Politika

Evropa samo sa Zapadnim Balkanom može postati stabilnija i sigurnija

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović priredio je danas povodom predstojećih praznika tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike diplomatskog kora. On je podsjetio na izazove tokom 2019. godine i ključna dostignuća na spoljnopolitičkom planu, pri čemu je naglasio da se saradnja sa diplomatskim korom i zemljama iz kojih dolaze zasniva na dosljednosti, iskrenom i redovnom dijalogu.

Govoreći o evropskim integracijama, Darmanović je kazao da su važni izazovi, kao što su globalna finansijska kriza, migraciona kriza i Bregzit doveli do određenog zastoja na proces proširenja EU na Zapadni Balkan. U tom kontekstu, ukazao je da proširenjem na Zapadni Balkan, u skladu sa pravilima i propisanim kriterijumima, Evropa samo može postati stabilnija i sigurnija.

“Vjerujemo da svi evropski lideri dijele ovo mišljenje”, rekao je Darmanović.

Podsjetio je, između ostalog, da je ovo bila druga godina članstva Crne Gore u NATO, čime je naša država dobila najbolju garanciju teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica, unutrašnje bezbjednosti, stabilnosti i mira. Istakao je da je Crna Gora dala konkretan doprinos svim politikama NATO-a, od politke odvraćanja i odbrane do projektovanja stabilnosti van granica Alijanse.

Darmanović je kazao da je u prošloj godini Crna Gora nastavila sa jačanjem regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa i dodao da su spoljnopolitičke aktivnosti naše države u 2019. ojačane sklapanjem više od 40 međunarodnih bilateralnih sporazuma koji su doprinijeli unapređenju saradnje sa mnogim zemljama u različitim oblastima.

Na novogodišnjem prijemu, kao doajen diplomatskog kora govorio je i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac koji je izrazio uvjerenje da će diplomatska misija, kao sredstvo mira, dijaloga i razvoja nastaviti da doprinosi ostvarivanju prioriteta vanjske i unutrašnje politike.

“U tom procesu ćemo nastojati da ojačavamo politički dijalog i razvijamo bilateralne odnose, pri čemu ćemo u cilju građenja stabilnih i naprednih odnosa u svijetu, uz dosljedno poštovanje načela klasične diplomatije, afirmisati međuzavisnost slobode i demokratije, ljudska prava i potrebu sveopšteg napretka”, kazao je Bingulac.

Naglasio je da novi izazovi zahtijevaju od svih nas da uz uzajamno poštovanje doprinosimo stabilizaciji i boljem životu građana.

Novogodišnjem prijemu koji je održan u Vili Gorica prisustvovalo je više od 40 predstavnika diplomatskog kora.

Send this to a friend