da jasno očekuju da svi politički akteri u Crnoj Gori podrže demokratske vrijednosti uz puno poštovanje prava manjina.

Odgovarajući na pitanje poslanice Laburista Ketrin Vest da li je britanska vlada razgovarala sa crnogorskim kolegama “o sektaškom nasilju i zastrašivanju nakon izbora”, Morton je poručila da je Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva jasno iskazala očekivanja da svi politički akteri u Crnoj Gori podrže demokratske vrijednosti uz puno poštovanje prava manjina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bd Bd
Gost
Bd Bd

Policijske provokacije…

zabjelo
Gost
zabjelo

To je bio poslednji trzaj bivse vlastiNova policija ce pronaci vinovnike tih dogadjaja.

Karl
Gost
Karl

Bilo bi dobro kad bi se Muslimani koji nisu Bošnjaci izjasnili kao Crnogorci islamske vjere, CG muslimani. Da se ujedinimo pred popis

Mario
Gost
Mario

Muslimani, ne idite sa Srbima u koaliciju

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Treba da se osvrnete i na anticrnogorsku retoriku koja ne jenjava samo se pojacava.

Mi smo
Gost
Mi smo

Treba pitati mup zasto ne radi svoj posao.

GiF
Gost
GiF

Xax a koja evropa!? Ista ta evropa je zacutala i NIJE sprijecila GENOCID u SREBRNICI!

Objasnjenje
Gost
Objasnjenje

Ne samo da nije spriječila. Istina je gora. Holandski vojnici su bili tamo… Šta su radili?

expert123
Gost
expert123

Poslije zastrasujucih dogadjaja u Pljevljim a i nesto manje u drugim gradovima na sjeveru Crne Gore neko sa strane je mogao da pomisli da je nakon prve koja se desila na badnje vece 1709 godine pocela druga istraga poturica u Crnoj Gori. Postoje podaci da je u staroj Crnoj Gori do pocetka 18 vijeka bilo oko 30 posto islamiziranih Crnogoraca.… Više »

Emina
Gost
Emina

expert123

Mislis li na 1912g ?

Jasna
Gost
Jasna

Sve što je do 30. avgusta bilo pokriveno, otkrilo se poslije proglašavanja rezultata. To nije samo slučaj u Pljevljima. Na cijelu CG je pala tamna sjenka. U pamet se narode Crne Gore.

Dok lovćenskoj našoj misli naša sloga daje krila,
Biće gorda, biće slavna, domovina naša mila.

Uvijek i zauvijek nezavisna CG.

Novi Sad
Gost
Novi Sad

Odgovoran je ministar policije koji ne hapsi pocinioce. Znaci jos uvek DPS. Opozicija ne moze nikako da bude odgovorna.

Mili
Gost
Mili

Nos u svoje dvorište

Bernini🇮🇹
Gost
Bernini🇮🇹

Je li to važi i za one demonstracije u Beogradu,kad su rušili pi gradu? Nijesam znao da Vučić stoji iza toga? Novosađanin,probudi se!

No future
Gost
No future

Bosanski scenario. Sami sebe napadali, vrijedjali, prijetili, tukli, kamenovali, lomili vrata i zastrašivali… Tamo je gore stanje sada nego 90 – tih . Ljudii se boje. A nova vlast je skoro otvoreno procetnicka . Ovde posle 30 – tog avgusta 2020 g vise nema budućnosti za manjine

Sokrat
Gost
Sokrat

Jesu li vinovnici ovih napada pohapseni!??

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Ne nisu po pljevljima su,cekaju fotelje !!

Send this to a friend